Διεθνής ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα, στην Ιερουσαλήμ

543

Δεκάδες ηγέτες συγκεντρώνονται σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να τιμήσουν την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται και η μνήμη του Ολοκαυτώματος, αλλά και σηματοδοτείται η μάχη ενάντια στον σύγχρονο αντισημιτισμό.

 

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρίγκηπας Χάρι της Βρετανίας, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, καθώς και οι Πρόεδροι της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας περιλαμβάνονται στους σαράντα ηγέτες που θα παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα.

Η τρίωρη εκδήλωση στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ – τιτλοφορείται «Μνήμη Ολοκαυτώματος: η πάλη κατά του αντισημιτισμού» – επιχειρεί να προβάλλει ένα κοινό μέτωπο απόδοση τιμής στη γενοκτονία των Ευρωπαίων Εβραίων σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνεται η αντισημιτική βία στην ήπειρο και διεθνώς.

Χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας περιπολούν την Ιερουσαλήμ για την προστασία της μεγαλύτερης πολιτικής συγκέντρωσης στην Ιστορία του Ισραήλ.

Οι ηγέτες των τότε συμμαχικών χωρών –ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία—αλλά και της Γερμανίας θα εκφωνήσουν ομιλίες από το μνημέιο Γιάντ Βάσεμ της Ιερουσαλήμ.

Όμως ο Αντρέι Ντούντα, πρόεδρος της Πολωνίας όπου βρίσκεται το ναζιστικό στρατόπεδο, επέλεξε να μην μεταβεί στο Ισραήλ διότι δεν του ζήτησαν να εκφωνήσει ομιλία. Η Πολωνία θα πραγματοποιήσει άλλες εκδηλώσεις στις 27 Ιανουαρίου στο Άουσβιτς.

Εξάλλου οξυμένη είναι η ένταση μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας, αφού πρόσφατα ο Πούτιν κατηγόρησε τη Βαρσοβία για συνεργασία με τον Χίτλερ και για αντισημιτισμό.

Η Βαρσοβία φοβάται ότι ο Πούτιν, ο οποίος πρόκειται να εκφωνήσει δύο ομιλίες, θα την κατηγορήσει και πάλι για αντισημιτισμό και ότι θα πλέξει ξανά το εγκώμιο της Σοβιετικής Ένωσης για τον ρόλο της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πούτιν «θα μιλήσει για την κρίσιμης σημασίας συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη ενάντια στους ναζί, θα καταγγείλει τις απαράδεκτες απόπειρες παραποίησης της Ιστορίας και θα υπογραμμίσει τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος θα εγκαινιάσει σήμερα στην Ιερουσαλήμ ένα μνημείο για τα θύματα της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους ναζί που διήρκεσε από το 1941 ως το 1943 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς- Μπίρκεναου. Συνολικά έξι εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η εκδήλωση προσφέρει ακόμα μια ευκαιρία για να εδραιώσει τη διπλωματική θέση της χώρας του και να τονώσει το προφίλ του, καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του στις 2 Μαρτίου, εν μέσω κατηγοριών για σκάνδαλα και διαφθορά.

Ωστόσο, για τους τους ιστορικούς το κύριο μήνυμα είναι το θέμα της ιστορικής μνήμης, σε μια εποχή με έντονα σημάδια άγνοιας και αδιαφορίας για το Ολοκαύτωμα. Έρευνα που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο σε παγκόσμιο επίπεδο από την αμερικανική Anti-Defamation League βρήκε ότι συνολικά έχει αυξηθεί το αντισημιτικό αίσθημα, κυρίως στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πιστεύει ότι οι Εβραίοι μιλούν πολύ για το Ολοκαύτωμα.