AstraZeneca: Σε ποιές χώρες της ΕΕ αναστέλλεται η χορήγηση του εμβολίου, τι θέση έχει πάρει η Ελλάδα. 

του Χρήστου Ράντου

538

Γιατί πολλές χώρες ελπίζουν στο εμβόλιο της AstraZeneca;

Το υπουργείο υγείας διευκρινίζει πως δεν έχει αλλάξει κάτι από το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Παρόλο που έτυχε ακόμα και  στην Ελλάδα πολίτης μετά τον εμβολιασμό να πάθει θρόμβωση, ωστόσο  δεν το σχετίζουν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αλλεπάλληλες είναι η αντιδράσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca στις χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης καθώς αρκετές χώρες  αναστέλλουν την χορήγηση του.

Ας δούμε με την σειρά ποιες χώρες αναστέλλουν το εμβόλιο :

Η Γερμανία αναστέλλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις αναφορές για το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι έως τώρα, δεν έχει ενδείξεις αιτιώδους συνάφειας, η Γερμανία ωστόσο αποφάσισε να σταματήσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Η Γαλλία  αναστέλλει τον εμβολιασμό από εμβόλιο  της AstraZeneca λίγες βρες μετά την απόφαση της Γερμανίας.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Η Ιταλία έκανε αναστολή του εμβολιασμού για το εμβόλιο της AstraZeneca, το ίδιο λίγη ώρα μετά την Γερμανία .

Με τον ιταλικό οργανισμό φαρμάκων Αifa να αποφασίζει , για προληπτικούς λόγους, να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλην τη χώρα.

Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Η Ολλανδία ως  αρμόδια με την υπηρεσία της για αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα έκανε ανακοίνωση σήμερα .

Στις αναφορές της παρατηρούνται  10 περιστατικά  μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε  να αναστείλει τη χορήγησή του για προληπτικούς λόγους.

Το κέντρο Lareb σε ανακοίνωσή του μεταξύ των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία από το εν λόγω εμβόλιο, παρατηρούνται  περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών, αλλά όχι χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως αναφέρθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία.

Tην προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους.

Ένας από τους λόγους ήταν ο θάνατος 60χρονης που απεβίωσε  από θρόμβωση αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca εμφάνισε «ιδιαίτερα ασυνήθιστα» συμπτώματα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η γυναίκα εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία καθώς και αιμορραγία.

Η Ελλάδα συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα εμβολιασμού με το εμβόλιο της  AstraZeneca.

Ο προγραμματισμός αυτός θα ισχύει μέχρι την Πέμπτη, αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που έχει προγραμματίσει διήμερη συνεδρίαση από την Τετάρτη.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αποτελεί μόνο ένα ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που ανασταλεί η χορήγηση του  και τι θα γίνει με αυτούς που έχουν κάνει την πρώτη δόση ;

Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Από την πλευρά της, η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

Δηλώσεις πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός  της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του COVID-19 είναι ασφαλές και ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για τη χρήση του στην εκστρατεία εμβολιασμών.

Όταν ερωτήθηκε αν το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι μπορούσε να καθησυχάσει τον κόσμο, ο Τζόνσον απάντησε: «Ναι, μπορώ».

«Ο MHRA (ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων) είναι ένας από τους αυστηρότερους και εμπειρότερους φορείς παγκοσμίως. Δεν βλέπουν κανέναν λόγο για τη διακοπή του προγράμματος εμβολιασμών», τόνισε.

«Επομένως, συνεχίζουμε να είμαστε πολύ πεπεισμένοι για το πρόγραμμα και είναι φανταστικό που βλέπουμε ότι συνεχίζεται σε τέτοια ταχύτητα στη Βρετανία».