Croque Monsieur & Croque Madame

Αν η τεχνική που σας περιγράφω για το αυγό σας δυσκολεύει τότε ρίξτε λίγο βούτυρο επιπλέον και με ένα κουταλάκι περιχύνετε το συνεχώς πάνω από τον κρόκο

 

ΥΛΙΚΑ

55 γρ. Γραβιέρα, τριμμένη

30 γρ. Βούτυρο

4 Φέτες ψωμί του τοστ

2 Φέτες καπνιστό ζαμπόν

2 κ.γ. Μουστάρδα

 

Για τη μπεσαμέλ

250 γρ. Γάλα

55 γρ. Γραβιέρα, τριμμένη

25 γρ. Αλεύρι

25 γρ. Βούτυρο

Λίγο μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Πιπέρι

 

Για τα madame

2 Αυγά, μεγάλα

Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

2Για τη μπεσαμέλ: Τοποθετούμε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω από δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο να λιώσει. Μόλις γίνει αυτό προσθέτουμε το αλεύρι και με την βοήθεια ενός αυγοδάρτη ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά.
3Στη συνέχεια προσθέτουμε σε 4-5 δόσεις το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μη δημιουργηθούν σβόλοι στο μείγμα μας. Μόλις ρίξουμε όλο το γάλα ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πήξει και να δημιουργηθεί μια βελούδινη η κρέμα.
4Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το τυρί μαζί με λίγο μοσχοκάρυδο. Αφού ανακατέψουμε καλά να λιώσει, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν κριθεί απαραίτητο. Αφήνουμε το κατσαρολάκι στην άκρη μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσουμε.
5Σε ένα ξύλο κοπής απλώνουμε τις φέτες του ψωμιού. Σε δύο από αυτές, μοιράζουμε την ποσότητα της μουστάρδας και την αλείφουμε με ένα μαχαίρι. Από πάνω απλώνουμε τις φέτες του ζαμπόν.
6Στις άλλες δύο φέτες μοιράζουμε τη μισή ποσότητα της μπεσαμέλ που κάναμε προηγουμένως και προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί. Κλείνουμε την φέτα ψωμιού με το ζαμπόν με την φέτα ψωμιού της μπεσαμέλ σχηματίζοντας ένα σάντουιτς. Επαναλαμβάνουμε και για το άλλο.
7Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Αφού λιώσει βάζουμε τα σάντουιτς και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
8Τα αποσύρουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι. Από πάνω μοιράζουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για αλλά 3 λεπτά ή μέχρι η μπεσαμέλ να αποκτήσει ωραίο χρώμα.
9Αν θέλουμε να κάνουμε croque madame, τότε στο διάστημα αυτό προετοιμάζουμε τα τηγανητά αυγά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει πάνω από μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε λίγο βούτυρο. Μόλις λιώσει, σπάμε τα αυγά και τα αφήνουμε για 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο νερό και σκεπάζουμε με ένα γυάλινο καπάκι ώστε ο ατμός να ψήσει και το πάνω μέρος.
10Σερβίρουμε τα σάντουιτς σε ρηχά πιάτα προσθέτοντας από πάνω το αυγό.

 



Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.