Διατροφή: Τα λάθη κάνουν τον εγκέφαλο να… λυπάται

263

Η κακής ποιότητας διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές του εγκεφάλου που σχετίζονται με άγχος και κατάθλιψη, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του είδους της

Η κακή, πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, διατροφή μπορεί να προκαλέσει στον εγκέφαλο αλλαγές που συνδέονται με κατάθλιψη και άγχος. Αυτό έδειξε η πρώτη μελέτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της χημείας και της δομής του εγκεφάλου και της ποιότητας της διατροφής και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutritional Neuroscience».

Αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές και στη φαιά ουσία

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, το Πανεπιστήμιο του Ροουχάμπτον και το King’s College του Λονδίνου στη Βρετανία καθώς και από την ολλανδική εταιρεία γαλακτοκομικών FrieslandCampina μελέτησαν 30 εθελοντές. Τους υπέβαλαν σε απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου και παρατήρησαν αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές και στον όγκο της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου σε όσους ακολουθούσαν «φτωχή» σε ποιότητα διατροφή σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν την αποδεδειγμένα άκρως υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

«Πιθανώς υπάρχει μια κυκλική σχέση μεταξύ της σωστής διατροφής, του υγιούς εγκεφάλου και της καλής ψυχικής υγείας».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι αλλαγές που υφίσταται ο εγκέφαλος των ατόμων τα οποία δεν τρώνε υγιεινά σχετίζονται και με μηρυκασμό αρνητικών σκέψεων – ο μηρυκασμός, το συνεχές δηλαδή «κλωθογύρισμα» αρνητικών σκέψεων, επιδρά αρνητικά στην ψυχική υγεία, εξ ου και αποτελεί μέρος των διαγνωστικών κριτηρίων για την κατάθλιψη και το άγχος.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com