Απότομη επιδείνωση του καιρού: Καταιγίδες και χαλάζι – Κίνδυνος για πλημμύρες το επόμενο 48ωρο

361

Η επιδείνωση του καιρού θα συνδυαστεί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις – Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

Απότομη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού θα παρατηρηθεί τις επόμενες ώρες, με τις υψηλές θερμοκρασίες να υποχωρούν προσωρινά δίνοντας τη θέση τους σε βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, η επιδείνωση του καιρού θα αρχίσει από την Παρασκευή.

Η επιδείνωση του καιρού θα συνδυαστεί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα αυτά αναμένονται τα επόμενα δύο 24ωρα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Η επιδείνωση θα εκδηλωθεί σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια της χώρας την Παρασκευή και αναμένεται να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.

Πού θα καταγραφούν έντονα φαινόμενα

Όπως αναφέρεται στο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, την Παρασκευή 8 Ιουλίου ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, βαθμιαία στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα στη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο θα επεκταθούν στην ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Το Σάββατο 9 Ιουλίου τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα επηρεάσουν κατά τόπους όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ.

Επισημαίνεται ότι, η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια, της τάξης των 4 με 6 βαθμών Κελσίου, και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 23 με 26 βαθμούς και στα κεντρικά τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Πού θα «χτυπήσουν» τα πιο σφοδρά φαινόμενα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας είναι:

– οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας

– οι καταιγίδες στα ηπειρωτικά τμήματα πέρα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πιθανό να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους (έως 3-4 cm)
– η πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο, η οποία στα ηπειρωτικά κυρίως θα είναι της τάξης των 6-8 βαθμών Κελσίου
– η ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων (κυρίως το Σάββατο) έως και 6-7 μποφόρ στο Ιόνιο και 5-6 μποφόρ στο Αιγαίο

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός τριώρου από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Meteo κατά τη διάρκεια του τριημέρου Πέμπτη (7/7) έως Σάββατο (9/7).

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα