Δημήτρης Λιγνάδης : Θα ακολουθήσουν κι άλλες καταγγελίες;

352

gsdfasdfsdaf

Θα γίνουν οι φήμες αναφορές; – Ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επιμένει ότι πρόκειται για ανήκουστους ισχυρισμούς – Το «καρφί» Μπιμπίλα για «όσους δεν τίμησαν τις θέσεις τους»

«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» επιμένει ο Σαίξπηρ στον “Άμλετ”, τον οποίο έμελλε να βιώσει με κάθε τρόπο, φύσει και θέσει, ο άρτι παραιτηθείς από τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης. Και αυτό γιατί στον απόηχο των σαδιστικών αποχρώσεων αποκαλύψεων, μέσα από τη συνέντευξη του καταγγέλλοντα Νίκου Σ. στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου, υπάρχει μια σειρά από ιστορίες, καταγγελίες ακόμα και από τραγικά γεγονότα από το μακρύ παρελθόν του πρώην “Αμλετικού πρίγκιπα” και καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, οι οποίες ενδέχεται να έρθουν στο φως μετατρέποντας τις φήμες σε αναφορές.

Παρότι ο Δημήτρης Λιγνάδης επιμένει ότι πρόκειται για ανήκουστους ισχυρισμούς που δεν έχουν καν φτάσει στη δικαιοσύνη, ωστόσο ακολουθώντας το παράδειγμα του Νίκου Σ., ο οποίος αποφάσισε να μιλήσει, κάποιοι ισχυρίζονται ότι προτίθενται να το κάνουν άμεσα (στα ονόματα αυτά περιλαμβάνεται ακόμα και εκείνο γνωστού στιχουργού – γονέα εφήβου που φέρεται ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά). Έτοιμος να ελέγξει και να αξιολογήσει τις όποιες καταγγελίες έχει στα χέρια του φέρεται να είναι, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, μόνο που όντας προσεκτικός δεν θέλει να προβεί σε αποκαλύψεις χωρίς την πλήρη εξέταση των περιστατικών και των στοιχείων. Η πρόθεσή του, πάντως να μην κλείσει πάντως την υπόθεση είναι σαφής, από το γεγονός ότι μετά την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή το βράδυ του Σαββάτου δεν κράτησε αποστάσεις όπως έκανε τον προηγούμενο καιρό αλλά “άδειασε” κυριολεκτικά τον Λιγνάδη από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook γράφοντας χαρακτηριστικά πως: “Ο αγώνας αυτών των ημερών δεν πήγε χαμένος. Λυπάμαι για ανθρώπους που δεν τίμησαν τη θέση τους”.

Για να συμπληρώσει απλώς πως το Σωματείο εξετάζει και αξιολογεί κάθε καταγγελία με προσοχή προτού προχωρήσει. Σε συνέντευξη, μάλιστα, που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 106,4 εξήγησε με ακρίβεια τη διαδικασία που ακολουθείται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, και ποιες συνέπειες υφίστανται οι ηθοποιοί που διαγράφονται ή ενδεχομένως θα διαγραφούν. Όπως ανέφερε, υπάρχει ειδική ομάδα που εξετάζει τις καταγγελίες που φτάνουν επισήμως στο Σωματείο και αποφαίνεται αν θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι οι καταγγελίες που έχουν έρθει ήδη στα χέρια του ή ενδέχεται να έρθουν τις επόμενες ώρες, δεν είναι απαραίτητο ότι θα φτάσουν επίσημα στο γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη– και αυτός είναι ο λόγος που η τελευταία επιμένει πως “δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες” και ότι η πίεση που λέγεται ότι ασκήθηκε στον Λιγνάδη να παραιτηθεί είχε να κάνει με φήμες. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι ο κύκλος Λιγνάδη δεν τελειώνει εδώ ενώ και ο ίδιος στην επιστολή παραίτησής του τόνισε πως “έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου” απειλώντας ωστόσο με μηνύσεις για την περίπτωση που αυτές μείνουν στο επίπεδο της συκοφάντησης και δεν βρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Τι λέει η επιστολή των σπουδαστών του Εθνικού: «Η βία είναι βία»

Αντίστοιχα υπονοούμενα για περιστατικά βίας αφήνουν οι σπουδαστές του Εθνικού σε επιστολή που έστειλαν την περασμένη βδομάδα και πάλι χωρίς να κατονομάζουν αλλά λέγοντας ότι δεν το κάνουν μόνο και μόνο από φόβο. Στην επιστολή, για την οποία έχουν ενημερωθεί τόσο το Υπουργείο όσο και οι αρχές του Εθνικού, οι σπουδαστές καταγγέλλουν, χωρίς όμως να κατονομάζουν, τα πλείστα περιστατικά βίας που έχουν βιώσει λέγοντας πως «δεν έχουμε μπορέσει να αρθρώσουμε λόγω φόβου μήτε εμείς κάτι δεν καταλάβαμε καλά και μήπως μελλοντικά στιγματιστούμε. Αυτό που έγινε μας δίνει ελπίδα ότι κάτι αλλάζει: η «άγνοια» ενός νέου φοιτητή δεν μπορεί να δίνει πάτημα σε διδάσκοντες να συμπεριφέρονται ως αυθεντίες κακοποιητικές συμπεριφορές, δεν μπορούν να γίνονται αποδεχτές ως μέθοδοι εκπαίδευσης ή ως τεχνικές εξάσκησης νέων δημιουργών. Η βία είναι βία».

Στην επιστολή αυτή φαίνεται να απάντησε η ίδια η διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, δραματολόγος, πανεπιστημιακός και άνθρωπος του θεάτρου Δηώ Καγγελάρη προτρέποντας τους σπουδαστές να μιλήσουν επώνυμα και να καταγγείλουν συγκεκριμένα τα περιστασιακά. Μάλιστα συμφώνησε μαζί τους στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός συγκεκριμένου κώδικα συμπεριφοράς και φάνηκε συναινετική στο σημείο όπου οι ίδιοι οι σπουδαστές υποστήριζαν πως: «Αντιλαμβανόμαστε το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για ένα άτομο που έχει δεχτεί παρενόχληση να βρει τη δύναμη να το καταγγείλει. Γι’ αυτόν τον λόγο, θέλουμε να συνδημιουργήσουμε έναν χώρο στον οποίο τα άτομα που έχουν υποστεί βία θα μπορούν να μιλήσουν κατευθείαν γι’ αυτό, έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να καταγγείλουν, να διεκδικήσουν και να δικαιωθούν».

Όλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί το σκηνικό μετά την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη και κατά πόσο άλλες επώνυμες καταγγελίες καταλήξουν στον εισαγγελέα ή δουν το φως της δημοσιότητας. Όσον αφορά τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το τιμόνι του να αναλαμβάνει τουλάχιστον για κάποιο μεταβατικό διάστημα η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια Έρι Κύργια.

Πηγή: protothema.gr