Χαμενεΐ: Ο «κλόουν» Τραμπ θα μαχαιρώσει πισώπλατα τους Ιρανούς

19

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Αμερικανού προέδρου έκανε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ «κλόουν», που προσποιείται ότι στηρίζει τον ιρανικό λαό, αλλά στην πραγματικότητα επιθυμεί να τον χτυπήσει πισώπλατα με μαχαίρι εμποτισμένο με δηλητήριο.

 

Ο Χαμενεΐ τόνισε ότι τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ δείχνουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είχε θεϊκή υποστήριξη για να δώσει ένα «χαστούκι στο πρόσωπο» μιας παγκόσμιας δύναμης και κάλεσε τον ιρανικό λαό σε ενότητα.

Είναι η πρώτη φορά από το 2012 που ο Χαμενεΐ κάνει δηλώσεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής και με αφορμή τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, που προκάλεσε επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, αλλά και της κρίσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δολοφόνησαν «με δειλία» τον πιο αποτελεσματικό στρατιωτικό του Ιράν έναντι του Ισλαμικού Κράτους.

Πρόσθεσε δε ότι η μαζική παρουσία των πολιτών στην κηδεία του Κασέμ Σουλεϊμανί είναι απόδειξη ότι ο λαός στηρίζει την ιρανική κυβέρνηση.

«Πικρό δυστύχημα»
Για μια ακόμη φορά, ο Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε «πικρό δυστύχημα» την κατάρριψη του αεροσκάφους των Ουκρανικών Αερογραμμών από πυραύλους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 176 επιβαίνοντες. Όπως είπε αισθάνεται βαθιά θλίψη για το γεγονός, διότι «έκανε ευτυχείς τους εχθρούς του Ιράν».

Κριτική στους Ευρωπαίους
Ο Χαμενεΐ επέκρινε επίσης σφόδρα τα τρία ευρωπαϊκά κράτη που συνυπογράφουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ το 2018 επιβάλλοντας εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, επειδή αυτά ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη διεθνή συμφωνία, κάτι το οποίο μπορεί δυνάμει να οδηγήσει σε μια επιβολή εκ νέου κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, «δεν είναι άξιες εμπιστοσύνης» και δεν μπορούν να κάνουν το Ιράν να γονατίσει, όπως δεν μπόρεσαν ούτε οι ΗΠΑ, τόνισε.

«Μη μετατρέπετε το δυστύχημα σε πολιτικό θέμα»
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, κάλεσε τις χώρες των οποίων οι πολίτες επέβαιναν στο ουκρανικό Boeing 737 που καταρρίφθηκε στις 8 Ιανουαρίου, να μη μετατρέψουν το τραγικό συμβάν σε πολιτικό θέμα.

Οι περισσότεροι νεκροί του δυστυχήματος ήταν Ιρανοί, αλλά μέσα στο αεροσκάφος υπήρχαν πολίτες από τον Καναδά, την Ουκρανία, τη Σουηδία, το Αφγανιστάν και τη Βρετανία. Οι χώρες αυτές ανακοίνωσαν ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων και προειδοποίησαν ότι η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί την απάντηση του Ιράν.

Επίσης κάλεσαν το Ιράν «διεξαγάγει μια ολοκληρωμένη, ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα, ανοικτή στα κράτη που πενθούν».