Απορρίπτει η Ε.Ε. το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό

324

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε σήμερα το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας επιφυλάξεις σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να προσαρτήσει περισσότερα παλαιστινιακά εδάφη.

 

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, επεσήμανε πως οι προτάσεις Τραμπ παραβιάζουν «διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους».

Το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα προβλέπει τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, αλλά απέχει πολύ από τα παλαιστινιακά αιτήματα και αφήνει σημαντικά τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης σε ισραηλινά χέρια.

Σε δήλωσή του ο Μπορέλ υπογράμμισε τη δέσμευση της Ένωσης σε μια λύση δύο κρατών, βασισμένη στα σύνορα του 1967, και με τη δυνατότητα αμοιβαίων ανταλλαγών γης, και η οποία λύση θα περιλαμβάνει το κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, συνεχές, κυρίαρχο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης. Ο Μπορέλ τόνισε ότι η αμερικάνικη πρωτοβουλία «αφίσταται από αυτές τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους».

«Για να χτιστεί μια δίκαιη και μακρόχρονη ειρήνη, τα άλυτα ζητήματα του τελικού καθεστώτος πρέπει να αποφασιστούν μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών. Αυτό περιλαμβάνει τα θέματα των συνόρων, του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, της ασφάλειας και του προσφυγικού ζητήματος» δήλωσε ο Μπορέλ.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ απορρίπτουν τους ισραηλινούς οικισμούς σε εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε και κατέχει μετά τον πόλεμο του 1967 και τα οποία περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψώματα του Γκολάν. Ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε τη θέση αυτή.

«Βήματα προς την προσάρτηση, αν γίνουν, δεν θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς να αμφισβητηθούν», αναφέρει ο Μπορέλ σε δήλωσή του, με την οποία σκλήρυνε τη γλώσσα έναντι του σχεδίου του Τραμπ, σε σύγκριση με προηγούμενη τοποθέτησή του τον περασμένο μήνα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος το είχε παρουσιάσει.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα εξαιτίας δηλώσεων με την προοπτική της προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων τμημάτων της Δυτικής Όχθης» πρόσθεσε.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν όλη τη δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ – περιοχές που καταλήφθηκαν από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967- για ένα ανεξάρτητο κράτος και την απομάκρυνση περισσσοτέρων από επτακοσίων χιλιάδων Ισραηλινών εποίκων από αυτές τις περιοχές.

Το σχέδιο Τραμπ ωστόσο «γέρνει» επικίνδυνα προς το σκληροπυρηνικό εθνικιστικό όραμα του Νετανιάχου για την περιοχή και παραβλέπει πολλά από τα κομβικά αιτήματα των Παλαιστινίων.

Πηγές: Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ