Απορρίπτει ο Αραβικός Σύνδεσμος το σχέδιο Τραμπ, πυρά Αμπάς κατά ΗΠΑ

115

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έστειλε μήνυμα στο Ισραήλ να μην εφαρμόσει το σχέδιο με τη βία. Διακοπή σχέσεων με ΗΠΑ και Ισραήλ ανακοίνωσε ο Μαχμούντ Αμπάς.

Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου απέρριψε το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την επίλυση του Μεσανατολικού. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος από το Κάιρο τονίζει ότι το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε δίκαιη συμφωνία ειρήνης, ενώ σημειώνει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί στην εφαρμογή του.

Επίσης, απευθυνόμενος στο Ισραήλ, καλεί το Τελ Αβίβ να μην το εφαρμόσει με τη βία.

Διακοπή όλων των σχέσεων
Κατά τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε τη διακοπή «όλων των σχέσεων», περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ασφάλεια, ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή, από τη μια πλευρά, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη.

Το Ισραήλ και οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής συνεργάζονταν επί μακρόν για την αστυνόμευση περιοχών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που τελεί υπό παλαιστινιακό έλεγχο, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή έχει υπογράψει συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών με τις ΗΠΑ, η οποία συνεχίστηκε παρότι οι Παλαιστίνιοι άρχισαν από το 2017 να μποϊκοτάρουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ.

«Ενημερώνουμε πως δεν θα υπάρξει κανενός είδους σχέση με τους Ισραηλινούς ούτε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας, υπό το φως» του αμερικανικού σχεδίου που αποτελεί «παραβίαση των συμφωνιών του Όσλο» που υπογράφτηκαν με το Ισραήλ το 1993, δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής στο Κάιρο.

Ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε επίσης ότι ότι διαβίβασε το μήνυμα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάλεσε το εβραϊκό κράτος να «αναλάβει τις ευθύνες του ως κατοχική δύναμη» των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ σημείωσε ότι οι Παλαιστίνιοι «έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τη νόμιμη μάχη τους με ειρηνικά μέσα για να τερματιστεί η κατοχή».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είπε ακόμη ότι αρνήθηκε να συζητήσει με τον Τραμπ το σχέδιό του τηλεφωνικώς ή να λάβει έστω ένα αντίτυπό του για να το μελετήσει.