Δίκη Λιγνάδη: 12 χρόνια φυλακή για κάθε βιασμό, πρότεινε ο Εισαγγελέας – Δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

291

Η μη αναγνώριση ελαφρυντικού στο πρόσωπο του κατηγορούμενου, οδηγεί στη μη μείωση της ποινής που θα του επιβάλει το δικαστήριο στη συνέχεια

Ο Εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη κάθειρξη 12 ετών για κάθε πράξη για την οποία κρίθηκε ένοχος.

Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη ώστε να αποφασίσει.

Παράλληλα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Δ. Λιγνάδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος, κατά πλειοψηφία, νωρίτερα για δυο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες δικάστηκε. Η απόφαση για τη μη αναγνώριση του ενός ελαφρυντικού (σύννομος βίος) ήταν ομόφωνη και για τη μη αναγνώριση του άλλου ελαφρυντικού (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) κατά πλειοψηφία.

Το δικαστήριο έκανε έτσι δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Κων. Κούντρια, ο οποίος είχε προτείνει νωρίτερα να μην αναγνωριστεί στον Δ. Λιγνάδη το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά τη πράξη. Ο εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του ελαφρυντικού του σύννομου βίου κάνοντας επίκληση σχετικών αποφάσεων του Αρείου Πάγου. «Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του», είχε αναφέρει ο εισαγγελέας.

Η μη αναγνώριση ελαφρυντικού στο πρόσωπο του κατηγορούμενου, οδηγεί στη μη μείωση της ποινής που θα του επιβάλλει το δικαστήριο στη συνέχεια.

Ένοχος για δύο βιασμούς ο Λιγνάδης

Ένοχος κρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Δημήτρης Λιγνάδης για δυο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών ανηλίκων ανδρών.

Αυτή είναι η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, που δικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση από τον περασμένο Φεβρουάριο. Είχε προηγηθεί διάσκεψη δικαστών και ενόρκων η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 8:30 σήμερα το πρωί.

Δικαστές και ένορκοι, υιοθέτησαν εν μέρει την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος είχε ζητήσει την ενοχή του κατηγορούμενου για τις τρεις από τις τέσσερις καταγγελίες που έχουν γίνει σε βάρος του από νεαρούς άνδρες για βιασμό τους ενώ ήταν ανήλικοι.

Ειδικότερα, o προφυλακισμένος σκηνοθέτης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2) για τον πρώτο μηνυτή Α. Αθώος ομόφωνα λόγω αμφιβολιών κρίθηκε και για την δεύτερη καταγγελία βιασμού που είχε γίνει σε βάρος του από τον Δ.Μ. . Πρόκειται για τον άνδρα που δεν προσήλθε ποτέ στο δικαστήριο να υποστηρίξει την καταγγελία του σε βάρος του Δ. Λιγνάδη, αν και η έδρα είχε διατάξει τη βίαια προσαγωγή του.

DSC_4990-01
Ο Αλέξης Κούγιας

Αντίθετα, ο Δ. Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος, επίσης κατά πλειοψηφία, για την καταγγελία που είχε γίνει σε βάρος του για βιασμό από τον Π.Φ (5-2). Τέλος, ο σκηνοθέτης κρίθηκε κατά πλειοψηφία ένοχος (4-3) για τον τρίτο καταγγέλλοντα S.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν και οι τρεις καταγγέλλοντες που ξέσπασαν σε λυγμούς με την ανακοίνωση της απόφασης. Ο Δημήτρης Λιγνάδης άκουσε τη δικαστική απόφαση αμίλητος. Στη δικαστική αίθουσα βρίσκεται ο αδελφός του κατηγορουμένου Γιάννης Λιγνάδης και η Ελένη Κούρκουλα.

Ελένη Κούρκουλα
Ελένη Κούρκουλα
DSC_4990-01
Ο Αλέξης Κούγιας

Η απολογία

O σκηνοθέτης στην απολογία του στο δικαστήριο είχε υποστηρίξει ότι είναι αθώος και ότι είναι θύμα σκευωρίας που έχει στηθεί σε βάρος του, με στόχο να πληγεί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη, ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε ισχυριστεί πως είχε προκαλέσει πολλές αντιπαλότητες με τις επιλογές και τις αποφάσεις του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Συγκεκριμένα, για τον πρώτο άνδρα που τον κατήγγειλε, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως ήταν «φίλοι» στο Facebook, ότι δεν είχαν συναντηθεί ποτέ δια ζώσης και πως όταν κατάλαβε ποιος είναι από την επίδειξη φωτογραφίας, του «έφυγε το κεφάλι» με όσα διάβασε στη μήνυσή του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Είπα «α, ο ξάδελφος του Χασανάκου». Θυμάμαι τον Χασάν με τον οποίο έπαιζα μπάλα να μου λέει για τον ξάδελφο του που ήθελε να γίνει Σάκης Ρουβάς» είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος.Αναφερόμενος στον δεύτερο άνδρα που τον κατήγγειλε για σεξουαλική κακοποίηση, κατά την απολογία του ο Δ. Λιγνάδης παραδέχθηκε ότι γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόσωπο. Για τη γνωριμία του με τον μηνυτή του είπε: «Στην παράσταση Βάκχες ήθελα στο χορό κάποιους αφρικανικής καταγωγής. Η μια από τις κοπέλες η (…) είχε ένα αδελφό που έφερνε στη πρόβες. Τον Θοδωρή. Ερχόταν συνεχώς μαζί μας. Μια μέρα μου λέει πρέπει να γνωρίσεις έναν φίλο μου «λίγο φαντεζί προσωπικότητα», τον οποίο γνώρισα στα Goody’s στο κέντρο». Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι βίασε τον συγκεκριμένο άνδρα και υποστήριξε πως ποτέ δεν πήγε μαζί του στην Επίδαυρο το 2015, όπως εκείνος υποστηρίζει. «Όταν η ανακρίτρια με ρώτησε για Επίδαυρο το 2015 απάντησα με ατράνταχτα στοιχεία ότι δεν πήγα» είπε o και προσέθεσε: «Όταν μετά αναδιπλώθηκε για τρίτη φορά (ο μηνυτής) ότι ήταν τον Ιούλιο, δεν πήγα ούτε τότε γιατί δε συνηθίζω να πηγαίνω όταν δεν έχω παραστάσεις. Εγώ το 2015 είχα εντατικές πρόβες στο Billy Eliot. Αποκλείεται να πήγα Επίδαυρο με αυτά τα άτομα…».

lignadis-2

Σε ό,τι αφορά στον τρίτο καταγγέλλοντα, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να υποστηρίξει τη μήνυσή του, ο Δ. Λιγνάδης έκανε λόγο για ένα κατασκεύασμα ένα «matrix», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε μάλιστα πως όταν έμαθε για αυτή τη καταγγελία έβαλε τα γέλια και παράλληλα ένιωσε φόβο. «Φοβήθηκα σε εκείνο το σημείο με το εφεύρημα Μ (σ.σ. το επίθετο του καταγγέλλοντα). Τους άλλους κάπως να σκεφτώ ότι τους έχω δει κάποιες φορές. Αυτό με σόκαρε. Δεν τον έχω δει ποτέ. Αυτή η κατασκευή… Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου» είπε και προσέθεσε: «Αμφιβάλλω αν είναι και υπαρκτό πρόσωπο. Περίμενα να δω, να έρθει εδώ να δω από κοντά το προϊόν της κατασκευής, της κατασκευής το τονίζω εναντίον μου. Δεν γνώριζα τη φάτσα του όταν είδα φωτογραφία. Τον 47χρονο Δ.Μ δεν το έχω δει ποτέ».

Τέλος, για τον τέταρτο μηνυτή του ο Δ. Λιγνάδης υποστήριξε ότι τον γνώρισε σε μια πλατεία. «Μου περιέγραψε το εξής ανατριχιαστικό, ότι δεν είχε σπίτι του ρεύμα και νερό. Και του είχα πει ότι αν θελήσει να διαβάσει ή να πλύνει τα ρούχα του το σπίτι μου είναι ανοιχτό. Ο ίδιος ενημέρωνε τη μητέρα του και μάλιστα γελούσαμε μαζί για τα πολωνικά που μιλούσαν. Ο Π. ερχόταν και έμενε κατά καιρούς. Ήρθε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2015», υποστήριξε χαρακτηριστικά, αρνούμενος ότι τον βίασε.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα