Άρειος Πάγος: Με τους δικούς τους όρους θα καταθέσουν «Σαράφης» & «Κελέση»

55

 

Με τους δικούς τους όρους θα καταθέσουν τελικά οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες απαντά επί της ουσίας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. ● Αποδόμηση των ισχυρισμών της πλειοψηφίας της προανακριτικής από την ΕΛ.ΑΣ. ● Το ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καθορίσουν εκείνοι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, απαντά (με κοινοποίηση και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.) ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ενώ ως προς τα υπόλοιπα ερωτήματα επιφυλάχθηκε να απαντήσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο έγγραφό του ο κ. Μπρακουμάτσος υποστηρίζει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από:

το νόμο 2928/2001,
το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και
την υπ΄ αριθμ. 429/2018
Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Το απαντητικό έγγραφο διαβιβάστηκε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρτικής εξέτασης.

Η αστυνομία αδειάζει την πλειοψηφία της προανακριτικής
Λίγο νωρίτερα, είχαμε την αποδόμηση των ισχυρισμών της πλειοψηφίας της προανακριτικής σχετικά με την μη εμφάνιση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση». Τα έγγραφα που διαβίβασε το αρμόδιο τμήμα της ΓΑΔΑ στην προανακριτική, με κοινοποίηση στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, αφήνουν έκθετα κάποια από τα μέλη της Επιτροπής.

Όπως προκύπτει από τα δύο έγγραφα του Τμηματάρχη του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων, ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» επικοινώνησε χθες, Πέμπτη, δύο φορές προκειμένου να δηλώσει στη διάθεση της επιτροπής εφόσον βέβαια αποδεχθεί το αίτημά του να εξετασθεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσής του, με αλλοιωμένη φωνή.

Στο πρώτο έγγραφο αναφέρεται πως το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στις 12:12 της Πέμπτης 20/2 και σε αυτό ο μάρτυρας ενημέρωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε δεν ήταν από απείθεια αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με τη διαφύλαξη της μυστικότητας του, καθώς η επιτροπή απέρριψε το αίτημά του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσής του, με αλλοιωμένη φωνή.

Ο αρμόδιος τμηματάρχης αναφέρει στο ίδιο έγγραφο πως ο ίδιος διαβεβαίωσε τον προστατευόμενο μάρτυρα πως «η υπηρεσία μας ως αρμόδια για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελέα Εγκλημάτων κατά της διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας».

Στο δεύτερο έγγραφο αναφέρεται πως ο μάρτυρας έκανε δεύτερο τηλεφώνημα στις 18:53 προς την αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας, όπου επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την επιτροπή.

Μέσω αυτού ενημερώνει πως μπορεί να μεταβεί οποιαδήποτε μέρα του ζητηθεί στον τόπο που θα του υποδειχθεί «από την υπηρεσία μας» προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων.

Καρφιά ΣΥΡΙΖΑ

Καυστικό σχόλιο εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις. «Όταν η Ελληνική Αστυνομία και η δικαιοσύνη ζητούν να τηρηθεί η νομιμότητα για τους προστατευόμενους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis και δυσαρεστούν τον δικαστικά ελεγχόμενο κ. Γεωργιάδη, τόσο το χειρότερο για τη νομιμότητα» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτοντας το «απλό» ερώτημα: «Ο κ. Μητσοτάκης επικροτεί ή αποδοκιμάζει τις δημόσιες απειλές του Αντιπροέδρου του στην ΕΛ. ΑΣ.;».

Όσον αφορά την «επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή» αυτή «έπεσε στο κενό», αναφέρει το κόμμα της Κουμουνδούρου. Η απάντηση του Άρειου Πάγου «αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη» σημειώνει σε αυστηρό τόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την πλειοψηφία της Επιτροπής «να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν». Επιπλέον σημειώνει πως «αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας» και πλέον «θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο».