Διχάζουν την Ε.Ε. το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και η αποστολή «Σοφία»

559

Σε κλίμα διαφωνίας συνεδριάζει σήμερα το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για την επανενεργοποίηση της επιχείρησης «Σοφία» στη Μεσόγειο, που είχε ξεκινήσει το 2015 με σκοπό όχι μόνο να περιορίσει την παράνομη διακίνηση μεταναστών προς την Ευρώπη αλλά και να ενισχύσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μια σειρά χωρών μπλοκάρουν την απόφαση για επανεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης, επικαλούμενες τις ανησυχίες πως ίσως ενθαρρύνουν νέα κύματα μετανάστευσης από τις λιβυκές ακτές.

«Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι χρειάζεται περισσότερη αξιολόγηση για να διασφαλιστεί πως θα υπάρξει αποτέλεσμα», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν κατονόμασε χώρες που εκφράζουν τέτοιες ανησυχίες, αλλά εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον θα λυθεί το ζήτημα εντός του μήνα και ενώ πληθαίνουν οι εκκλήσεις για σεβασμό στο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα ούτε επίσημη έγκριση της κίνησης αυτής, που ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τχαρακτηρίζει κρίσιμη, ούτε καν πολιτική συμφωνία για τα επόμενα βήματα.

Πριν από τις συνομιλίες, συνεργάτες του Μπορέλ μοίρασαν ένα σημείωμα που προτείνει τη μετονομασίας της επιχείρησης «Σοφία» σε «Ενεργή Επιτήρηση της Ε.Ε» Κάλεσε, επίσης, τα κράτη – μέλη να συμφωνήσουν εάν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με το εμπάργκο θα πρέπει να γίνει «βασικό καθήκον» της ναυτικής αποστολής.

Το σημείωμα προειδοποιεί πως ελλοχεύει ο κίνδυνος λόγω έλλειψης ενιαίας δράσης η Ε.Ε. να μην έχει ενεργό ρόλο και άλλοι να συνεχίζουν να καθορίζουν τις εξελίξεις στη Λιβύη «με τρόπους που δεν είναι προς το συμφέρον μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, επισήμανε ότι η διαδικασία που προωθεί η Γερμανία «δεν έχει αξία, αν δεν υπάρχει έλεγχος στο εμπάργκο των όπλων και τους στρατιώτες που κινούνται στη Λιβύη». «Γι’ αυτό πρέπει να επιτηρούμε τη θάλασσα. Είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση», πρόσθεσε.

Στο συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης το νέο σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, το οποίο επέκρινε ο Μπορέλ, καθώς και η σχέση της ΕΕ με την Αφρικανική Ένωση.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της εφημερίδας Ηaaretz, μια ομάδα χωρών, με πρωτοβουλία του Λουξεμβούργου, σχεδιάζει να προωθήσει προς συζήτηση την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, έχει ήδη συζητήσει την πρωτοβουλία με τους ομολόγους του της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Σουηδίας, της Μάλτας, της Φινλανδίας και της Σλοβενίας.

Σειρά επαφών Ν. Δένδια
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Ν.Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Στο περιθώριο αυτού θα έχει σειρά επαφών.

Μεταξύ άλλων θα συμμετέχει σε γεύμα άτυπο πρόγευμα εργασίας, με τη συμμετοχή του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κατά το οποίο θα εξετασθεί η ενταξιακή προοπτική της χώρας.