«Απροθυμία» των αρχών να ρίξουν φως στη δολοφονία Κωστόπουλου

503

Εν αναμονή του ορισμού ημερομηνίας για την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά τη δολοφονία του Ζακ (σε Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο), η Διεθνής Αμνηστία παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου εκπρόσωποι της οικογένειας (Κωστόπουλου) και δικηγόροι της εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες για καθυστερήσεις και ανεπάρκειες στην ποινική και πειθαρχική διερεύνηση» του θανάτου του νεαρού ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή.

 

Είχε προηγηθεί το παραπεμπτικό βούλευμα που υιοθετεί την πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα για παραπομπή σε δίκη των έξι κατηγορούμενων (δύο πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί) με την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης ενώ η πολιτική αγωγή και η οικογένεια του θύματος είχαν ζητήσει τη μετατροπή του αδικήματος σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Ο υπεύθυνος ερευνητής για την υπόθεση, Στέφανος Λεβίδης, από το διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, επισήμανε, ότι διαπιστώθηκε «απροθυμία των αρχών να διαλευκάνουν την υπόθεση». Συγκεκριμένα, ο κ. Λεβίδης, μίλησε για αποτυχία της αστυνομίας να διασφαλίσει σημαντικό αποδεικτικό υλικό, να εντοπίσει ή να αναγνωρίσει περισσότερους μάρτυρες και να συλλέξει επιπλέον βιντεοληπτικό υλικό.

Το κέντρο Forensic Architecture έχει συμβάλει καθοριστικά στην έρευνα με το υλικό που έχει συγκεντρώσει και το οποίο κατατέθηκε στον αρμόδιο ανακριτή. Σύμφωνα με τον κ. Λεβίδη, τα στοιχεία τα οποία παραδόθηκαν στον ανακριτή, δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο.

«Στις ειδήσεις είδαμε περισσότερο υλικό, από αυτό που έχει ο ανακριτής στα χέρια του», υποστήριξε ο κ. Λεβίδης. Επίσης τόνισε, ότι ερωτήματα γεννιούνται για στοιχεία που δεν συλλέχθηκαν από τον τόπο της επίθεσης, το γιατί σφραγίστηκε η περιοχή μιάμιση ώρα μετά και όχι αμέσως, δίνοντας τη δυνατότητα, για παράδειγμα, στον κατηγορούμενο κοσμηματοπώλη να σκουπίσει τον τόπο του εγκλήματος λίγο μετά την επίθεση.

Η Διεθνής Αμνηστία γνωστοποίησε πως έχει ζητήσει επανειλημμένα να συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει κάποια απάντηση, όπως αναφέρει η οργάνωση. «Δεν αποτελεί συνήθη πρακτική να μη δέχεται ένας υπουργός να συναντηθεί με την Διεθνή Αμνηστία», ανέφερε η Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της οργάνωσης.

Στο μεταξύ, το πειθαρχικό συμβούλιο εις βάρος των αστυνομικών έχει αναβληθεί ήδη δυο φορές, με αίτημα των δικηγόρων των αστυνομικών, ενημέρωσε η δικηγόρος ‘Αννυ Παπαρούσου. «Δεν ζητούμε κάποια εξαίρεση, αλλά την συνήθη εφαρμογή των διατάξεων, που αφορούν μια τέτοια υπόθεση», υπογράμμισε.

Να αναφέρουμε πως μέχρι και σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 101.146 υπογραφές, στο πλαίσιο της εκστρατείας της οργάνωσης για απόδοση δικαιοσύνης για το θάνατο τουΖακ.