Δίνουν “επίδομα γέννησης”, περιορίζουν άλλα επιδόματα για χάρη της… ανάπτυξης

457

Προς ψήφιση κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις», το οποίο μπορεί να έχει κεντρική διάταξη τη χορήγηση των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, αλλά συνδέει την σχολική επίδοση των μαθητών με το ΚΕΑ που λαμβάνει η οικογένεια. Επιπλέον, αυστηροποιεί τη χορήγηση επιδόματος παιδιού σε πολίτες τρίτων χωρών.

 

Όπως επισημαίνει και το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, με το νομοσχέδιο εκτός από την εφάπαξ παροχή των 2.000 ευρώ, αναμορφώνονται οι όροι χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων: παιδιού, στέγασης, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Στόχος, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, «να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διάσταση της πρόνοιας».

Ειδικότερα, προβλέπεται η σύνδεση της σχολικής επίδοσης των παιδιών με τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «συνδέεται για πρώτη φορά η χορήγηση επιδομάτων με την επαρκή φοίτηση του παιδιού στο σχολείου. Με τον τρόπο αυτό επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών και της χώρας και προωθούμε τον ρόλο της εκπαίδευσης ως μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου».

Επίσης, ως προϋπόθεση χορήγησης επιδομάτων σε πολίτες τρίτων χωρών, ορίζεται η παραμονή στη χώρα 12 χρόνια τουλάχιστον, αντί πέντε που ήταν έως σήμερα.

«Η απαιτούμενη διάρκεια παραμονής ως προϋπόθεση χορήγησης των επιδομάτων, ορίζεται στα δώδεκα χρόνια για τους πολίτες τρίτων χωρών από τα πέντε που ήταν ως τώρα. Η δωδεκαετία κρίνεται διάστημα ικανό για την ανάπτυξη βιοτικού δεσμού με τη χώρα», προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Το υπουργείο επίσης θεσπίζει ενιαία ημέρα πληρωμής των επιδομάτων, την τελευταία εργάσιμη του μήνα, για να θωρακιστεί «η αξιοπρέπεια των δικαιούχων των επιδομάτων» αλλά και για τον καλύτερο προγραμματισμό πολιτών και αρμόδιων αρχών.