Χατζηδάκης στην παράδοση-παραλαβή: Βασική μας μεταρρύθμιση θα αφορά τον νέο νόμο για την αγορά εργασίας

661

23618490

Ο νέος υπουργός εξήρε το έργο του απερχόμενου υπουργού Γιάννη Βρούτση με τον οποίο τόνισε ότι τους συνδέει φιλία από τα φοιτητικά τους χρόνια

Το δικό του στίγμα, που είναι η αναζήτηση κοινών παρονομαστών μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στο πλαίσιο βεβαίως της κυβερνητικής ατζέντας, έδωσε ο νέος υπουργός Eργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη σημερινή τελετή παραλαβής-παράδοσης.

Ο κ. Χατζηδάκης απαρίθμησε τα βασικότερα ζητήματα που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα που είναι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, η δημιουργία του νέου επικουρικού με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά και η ενίσχυση των προνοιακών επιδομάτων.

«Αυτό το υπουργείο είναι σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ένα από τα πιο δύσκολα υπουργεία», επεσήμανε ο νέος υπουργός.

«Ένας φίλος μου, αστειεύομενος, μου είπε ”Κωστή βλέποντας τα υπουργεία που υπηρετείς κατά καιρούς διαπιστώνω πως πας από το κακό στο χειρότερο”. Για μένα, αντίθετα, η τοποθέτησή μου σε αυτό το υπουργείο από τον Πρωθυπουργό είναι μια πρόκληση».

Ο νέος υπουργός εξήρε το έργο του απερχόμενου υπουργού Γιάννη Βρούτση με τον οποίο τόνισε ότι τους συνδέει φιλία από τα φοιτητικά τους χρόνια.

Παράλληλα ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο της νέας υφυπουργού Μαρίας Συρεγγέλα θα περιλαμβάνει το δημογραφικό και την ισότητα των δύο φύλλων.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι παραδίδει ένα νοικοκυρεμένο υπουργείο ενώ ανατρέχοντας στο έργο που έχει συντελεστεί στην προηγούμενη και την πρόσφατη θητεία του, αναφέρθηκε στη δημιουργία των συστημάτων «ΑΤΛΑΣ» και «ΕΡΓΑΝΗ», στο ΚΕΑΟ και στις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Για την απονομή των εκκρεμών συντάξεων ο Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε: «Το 2021 μπαίνει με θετικές ειδήσεις, αυξήσεις μισθών και αυξήσεις συντάξεων. Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε κάτω από την ομπρέλα του e-ΕΦΚΑ το μεγάλο επίτευγμα, αυτό που θεωρούσαν πολλοί ακατόρθωτο. Τη ψηφιακή σύνταξη ”ΆΤΛΑΣ”

» .

«Η απονομή της σύνταξης δε είναι μία απλή διαδικασία, είναι ένα πολυσύνθετο γεγονός. Το ΑΤΛΑΣ ξεκίνησε με τις δύο ευαίσθητες κατηγορίες των αγροτών και των συντάξεων χηρείας που απονέμονται πλέον σε λίγα δευτερόλεπτα. Το επόμενο τρίμηνο ο e-ΕΦΚΑ θα αποδώσει τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις των υγειονομικών, το Σεπτέμβριο συνεχίζεται με τους μισθωτούς του Δημόσιου τομέα και τους μηχανικούς και το Δεκέμβριο του 2021 ολοκληρώνεται με τους δημοσιογράφους, τους νομικούς και τους αυτοαπασχολούμενους», τόνισε ενώ για τα φλέγοντα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε:

1. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε την αγορά εργασίας να προσαρμοστεί στις ραγδαίες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε η οικονομία μας να μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μοναδικά της ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προς όφελος, τελικά των εργαζομένων, και ακόμα πιο πολύ των ανέργων. Για αυτό, μια βασική μας μεταρρύθμιση θα αφορά τον νέο νόμο για την αγορά εργασίας. Νόμος που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τους εργαζομένους να αποκτήσουν καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός. Θα ενισχύσουν στην πράξη την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Θα προωθήσουν ρυθμίσεις που θα στηρίζονται σε αυτά που ήδη ισχύουν στις προηγμένες χώρες και θα κάνουν πιο διαφανή, και τελικά πιο αξιόπιστη, τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος με το οποίο φυσικά θα διαβουλευόμαστε σε διαρκή βάση αυτής. Κύριος στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου.

2. Η δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση είναι ο δεύτερος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση αυτή θα προχωρήσει με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας που είχαν ήδη παρουσιαστεί στο προγραμματικό μας συνέδριο του 2017. Είναι μια μεταρρύθμιση που και πάλι στηρίζεται στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές -σε πολιτικές που εφαρμόζουν ακόμα και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και θα προστατεύσει τις συντάξεις των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας χωρίς να θίγει τους παλιούς. Ξεκινάει από τη διαπίστωση ότι έχουν αλλάξει πλήρως τα δημογραφικά δεδομένα και η αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων, αλλά και από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης ο εργαζόμενος να μπορεί να προσδιορίσει ως ένα βαθμό το ύψος της σύνταξής του. Όπως έχει τονίσει ο Πάνος Τσακλόγλου, η παρέμβαση αυτή δεν περιορίζεται στο να ρυθμίσει τρέχοντα ζητήματα, αλλά κοιτάζει στο μέλλον και αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σαν εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας.

3. Ένα τρίτο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας είναι η απόδοση εκκρεμών συντάξεων. Στόχος μας είναι όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα γίνεται να αποδοθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων. Είναι χρέος μας απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», με στόχο η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων να γίνεται με ταχύτητα και διαφάνεια.

4. Όσον αφορά στην πολιτική κοινωνικής προστασίας, οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση αυτή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Συγκεκριμένα, όπως πρόσφατα έχει σημειώσει η Δόμνα Μιχαηλίδου: o Προχωράμε σε αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος o Επεκτείνουμε το στεγαστικό επίδομα o Αυξάνουμε το επίδομα παιδιού με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος o Και ενισχύουμε τη στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία, διότι μια κοινωνία κρίνεται πρωτίστως από το πώς αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους.

5. Η πολιτική μας για την οικογένεια, για την ισότητα των φύλων, για το δημογραφικό, ενισχύεται. Η τοποθέτηση της Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση της αρμόδιας υφυπουργού υπογραμμίζει τη βούληση του πρωθυπουργού προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα η ισότητα των φύλων είναι ένα ζήτημα για το οποίο είναι ανεπίτρεπτο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα του 2021 να υπάρχουν ακόμα διακρίσεις. Με αποφασιστικότητα, αλλά και μεθοδικότητα, όλα αυτά τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν.

6. Τέλος βασική προτεραιότητα αποτελεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας. Η επιλογή αυτή καθίσταται ακόμη πιο προφανής μετά τις επιπτώσεις του κορωνοιού στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Η χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάρτιση, για την προσαρμογή της αγοράς εργασίας, για την στήριξη των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, για την μετάβαση, εν πάση περιπτώσει, στην μετά κορωνοιό εποχή, θα αντιμετωπιστούν ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας. Χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και με απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων. Ο ρόλος του ΟΑΕΔ προς αυτή την κατεύθυνση είναι ζωτικής σημασίας. Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι και ο διαρκής εκσυγχρονισμός αυτού του οργανισμού, όπως και όλων των οργανισμών που υπάγονται σε αυτό το υπουργείο, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων των νέων των τεχνολογιών. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να είναι βασικός σύμμαχος στην προσπάθειά μας.