Διέκοψαν τα μαθήματα στην ΑΣΟΕΕ με όργιο αστυνομικής βίας

283

Πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αναβαθμισμένης αυθαιρεσίας από μια κυβέρνηση που θα έδιωχνε την υποτιθέμενη βία από τα Πανεπιστήμια και η οποία χθες κατάφερε σε λίγες ώρες να σταματήσει την ακαδημαϊκή δραστηριότητα και να εγκλωβίσει δεκάδες φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

 

Μία μέρα μετά το εξωφρενικό συμβάν του 23χρονου ειδικού φρουρού που απείλησε με όπλο σε ευθεία βολή φοιτητές μέσα στη σχολή και ενώ η πρυτανεία αποφάσισε να απευθυνθεί στις εισαγγελικές αρχές, χθες οι αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ, την οποία κατέπνιξαν με χημικά και κρότου-λάμψης.

Την αφορμή για την αστυνομική επιχείρηση έδωσε ομάδα περίπου 50 αντιεξουσιαστών, οι οποίοι ως «απάντηση» στο προχθεσινό περιστατικό γύρω στις 15.30 έστησαν οδοφράγματα με κάδους γύρω από το Πανεπιστήμιο, διακόπτοντας την κίνηση επί της Πατησίων.

Ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες προς τα ΜΑΤ, τα οποία απάντησαν με δακρυγόνα, προκαλώντας ασφυκτική κατάσταση, ενώ στο Πανεπιστήμιο πραγματοποιούνταν ακόμη μαθήματα. Τα περισσότερα από αυτά, όπως ήταν φυσικό, διακόπηκαν και οι φοιτητές αναγκάστηκαν να ανέβουν προς τους πιο πάνω ορόφους για να προστατευτούν. Φοιτητές που εγκλωβίστηκαν εντός του κτιρίου από τα χημικά αποχώρησαν σταδιακά από την πίσω είσοδο επί της οδού Μαυρομματαίων. Εκεί συστηματικά αστυνομικοί σταματούσαν αδιακρίτως όποιον έβγαινε από τη σχολή, τους άνοιγαν τις τσάντες και προπηλάκιζαν αρκετούς εξ αυτών.

Μπροστά μας δύο φοιτητές, μέλη της ΚΝΕ, που είχαν βγει από τον χώρο, δέχονται ξαφνική επίθεση αστυνομικών που τους φωνάζουν, τους ζητούν ταυτότητες και τους ανοίγουν τις τσάντες. Λίγα λεπτά νωρίτερα φοιτητής, μέλος των Αγωνιστικών Κινήσεων, επιχειρείται να προσαχθεί και ύστερα από πολλές αντιδράσεις οι αστυνομικοί τον απελευθερώνουν. Μία ώρα μετά την επέμβαση στη σχολή, το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετάει ακόμα πάνω από την περιοχή, η οποία μυρίζει έντονα από τα δακρυγόνα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έπεσαν μέχρι και μέσα στο εστιατόριο της ΑΣΟΕΕ.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στις 7 το απόγευμα στην «Εφ.Συν.» εγκλωβισμένος διοικητικός υπάλληλος (τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή της «Εφ.Συν.»), «αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι πρωτοφανές, όποιος προσπαθεί να βγει προπηλακίζεται λεκτικά ή τραμπουκίζεται σωματικά. Χτυπάνε κόσμο και ζητάνε διαπιστεύσεις, ταυτότητες και άλλα έγγραφα».

Τελικά γύρω στις 19.30 η ένταση υποχώρησε, καθώς η αστυνομία αποχώρησε, αφού είχε κάνει 5 προσαγωγές, και επέτρεψε να αδειάσουν οι χώροι του κτιρίου. Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση συμπαράστασης στην πλατεία Βικτωρίας με τη συμμετοχή των Αγωνιστικών Κινήσεων, της ΑΡΕΝ και δυνάμεων του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Αυταρχισμός και άλλοθι

«Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν θα περάσει! Τα σημερινά περιστατικά αποτελούν ένα ακόμη γεγονός κλιμάκωσης της καταστολής που προστίθεται σε όλα εκείνα των προηγούμενων ημερών. Πραγματική αντίδραση και απάντηση στην ένταση της καταστολής της κυβέρνησης μπορεί να αποτελέσει η μαζική συμμετοχή των φοιτητών στον αγώνα, στις μαζικές διεργασίες των φοιτητικών συλλόγων και όχι ενέργειες ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και που αντικειμενικά αξιοποιούνται ως άλλοθι για την ένταση της καταστολής και τη συκοφάντηση των αγώνων των φοιτητών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.

Την ωμή καταπάτηση του ασύλου για δεύτερη φορά και την ομηρία φοιτητών κατήγγειλαν και οι Αγωνιστικές Κινήσεις, υπογραμμίζοντας πως «τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα, ούτε έχουν να κάνουν με αυθαιρεσία της αστυνομίας. Πατάνε πάνω στην πολιτική που το ίδιο το σύστημα (κυβέρνηση, υπουργείο, πρυτανεία κ.λπ.) εφαρμόζει όλο το προηγούμενο διάστημα. Πατάνε πάνω στο χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων λαού και νεολαίας το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας –σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων– προωθεί με το δόγμα «νόμος και τάξη»».