Διαπραγματεύσεων συνέχεια για τη Συρία σε τεταμένο κλίμα

527

Διαπραγματεύσεων συνέχεια σήμερα μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας με στόχο να αποκλιμακωθεί και να τερματιστεί η κρίση στην Ιντλίμπ. Φόβοι για νέα μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαίτησε εκ νέου από τη Ρωσία να σταματήσει ο στρατός του Άσαντ τις επιθέσεις στην βορειοδυτική Συρία, τη στιγμή που οι δύο χώρες επιχειρούν να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας από τη Γερμανία μετά την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι συναντήθηκε με Αμερικανούς βουλευτές στη διάσκεψη και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργαστούν ώστε να βελτιωθούν, σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις με την Τουρκία και όχι μόνο λόγω των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί, τη Δευτέρα, στη Μόσχα για να διαπραγματευτεί με Ρώσους διπλωμάτες το μέλλον της Ιντλίμπ. Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων επαφών που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, την περασμένη εβδομάδα, χωρίς αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι φόβοι για νέα τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα, καθώς ο αριθμός των εκτοπισμένων αγγίζει το ένα εκατομμύριο.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται στα σύνορά μας και, με τη βοήθεια της Γερμανίας, θα χτίσουμε προσωρινά καταφύγια, αλλά αυτές είναι βραχυπρόθεσμες λύσεις. Χρειαζόμαστε εκεχειρία» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Χάικο Μάας, επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τη Μόσχα να επέμβει στον Μπασάρ Αλ Άσαντ ώστε να σταματήσει την ένοπλη σύγκρουση.

Το Σάββατο, ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε από το Μόναχο ότι υπάρχουν αρκετά μέρη στην Ιντλίμπ που αποτελούν τα τελευταία «προπύργια της τρομοκρατίας, τουλάχιστον ένα στη δυτική όχθη του Ευφράτη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι οι συμφωνίες μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας «κάνουν λόγο και για κατάπαυση του πυρός και για αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, αλλά κυρίως χαράσσουν μία γραμμή ανάμεσα στην κανονική αντιπολίτευση και τους τρομοκράτες. Αυτές οι συμφωνίες δεν σημαίνουν ότι ο σκληρός αγώνας κατά της τρομοκρατικής απειλής θα σταματήσει».