Διευκρινίσεις για μετακινήσεις με ΙΧ και ταξί

403

Με αντίγραφο Ε1 στο ταξί όταν ο προορισμός είναι εκτός  ορίων έδρας του οχήματος – Επέκταση προσωρινής ακινησίας στα σχολικά λεωφορεία και τα τουριστικά τρένα.

Η υποχρέωση να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήρια και τη βεβαίωση μετακίνησης για όσους επιβαίνουν σε οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο, αλλά και η επίδειξη στον οδηγό ταξί του Ε1 για μετακίνηση εκτός των ορίων έδρας του οχήματος, ορίζονται με εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Επίσης, επεκτείνεται η δυνατότητα προσωρινής ακινησίας στους φορείς και τις επιχειρήσεις που έχουν ταξινομήσει τουριστικά τρένα και στις σχολικές μονάδες που έχουν ταξινομήσει λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης για τη μεταφορά μαθητών. Αυτή διαρκεί ως τις 31 Μαΐου 2020 και μπορεί να παραταθεί, εφόσον το επιβάλουν οι έκτακτες συνθήκες που έχουν προκύψει από την πανδημία του COVID–19. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη δυνατότητα έχει χορηγηθεί στα τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ. ή ειδικά τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ. Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων.

Πιο συγκεκριμένα, αποσαφηνίζεται ότι οι πολίτες που επιβιβάζονται σε κάθε είδους οδικό μεταφορικό μέσο ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, ταξί, ΚΤΕΛ, εκμισθωμένα Ε.Ι.Χ. με οδηγό και ΙΧ, φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους και επιδεικνύουν σε τυχόν έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και την προβλεπόμενη βεβαίωση κίνησης (τύπου Α ή Β), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Ειδικώς, λαμβάνοντας υπόψη τους επιτακτικούς λόγους μείωσης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, στην περίπτωση εκτέλεσης διαδρομής από ΤΑΞΙ και όχημα ειδικής μίσθωσης, όπου η μόνιμη κατοικία/σημείο αποβίβασης του επιβάτη είναι σε σημείο εκτός των ορίων της έδρας του οχήματος, τότε ο επιβάτης οφείλει, επιπροσθέτως, να φέρει και να επιδεικνύει στον επαγγελματία οδηγό αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) όπου φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του.