Αυξήσεις στις συντάξεις έως και 204 ευρώ λόγω αναδρομικών

108

Αυξήσεις στις συντάξεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν τα 200 ευρώ, φέρνουν τα αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις της περιόδου των μνημονίων.

 

Τα αναδρομικά θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των συντάξεων από 25 ευρώ έως και 204 ευρώ τον μήνα, ευνοώντας περί τα 2 εκατομμύρια συνταξιούχoυς. Η κρίσιμη απόφαση για τα αναδρομικά, που θα δώσει το έναυσμα για τις αυξήσεις στις συντάξεις, θα δημοσιοποιηθεί στο άμεσο διάστημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Αυξήσεις, σε σχέση με το παλαιό σύστημα, θα έχουν και όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά.

Αναλυτικά, οι «τυχεροί» που θα μοιραστούν εντός του 2020 τα 79 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αντιστοιχούν στα ποσά των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης άνω των 30 ετών είναι:

1. Νέοι συνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο που έχουν αποχωρήσει μετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Θα λάβουν όλο το ποσό της αύξησης αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019. Στην κατηγορία αυτή φαίνεται κατ αρχήν να ανήκουν ασφαλισμένοι με πάνω από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης, δημόσιοι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ με χαμηλές και μεσαίες συντάξιμες αποδοχές, αυτοκινητιστές του πρ. ΟΑΕΕ – ΤΣΑ που συνταξιοδοτήθηκαν την περίοδο 2016-2019, συνταξιούχοι των πρώην ειδικών Ταμείων των ΔΕΚΟ – Τραπεζών (ΤΑΠ – ΟΤΕ, ΟΑΠ – ΔΕΗ, ΤΣΠ – ΕΤΕ κλπ) καθώς και μισθωτοί ΙΚΑ που αποχώρησαν με πάνω από 30 έτη – κυρίως όσοι έχουν πάνω από 35 έτη – και έως 44 έτη ασφάλισης.

2. Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή οι παλαιές συντάξεις τους ήταν χαμηλότερες από αυτές που θα δικαιούνταν εάν ίσχυε και για αυτούς ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι συγκεκριμένοι έχουν ήδη λάβει αύξηση από 1/1/2019 (στην πρώτη από 5 ετήσιες δόσεις). Και η επιπλέον αύξηση θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από φέτος και έως το 2024. Στην κατηγορία αυτή, εμπίπτουν κατά κύριο λόγο, συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, σε πρώην ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ – Τραπεζών (ΤΑΠ – ΟΤΕ, ΟΑΠ – ΔΕΗ, ΤΣΠ – ΕΤΕ κλπ) καθώς κατέβαλλαν εισφορές σε ποσοστό 30% επί των συντάξιμων αποδοχών τους ή και παραπάνω, συνταξιούχοι με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση, καθώς και μισθωτοί (με πάνω από 35 έτη) που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, αυτοκινητιστές του πρ. ΟΑΕΕ – ΤΣΑ που έλαβαν σύνταξη από τον πρώην ΟΑΕΕ.

3. Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά, κάτω από 50 ευρώ και κατά μέσο όρο στα 30 ευρώ, εφόσον φυσικά ανήκουν στην κατηγορία αυτών που έχουν ασφαλιστεί από 30,1έως 44 έτη. Μετά το νέο επανυπολογισμό, είναι πολύ πιθανό να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά και να περάσουν σε αρνητική διαφορά. Και για αυτή την περίπτωση ισχύουν οι 5 ετήσιες δόσεις.