Δοχείο γιαουρτιού που φτιάχτηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 το ξέβρασε η θάλασσα στην παραλία

63

 

Τρομοκρατημένος μία συλλέκτης σκουπιδιών εξέδωσε προειδοποίηση αναφορικά με την ρύπανση των πλαστικών, αφού ανακάλυψε ένα δοχείο γιαουρτιού το οποίο κατασκευάστηκε πριν από τουλάχιστον 44 έτη σε σχεδόν τέλεια κατάσταση.

 

Το δοχείο της Yoplait, το οποίο σχεδιάστηκε για να γιορταστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ, βρέθηκε στην παραλία της Denia, στην Costa Blanca της Ισπανίας.

Η περιβαλλοντολόγος Maite Mompó, η οποία ανακάλυψε το αντικείμενο, είπε: «Καθάριζα την παραλία όπως συνήθως και βρήκα το αντικείμενο εκεί».

«Έχω συλλέξει πολλά δοχεία γιαουρτιού στο παρελθόν, αλλά το συγκεκριμένο που τράβηξε την προσοχή λόγω της μάρκας – η Yoplait εξαφανίστηκε από τα ισπανικά σουπερμάρκετ αρκετό καιρό πριν. Το έλεγξα και έχουν εγκαταλείψει τα σουπερμάρκετ εδώ από το 2001».

«Οπότε το διερεύνησα πιο προσεκτικά και ανακάλυψα ότι προέρχεται από το 1976».

Η Maite, που είναι 42 ετών, είπε ότι το εύρημα υπογραμμίζει την ανάγκη να σταματήσει η παραγωγή του πλαστικού.

Συνέχισε λέγοντας: «Αυτό αποτελεί οικολογική καταστροφή σε πλανητικό επίπεδο. Το πλαστικό δεν σκοτώνει απλά εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο, αλλά πλέον είναι και μέσα στην τροφική μας αλυσίδα».

«Έρευνες απέδειξαν ότι το 90% της περιεκτικότητας του αλατιού μας περιέχει μικροπλαστικά και η ίδια αναλογία βρέθηκε και στο νερό που καταναλώνουμε».

«Εμείς οι άνθρωποι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας. Το πλαστικό, το οποίο ήταν τόσο χρήσιμο για να κάνουμε τις ζωές μας πιο εύκολες, καταλήγει να μας σκοτώνει».

«Τα μικροπλαστικά δημιουργήθηκαν όταν μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικών διασπάστηκαν σε μικρότερα κομμάτια, αν και αρκετά δημιουργούνται για χρήση σε προϊόντα υγείας και ομορφιάς».

Αυτά τα μικρά κομμάτια περνούν εύκολα μέσα από τα συστήματα φιλτραρίσματος του νερού και από εκεί, στους ωκεανούς όλης της γης, και συνιστούν μια απειλή για την θαλάσσια ζωή, αν και έρευνες για τον κίνδυνο στην ανθρώπινη ζωή δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 50.000 πλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο και αναπνέει περίπου την ίδια ποσότητα αυτών.

Η μαχήτρια υπέρ του περιβάλλοντος πιστεύει ότι αυτό το δοχείο γιαουρτιού με γεύση φράουλας – το οποίο αναγράφει πάνω του «Επίσημος προμηθευτής της Ολυμπιάδας του Μόντρεαλ, 1976» στα ισπανικά – θα χρειαστεί 150 χρόνια για να αποσυντεθεί.

Η Παγκόσμια Οικονομική Forum λέει ότι έρευνες αποδεικνύουν ότι παίρνει πάνω από 150 χρόνια για να αποσυντεθούν τα πλαστικά μπουκάλια.

Η Maite πρόσθεσε: «Αυτό το αντικείμενο μας λέει ξεκάθαρα ότι το πλαστικό που δημιουργήθηκε σήμερα, θα επιβιώσει όχι μόνο περισσότερο από εμάς, αλλά και περισσότερο από τους προγόνους μας για πολλές γενεές που θα ακολουθήσουν».

«Είναι πραγματικά μια τρέλα».