Χαρίτσης στο MEGA: Θετική εξέλιξη η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας – Ανάγκη επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

399

Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ωστόσο σημείωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει πάει ένα βήμα παρακάτω επεκτείνοντας στα 12 μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, για τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ, αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων του κοροναϊού.

Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ωστόσο σημείωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει πάει ένα βήμα παρακάτω επεκτείνοντας στα 12 μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο.

«Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη θετική εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει και στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο».

Οι συμβιβασμοί είναι αναγκαίοι, αλλά θα είναι αποδεκτοί εφόσον συνοδευτούν από την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό περιμένουμε ως επόμενη κίνηση».
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως οι εξελίξεις στη Λιβύη και η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι ανησυχητικά στοιχεία σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δε λαμβάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να εξομαλύνει την κατάσταση.

«Βλέπουμε μια κυβέρνηση που δεν παίρνει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Χρειάζεται μια συνολική εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και της όξυνσης από τη μεριά της Τουρκίας».

Ο ίδιος, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν τη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, κάτι που η κυβέρνηση μέχρι στιγμής αρνείται.

«Ανησυχούμε για την ένταση στην περιοχή. Η Ελλάδα ήταν παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτήν την στιγμή τρέχει πίσω από τις εξελίξεις».

Αναφερόμενος στο θέμα του Έβρου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα και τόνισε πως πρέπει να μεταφερθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Εμείς λέμε ότι πρέπει και το προσφυγικό αλλά και τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας να πάρουν ευρωτουρκικό χαρακτήρα και όχι αμιγώς ελληνοτουρκικό».

Σε σχέση με τις εικόνες συνωστισμού που παρουσιάστηκαν σήμερα έξω από την υπηρεσία ασύλου, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε πως δεν αρμόζουν «σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα».

Όσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων του κορωνοϊού και τις εικόνες συνωστισμού που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες μέρες αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πορεία που θα πάρει η πανδημία, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα προκειμένου να μη χαθεί η καλή εικόνα και η επιτυχία που είχε η χώρα στη διαχείριση της πανδημίας.

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημέρων είναι πολύ ανησυχητικές. Η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο. Είμαστε υπέρ των κανόνων για όλους».