Δυναμιτίζεται το κλίμα, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία για εκεχειρία στο Βερολίνο

466

Δεν πρόλαβε να… στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές που έπεσαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ερίζουν μεταξύ τους, κατηγορώντας η μία την άλλη για παραβίαση της εκεχειρίας.

 

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας τού πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ υποστήριξε χθες (Δευτέρα) ότι μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ) επιχειρούν στρατιωτικά κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη. Όπως μετέδωσε το λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Alahrar —επικαλούμενο εκπρόσωπο του λιβυκού στρατού— οι δυνάμεις του Χάφταρ «έπληξαν με βλήματα όλμου κατοικημένες συνοικίες στην περιοχή Σαλάχ αλ Ντιν, κάτι που συνιστά μια ακόμη παραβίαση της εκεχειρίας μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου».

Σε ανάλογες καταγγελίες είχαν προβεί κι οι δυνάμεις του Χάφταρ, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης του Βερολίνου. Το al-Mashhad μετέδωσε ότι σφοδρές μάχες λάμβαναν χώρα στα νότια προάστια της Τρίπολης, αρκετές ώρες μετά τη διεθνή διάσκεψη, τονίζοντας ότι πυροβολισμοί ακούγονταν σε όλη την πρωτεύουσα.

 

Δεν κάθονται στο ίδιο τραπέζι

Την ίδια ώρα, ο Σαράτζ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να σεβαστεί την απόφαση της Διάσκεψης, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Χάφταρ. Υπενθυμίζεται ότι Σαράτζ και Χάφταρ έδωσαν το «παρών» στο Βερολίνο, συνομίλησαν με τους άλλους ηγέτες, όμως δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους.

«Για μένα είναι σαφές… Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά», είπε ο Σάρατζ προσθέτοντας ότι το θέμα του ειρηνευτικού διαλόγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.

 

Ο Σαράτζ ζήτησε διεθνή πίεση για τα πετρέλαια

Παράλληλα, ο Σαράτζ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την απόφαση του Χάφταρ να κλείσει τα μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης πετρελαιοειδών της Λιβύης.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης υποστήριξε ότι η Λιβύη θα αντιμετωπίσει μια «καταστροφική κατάσταση», εκτός εάν οι ξένες δυνάμεις ασκήσουν πίεση στον Χάφταρ για να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών, εξαιτίας του οποίου η παραγωγή έχει σχεδόν μηδενιστεί.

«Ελπίζω ότι οι ξένες χώρες θα παρακολουθούν το θέμα», πρόσθεσε με νόημα ο Σαράτζ.

Πάντως, απέρριψε τα αιτήματα των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας των λιμανιών διακίνησης πετρελαιοειδών με μια νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων, λέγοντας ότι το εισόδημα από το πετρέλαιο προορίζεται για να ωφελήσει όλη τη χώρα.

Τέλος, την εκ νέου ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» στη Μεσόγειο, με αναθεωρημένη εντολή, αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η αποστολή θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, με βάση τη διεθνή συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο.