‘‘Αποπλάνηση στη Μυθική γη των Καβείρων!’’

Του Δημήτρη Βρύζα

3314

 

Η Σαμοθράκη, το νησί του Αιόλου , ένα πανέμορφο νησί απέναντι από την Αλεξανδρούπολη, αποπνέει μία ιδιαίτερη ενέργεια σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη γοητεία της, που εκπορεύεται από τα ειδυλλιακά τοπία της και την πλούσια ιστορία της.

Αναδυόμενη από το Θρακικό πέλαγος, ξεπροβάλλει στεφανωμένη από τον υψηλότερο ορεινό όγκο του Αιγαίου, με το επιβλητικό όρος Σάος , το ιερό βουνό της αρχαιότητας με τις άγριες κορυφές, τις βοτσαλωτές ακρογιαλιές, τα τρεχούμενα νερά, την ανέγγιχτη φύση και τις ξακουστές ιαματικές πηγές. Στολίδια που συνθέτουν την γοητεία του μυστηριακού αυτού τόπου, σημαδεύει τον ορίζοντα της και την κάνουν να ξεχωρίζει στην συνείδηση όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλου του κόσμου.

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού της Σαμοθράκης Κατερίνα Καραμήτσου- Γιαννέλου μίλησε στον Δημήτρη Βρύζα και το Lay-out.gr για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού, τα θρησκευτικά δρώμενα, την φυσική μαγεία την πολιτιστική ανάπτυξη, την υδάτινη φαντασμαγορία ,τις ευκαιρίες ανάπτυξης και το όραμά της για το νησί της Σαμοθράκης.

Η Κατερίνα Καραμήτσου-Γιαννέλου είναι Aντιδήμαρχος Tουρισμού της Σαμοθράκης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα, με μισή καταγωγή από τη Θράκη και άλλη μισή από την ένδοξη Μακεδονία μας. Είναι μια περήφανη Θρακομακεδόνισσα!

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της έζησε στην όμορφη πόλη της Αλεξανδρούπολης, όπου είχε την τύχη να γνωρίσει τον μέλλοντα σύζυγό της, ο οποίος της χάρισε ένα γιο. Προτίμησε να ζήσει ήρεμα στο νησί και να δραστηριοποιηθεί εκεί. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με Δήμαρχο τον κύριο Γαλατούμο , ορίστηκε ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού και ανέλαβε σημαντικές αρμοδιότητες κυρίως στα θέματα τουρισμού, απασχόλησης και πολιτισμού. Επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήλο για τα δρώμενα του τόπου, για την προβολή του νησιού και την προσέλκυση του τουρισμού καθώς για την ανακύκλωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γενικότερα της αειφόρου πράσινης οικονομίας και βιώσιμης Σαμοθράκης.

Αντιδήμαρχος Τουρισμού Σαμοθράκης. Μία επιτυχημένη νέα με πάθος και όρεξη για δράση. Ένα προφίλ που σκιαγραφεί μία πολύ δραστήρια και δυναμική νέα που κατοικεί και δραστηριοποιείται σε ένα νησί.

  • Ποια θεωρείς ότι είναι τα δυνατά σου στοιχεία που συνέβαλαν στην πορεία σου στον Δήμο Σαμοθράκης ;;;

Η επιτυχία προϋποθέτει άφθονο ζήλο, πάθος, όνειρα, αισιοδοξία και ελπίδα. Για να πετύχεις θέλει αγώνα και πολλή δουλειά.. Η επιλογή μου να ζήσω στο νησί, ήταν ο παράδεισος, που δεν μπορεί να περιμένει, η διαφορετική καλοκαιρινή γη της επαγγελίας, η όμορφη οικογένεια μου και να ασχοληθώ όχι μόνο με τα κοινά αλλά και με τα επαγγελματικά.

Σαν χαρακτήρας είμαι σχολαστική και τελειομανής. Όταν έχω άγνοια ρωτώ και ακούω τον άλλον, που είναι γνώστης του θέματος. Όταν αναλαμβάνεις Αντιδήμαρχος έχεις ένα σωρό αρμοδιότητες και ευθύνες. Χρειάζεται λοιπόν συνεργασία για να μπορείς να ανταπεξέλθεις. Πρέπει να έχεις ανοιχτούς ορίζοντες ,βάζοντας τα όρια σου κάθε φορά.

  • Και ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι σου για τα χρόνια που θα υπηρετείς σε αυτή τη θέση;

Στο μικρό διάστημα της θητείας μου, προσπάθησα να τονώσω τόσο το ηθικό των ντόπιων κατοίκων, όσο και του τουριστικού κοινού με ψυχαγωγικά δρώμενα όπως το Χριστουγεννιάτικο χωριό ,που στήσαμε για πρώτη φορά δίνοντας ζωντάνια στο ακριτικό νησί μας, σε μια εποχή που δεν ήταν και τόσο ενεργή. Οι μελλοντικές μου ενέργειες

τοποθετούνται στην κατεύθυνση του τουριστικού σχεδιασμού και της προβολής του , με στόχο την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της τουριστικής δραστηριότητας της περιοχής μας. Η κυβέρνηση με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει τον Έβρο! Δίνει την ευκαιρία στους ωφελούμενους του προγράμματος να κάνουν οικονομικές διακοπές. Η Σαμοθράκη είναι ένας ευλογημένος τόπος που αξίζει την υποστήριξη όλων. Ευελπιστώ να γοητεύσουμε τους επισκέπτες μας με την άψογη φιλοξενία μας, την παράδοση και την πολιτιστική ανάπτυξη αυτού του τόπου. “Μια νέα εποχή ξεκινάει για τη Σαμοθράκη, με νέο αυτοδιοικητικό ύφος και ήθος.

Ως νέα δημοτική αρχή, έχουμε μία και μόνη επιλογή: Να πετύχουμε! Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και όρεξη για δουλειά, αναλαμβάνουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας , υπηρετώντας με σεβασμό το νησί και τους δημότες. Επιπλέον, η κατανομή των αρμοδιοτήτων αντιστοιχεί στις προτεραιότητες που έχουμε ιεραρχήσει μέσα από τον συνεχή διάλογο με την κοινωνία, προκειμένου να αλλάξουμε τα δεδομένα και οι Σαμοθρακίτες να δουν, επιτέλους, έργο χειροπιαστό και μετρήσιμο. Μας περιμένει όλους σκληρή καθημερινή δουλειά, με αδιαπραγμάτευτη δέσμευση να ξαναδώσουμε στη Σαμοθράκη τη λάμψη που της αξίζει”.

  • Τι νομίζεις ότι ξεχωρίζει στην Σαμοθράκη και τι είναι αυτό που την κάνει μοναδική;

Η Σαμοθράκη δεσπόζει στο βόρειο Αιγαίο, είναι ένα ορεινό νησί με άγρια φυσική ομορφιά που τυλίγει τον επισκέπτη με την μυστηριακή του αύρα. Είναι η μούσα του Αιγαίου όπως συνηθίζω να την αποκαλώ. Ένα κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η Σαμοθράκη, το νησί των Μεγάλων Θεών, με τις φυσικές και υπερφυσικές δυνάμεις, παρασύρουν σε ένα σκηνικό μυθικό. Οι Θεοί του ουρανού, της φύσης και της θάλασσας κατοίκησαν κάποτε εδώ. Δεν υπάρχουν κατάλληλες λέξεις για να περιγράψεις ένα τέτοιο μέρος . Πρέπει να το επισκεφτείς, για να νιώσεις εκείνο το απόκοσμο συναίσθημα, που προκαλεί και την ενέργεια που το περιβάλλει.

Η Σαμοθράκη έχει κάτι ιδιαίτερο, μυστήριο και ανεξήγητο .Πρέπει να την ανακαλύψεις κομμάτι κομμάτι, να μάθεις και να μελετήσεις κάθε κρυφή γωνιά της . Είναι από τα μέρη που προσφέρει βουνό και θάλασσα ενώ αποτελεί προορισμό κυρίως για εναλλακτικό τουρισμό. Οι επισκέπτες γίνονται ένα με τη φύση και απολαμβάνουν την ηρεμία που αυτή προσφέρει. Τα δύσβατα ορεινά μονοπάτια του όρους Σάος, με την ψηλότερη κορυφή του Αιγαίου το Φεγγάρι, τα πυκνά δάση, οι διαδοχικές βάθρες με τα παγωμένα κρυστάλλινα νερά, το σεληνιακό τοπίο των Κήπων με τα μαύρα βότσαλα, τα ιαματικά λουτρά, τα άγνωστα σχεδόν ξωκλήσια, τα παραδοσιακά ταβερνάκια, οι αρχαιολογικοί χώροι που τελούνταν τα Καβείρια μυστήρια στην αρχαιότητα, όπου εκεί βρέθηκε το περίφημο επιβλητικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, που εκτίθεται τώρα στο μουσείο του Λούβρου, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών και τα ποιοτικά βιολογικά προϊόντα που παράγονται στο νησί, τα γραφικά και πανέμορφα σοκάκια στη Χώρα και η καταπράσινη μαγεία, δεν μπορούν παρά να αγγίξουν κάθε ανθρώπινη ψυχή.

  • Στην Σαμοθράκη συναντάμε έναν απ’ τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και αναφέρομαι στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, Πες μας δύο λόγια γι’ αυτό.

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών , ένα επιβλητικό ανάκτορο είναι ένα ναϊκό συγκρότημα στην Σαμοθράκη, έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων, στο οποίο τελούνταν μυστηριακές τελετές και χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ. Λατρεύονταν οι χθόνιες θεότητες των Καβείρων όπου βρίσκονταν στην αρχαία πόλη της Σαμοθράκης την σημερινή Παλαιόπολη. Η Σαμοθράκη έχει ταυτιστεί με το περίφημο επιβλητικό άγαλμα της Νίκης, που βρέθηκε το 1863 στο νησί και σήμερα εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου. Το μνημείο της Νίκης, η Κρήνη πάνω στην οποία, μαρμάρινες πλάκες με κυματιστή επιφάνεια στήριζαν την μαρμάρινη πλώρη του πλοίου ,που έφερε το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, είναι αυτό που την έκανε ξακουστή σε όλο τον κόσμο.

Έχει ταυτιστεί με τα Καβείρια μυστήρια, στο χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών, με τις αποκρυφιστικές τελετές και συνεχίζει να μεταφέρει την αύρα του και την μυστικιστική του ιστορία. Στην Σαμοθράκη λέγεται πως έγινε η σύλληψη του μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς στα Καβείρια μυστήρια τοποθετείται η πρώτη συνάντηση των γονιών του, του Φιλίππου Β´ και της Ολυμπιάδας.

  • Η Σαμοθράκη είναι προορισμός συγκεκριμένης κατηγορίας τουριστών ?

Παρά τις φυσικές ομορφιές και το αρχαιολογικό της ενδιαφέρον, η τουριστική βιομηχανία δεν είναι και τόσο ανεπτυγμένη σε σύγκριση με το εμπορικό των άλλων νησιών. Αυτό καθιστά το νησί να διατηρεί το φυσικό του περιβάλλον απρόσβλητο, παρθένο και ανέγγιχτο. Με την επανεκκίνηση του τουρισμού το 2020 θα στηρίξουμε την δύσκολη φετινή τουριστική σεζόν που δοκιμάστηκε σκληρά, με προορισμό διακοπών το νησί της Σαμοθράκης σαν ιδανικότερη επιλογή. Σκοπός μας είναι να προκαλέσουμε και να προσκαλέσουμε να μας ανακαλύψουν. Θεωρούμε ότι είναι συγκριτικό μας πλεονέκτημα το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε στο νησί εγκαταστάσεις μαζικού τουρισμού και έτσι ο επισκέπτης καλείται να ανακαλύψει τις ιδιαιτερότητες και τις όμορφες γωνιές του νησιού μας από κοινού με τους μόνιμους κατοίκους. Η Σαμοθράκη ,που είναι το βορειότερο νησί του Αιγαίου γεωγραφικά ανήκει στο νομό Έβρου και είναι εύκολα προσβάσιμη με πλοίο από την Αλεξανδρούπολη. Για τους Θρακιώτες είναι ένας συνηθισμένος τρόπος διακοπών, εφόσον πολλοί έχουν σπίτια και κτήματα εκεί. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί αγαπημένο προορισμό των φοιτητών όλης της Ελλάδας, λόγω των camping. Πρώτοι σε αριθμό τουριστών είναι οι Ρουμάνοι, ακολουθούν οι Βούλγαροι γνωστοί για τα χόμπι τους στην αλιεία και το κυνήγι κατά τη χειμερινή περίοδο. Έχουμε αρκετούς Γάλλους , Ιταλούς και Βέλγους καθώς και Σέρβους. Ο εγχώριος πληθυσμός είναι πιο διαδεδομένος, αφού οι τουρίστες που έρχονται θέλουν ήρεμες διακοπές κοντά στη φύση ,που είναι πολύ ιδιαίτερη δίπλα στο αμόλυντο, καταπράσινο τοπίο του Σάος.

Η Σαμοθράκη προσφέρεται για πολλά και πολυποίκιλα είδη τουρισμού, όπως ψυχαγωγικό, περιπατητικό, αθλητικό, περιηγητικό και ορειβατικό τουρισμό, αφού οι φυσιολάτρες θα μπορούν να περιηγηθούν στην καταπράσινη φύση του νησιού. Εκεί ξεχνάς ποίος είσαι και από πού έρχεσαι , είσαι εσύ και όλα τα στοιχεία της φύσης . Ο ήλιος, το φως, το νερό, οι πέτρες και το χώμα. Εκεί ανακαλύπτεις έναν λόγο να νιώθεις ευτυχισμένος και ευλογημένος. Ένα κατάφυτο περιβάλλον, στολισμένο με λιμνούλες και τρεχούμενα νερά είναι η εικόνα που θα κρατήσει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του ο επισκέπτης. Η βόρεια πλευρά του νησιού είναι κυριολεκτικά <<πνιγμένη>> στο πράσινο.

Στο μεγάλο υψόμετρο κυριαρχούν τα δάση με πλατάνια, βελανιδιές, καστανιές και κέδρους. Στα χαμηλότερα απλώνεται μία <<ζούγκλα>> από κάθε λογής θάμνους όπου φυτρώνουν 20 σπάνια είδη τους. Στα βοσκοτόπια ο αέρας πλημμυρίζει από τις ευωδιές της φύσης, όπως θυμάρι, ρίγανη και κάθε λογής αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Άξιο λόγου είναι το δάσος του Μαρτίνη με τις υπεραιωνόβιες βελανιδιές. Τα παραποτάμια δάση δροσίζουν εκατοντάδες ρυάκια με κρυστάλλινα νερά ,που πηγάζουν από το όρος Σάος και κυλούν ορμητικά προς τη θάλασσα. Πλήθος πηγών διατρέχουν ακτινωτά το βουνό, σχηματίζοντας ορμητικούς καταρράκτες και φυσικές πέτρινες πισίνες, τις περίφημες βάθρες. Τα εντυπωσιακά ρέματα και οι καταρράκτες αποτελούν το σήμα κατατεθέν του νησιού. Από τα ωραιότερα στην Ελλάδα θεωρείται το ρέμα του Φονιά με τον καταρράκτη ύψους 35 μέτρων. Το Κρεμαστό είναι ένας καταρράκτης, πραγματικό θαύμα της φύσης. Ονομαστοί είναι και οι απότομοι καταρράκτες της Κακιάς Πλάκας, της Καρυάς και της Γριάς Βάθρας. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε νησί. Οι δαντελωτές ,βοτσαλωτές ακτές της Σαμοθράκης φιλοξενούν όμορφες παραλίες άλλες προσβάσιμες οδικώς κι άλλες μόνο διά θαλάσσης. Επίκεντρο η απέραντη παραλία των Κήπων με το σεληνιακό τοπίο, τις γκριζόμαυρες κροκάλες και τα λαμπερά βότσαλα ξεχωρίζουν και μαγεύουν τον επισκέπτη . Λένε ότι το ξημέρωμα στους Κήπους είναι κάτι που δεν ξεχνάς ποτέ στη ζωή σου. Από τα βράχια κατεβαίνουν συχνά κατσίκια μέχρι κάτω στην παραλία, να πιούν νερό θαλασσινό, ενώ συχνά όσοι παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους κάτω από τα δέντρα, συναντούν κατσίκες ανεβασμένες πάνω τους, να μασουλάνε φύλλα από τα δέντρα.

Νοτιότερα ξεπροβάλλει η κοσμοπολίτικη παραλία Παχιά Άμμος ,η μοναδική αμμώδης παραλία του νησιού με την μαγευτική θέα, που προσφέρει πλούσιες μουσικές και γαστρονομικές επιλογές. Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού ,περίπου 17 χιλιόμετρα από την Καμαριώτισσα και είναι προσβάσιμη οδικώς. Πρόκειται για την πιο γνωστή παραλία της Σαμοθράκης , που καλύπτεται με άμμο και έχει κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά. Φημίζεται ως η ωραιότερη παραλία του νησιού ,που θυμίζει κάτι από Κυκλάδες, ενώ το beach bar εμπνέει έναν αέρα κοσμοπολίτικο.

Στα καταπράσινα Θέρμα με τις υπέροχες βάθρες, οι fan της αδρεναλίνης μπορούν να διασκεδάσουν non stop στα υπέροχα beach bar,που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις διάσημες επιλογές της Μυκόνου.

Ο Βάτος είναι μία μαγευτική παραλία με άσπρα ψιλά βότσαλα και υπέροχο βυθό, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά ,ενώ ο μοναδικός τρόπος προσέγγισης της είναι μέσω θαλάσσης με τα εκδρομικά πλοιάρια ,που κάνουν το γύρο του νησιού. Εδώ θα θαυμάσουν τον εντυπωσιακό καταρράκτη Κρεμαστό που καταλήγει στη θάλασσα.

Η πλούσια ανέγγιχτη φύση προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στους λάτρεις της εξερεύνησης, της περιπέτειας και της αδρεναλίνης. Η διάσχιση των φαραγγιών, η ορειβασία, η ορεινή ποδηλασία, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, η αναρρίχηση, η πεζοπορία αλλά και τα rafting ,canoe kayak , οι καταδύσεις είναι μερικές μόνο από τις μοναδικές εμπειρίες που μπορούν να απολαύσουν οι δραστήριοι επισκέπτες του νησιού.

Η γενναιόδωρη φύση χάρισε στην Σαμοθράκη ένα τεράστιο γεωθερμικό τοπίο, τις ζεστές θειούχες ιαματικές πηγές με την μεγάλη θεραπευτική αξία, που δεσπόζουν στην είσοδο του οικισμού των Θερμών. Τα ιαματικά λουτρά στα Θέρμα, είναι γνωστά από την αρχαιότητα για την καταπραϋντική τους δράση, όπου τροφοδοτούνται από θειούχα πηγή και η θερμοκρασία του νερού αγγίζει τους 60 βαθμούς Κελσίου. Το Υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί στην περιοχή ,χαρίζει υγεία και ευεξία σε χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες, που κατακλύζουν το νησί κατά τη θερινή περίοδο.

Θρησκευτικό, ιστορικό και αρχαιολογικό τουρισμό με τα χίλια περίπου ξωκλήσια, με το πιο δημοφιλές εκκλησάκι της Παναγίας Κρημνιώτισσας με την μαγευτική θέα χτισμένο στο χείλος ενός βράχου. Ένα μαγευτικό ξωκλήσι κτισμένο στο γκρεμό με θέα τη θάλασσα και το Αιγαίο, την Ίμβρο, την Τένεδο και την Λήμνο. Η θέα του σε κάνει να ξεχνάς τον κόπο να ανέβεις μέχρι εκεί, όπου η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός χωματόδρομου. Από εδώ ξεκινά τουριστικό σκάφος για μια ωραία θαλάσσια περιήγηση στα άβατα μέρη του νησιού: Κατάρτι, Σπηλιές, Βάτος, Κρεμαστό, Πανιά της Γριάς και Γυαλί. Τα πεντακάθαρα νερά αποκαλύπτουν όλο το συναρπαστικό ανάγλυφο του βυθού και την αφθονία της θαλάσσιας ζωής.

Νησί συνώνυμο της ιστορίας, η Σαμοθράκη είναι ονομαστή για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς από την Νεολιθική Εποχή. Στην Παλαιόπολη σε έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο έκτασης 50 στρεμμάτων μπορεί να θαυμάσει κανείς το Ιερό των Μεγάλων Θεών, αφιερωμένο στην λατρεία και την τέλεση των μυστηρίων των Μεγάλων Θεών <<Καβείρων>>.Το ανάκτορο, την ιερή κατοικία και φυσικά το σημείο που βρέθηκε το περίφημο επιβλητικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Παραδοσιακό, πολιτιστικό και βέλτιστης ποιότητας ξενοδοχειακό τουρισμό, καθώς το νησί προσφέρει υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και βιολογικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής. Ο επισκέπτης θα γοητευτεί στα γραφικά ταβερνάκια των ορεινών χωριών, με το περίφημο ντόπιο κατσικάκι και τις ψαροταβέρνες της Καμαριώτισσας με το φρέσκο ψάρι. Θα σεργιανίσει στα φιδίσια καλντερίμια της πανέμορφης Χώρας και θα απολαύσει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στα ερείπια του μεσαιωνικού Κάστρου ,με τα παραδοσιακά τοπικά γλυκά. Είναι αδύνατον να φύγει κάποιος από τη Σαμοθράκη, χωρίς να δοκιμάσει το περίφημο κατσικάκι στη λαδόκολλα ή στη σούβλα στο ορεινό χωριό Προφήτης Ηλίας με την καταπληκτική θέα και μουσική. Να μην γευτεί την τσιγαριστή φασολάδα , τα γιαπράκια με γιαούρτι και πολλά ακόμα μαγειρευτά πιάτα της τοπικής κουζίνας. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει παραδοσιακά εδέσματα και ποικιλία παραδοσιακών γλυκών όπως το πραούστι , τον χασλαμά, το βιολογικό μέλι και τα διάσημα γλυκά. Το βραδάκι, ανηφορίζοντας στα σοκάκια της γραφικής Χώρας , κρυμμένη από τους πειρατές και τους ανέμους με τις κεραμιδένιες στέγες και τα φιδίσια καλντερίμια στον Πύργο, δεσπόζουν τα ερείπια του μεσαιωνικού Κάστρου .Αυτό το νησί δεν κοιμάται ποτέ. Πληθώρα καταστημάτων με σουβενίρ και κοσμήματα και πολλές επιλογές για φαγητό και γλυκό, θα γεμίσουν ευχάριστα τα απογεύματα και τα βράδια στην Σαμοθράκη.

  • Όπως μας είπες και πιο πάνω , με πολύ περιγραφικό τρόπο , η Σαμοθράκη φημίζεται περισσότερο για τις βάθρες της! Τι χαρακτηριστικό έχουν και τι είναι αυτό που τις κάνει τόσο διάσημες και παραμυθένιες;

Η Σαμοθράκη είναι ένα νησί ιδιαίτερα αινιγματικό στα όρια σχεδόν του μεταφυσικού. Ξεπροβάλλει μέσα από τη θάλασσα επιβλητική και μεγαλειώδης. Τον ορεινό της όγκο τον αυλακώνουν εκατοντάδες ρυάκια και μικρά ποτάμια που ξεχύνονται από το όρος Σάος. Στο διάβα τους τροφοδοτούν ρέματα και φαράγγια με περίεργα ονόματα (Φονιάς, Γριά Βάθρα, Τσιβδογιάννης, Κρεμαστός, Γυαλί…),Σχηματίζουν κλιμακωτά όμορφους καταρράκτες(Κλείδωση, Κακιά Πλάκα, Καρυά…) ,που κυλούν ανάμεσα στο οργιώδες πράσινο καθώς και τις περίφημες βάθρες, αλλεπάλληλες φυσικές λιμνούλες μέσα στα βράχια με κρυστάλλινα βαθυπράσινα νερά. Όπως οι μυθικές σειρήνες, μαγνητίζουν χιλιάδες ταξιδευτές που καταφτάνουν στο νησί για να απολαύσουν από κοντά αυτούς τους

εντυπωσιακούς γεωμορφολογικούς σχηματισμούς ,με τους ορμητικούς καταρράκτες με τα τρεχούμενα παγωμένα, κρυστάλλινα νερά́, σκηνικό́ νεραϊδένιο μέσα σε πυκνό́ δάσος με κρυμμένη φυσική́ βλάστηση. Ένα πυκνό́ δάσος με πλατάνια, σφεντάμια και οξιές και ένα μονοπάτι που περνάει δίπλα και πάνω από́ τρεχούμενα νερά́, οδηγεί́ στο γνωστό́ ρέμα του Φονιά́, με τις διαδοχικές μικρές λίμνες, τις βάθρες. Πολύς κόσμος προσπάθησε να σκαρφαλώσει και τα παράτησε. Δυστυχώς δεν είναι για όλους προσβάσιμες. Η βάθρα θέλει να είσαι ένας μικρός αναρριχητής κι’ αυτό́ τις κάνει και πιο πολύτιμες. Οι βάθρες της Σαμοθράκης, είναι από́ αυτά́ τα λίγα μαγικά́ πράγματα που μπορεί́ να ζήσει κανείς στη ζωή́ του, χωρίς να ξοδέψει τίποτα.

Οι βάθρες του νησιού ξεπερνούν αριθμητικά τις 100 αλλά οι πιο γνωστές με διαφορά είναι του Φονιά και η Γριά Βάθρα.

Η διαδρομή είναι μαγευτική μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο γεμάτο πλατάνια και φτέρες που δημιουργούν απίστευτες ουράνιες καταπράσινες καμάρες.

Η εικόνα σε συνδυασμό με τον ήχο από τα τρεχούμενα νερά μαγεύει τις αισθήσεις. Η συνολική διαδρομή διαρκεί 3 ώρες μέσα από συγκεκριμένο μονοπάτι, αλλά η ομορφιά είναι απερίγραπτη. Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα Θέρμα σε μια γαλήνια και χαλαρή πορεία οδηγούμαστε σε μία φυσική βάθρα, όπου το μονοπάτι μοιάζει να βυθίζεται μέσα στο νερό. Εδώ πρέπει να κάνεις το πρώτο σου<< βάπτισμα >>για να προχωρήσεις στην δεύτερη βάθρα …….στην τρίτη …….και όσο αντέξεις! Όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις τόσο η μαγεία του βουνού θα σε συνεπάρει. Από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές υδάτινες αρτηρίες είναι το ρέμα του Φονιά, που προσφέρει απλόχερα μία σειρά από θεαματικούς καταρράκτες, μεγάλες νεροτσουλήθρες και βάθρες ανάμεσα σε κάτασπρα γρανιτένια πετρώματα. Ξεκινά μια πεζοπορία σε μια μαγευτική περιοχή 5 χιλιομέτρων από τα Θέρμα που μοιάζει να ξεπηδά από σελίδες παιδικού παραμυθιού γεμάτο εικόνες με μαγεμένα δάση, νύμφες και ξωτικά. Την πρώτη βάθρα την συναντούμε μετά από 30 λεπτά εύκολης διαδρομής μέσα από το πλούσιο πλατανόδασος. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς απαιτείται ορειβασία για να προσεγγίσουμε τις πολυάριθμες βάθρες που ακολουθούν. Το μονοπάτι ανηφορίζει προς την Γερανιά Βάθρα με τον δικό της καταρράκτη για να φτάσουμε ύστερα από 2 ώρες απαιτητικής διαδρομής στην Κλείδωση, το ψηλότερο καταρράκτη του Φονιά ύψος 35 μέτρων. Όσο σκαρφαλώνουμε, τόσο δυσκολεύει η ανάβαση γιατί τα βράχια γλιστρούν και η κλήση του εδάφους είναι μεγάλη. Στην εκβολή του Φονιά φτάνουμε στον σημαντικό υγρότοπο της Βδελολίμνης, μία ρηχή λίμνη δίπλα στη θάλασσα ,που καλύπτεται από δάσος σκλήθρου μοναδικό στην Ελλάδα. Εδώ στέκει ο μεσαιωνικός Πύργος του Φονιά.

  • Ποια είναι η γνώμη σου για τα δημοφιλή party που έκαναν γνωστή την Σαμοθράκη σε όλο τον κόσμο και γιατί σταμάτησαν αυτά;

Στο δρόμο για τα κάμπινγκ, παρατηρείς από μακριά το λιμάνι στα Θερμά και όσο πλησιάζεις πιο κοντά διακρίνονται γράμματα όπου εμφανίζεται η φράση, που είναι γραμμένη στον τοίχο <<ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ >> και όλο αυτό σε προετοιμάζει, για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Την Σαμοθράκη, όλοι την καταλαβαίνουν αλλά ο καθένας διαφορετικά. Ή θα την αγαπήσεις ή θα την μισήσεις. Πρέπει να ταυτιστείς με αυτήν, πρέπει να ανακαλύψεις κάθε σπιθαμή της. Τα τελευταία χρόνια η προσέλευση τουριστών ήταν αξιόλογη,

ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται με το Sola Luna ένα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, που έφερνε χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι νυχθημερόν χόρευαν με τις μουσικές επιλογές των καλύτερων djs. Το νησί βούλιαζε εκείνες τις μέρες, όπως έλεγαν οι ντόπιοι, δεν έβρισκες θέση να φας, μύριζε παντού τσιγαριλίκι και μονίμως είχες κάποιον δίπλα σου. Ωστόσο έμεινε η φήμη πως στην Σαμοθράκη έρχονταν για ναρκωτουρισμό. Ναρκωτικά υπάρχουν παντού, δε σημαίνει ότι έρχεσαι αποκλειστικά για αυτόν τον λόγο .

Εδώ γίνονταν τα μεγαλύτερα non stop dance festival, τα μεγαλύτερα rave party της Ευρώπης .Δεκάδες χιλιάδες νέοι συγκεντρώνονταν από κάθε γωνιά της ηπείρου για αυτά, με αποτέλεσμα να γίνουν πόλος έλξης κακής ποιότητας τουρισμού .

Όπως συμβαίνει σε όλα τα αντίστοιχα πάρτυ διεθνώς, είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν σημαντική διακίνηση ποσότητας ναρκωτικών, με πολλαπλές συλλήψεις. Οι αρχές και οι κάτοικοι του νησιού ακούγοντας για συλλήψεις και ναρκωτικά ,εξέφρασαν αρχικά επιφυλάξεις, για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί η διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Συνεπώς οι όποιες αλλαγές που επιφέραμε στη δραστηριότητα του νησιού, αποσκοπούν στη βελτίωση του πολιτιστικού προϊόντος που θέλουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες.

  • Υπάρχει σχέδιο και μέριμνα για πιθανό κρούσμα κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν ?

Διανύουμε μία περίοδο υγειονομικής κρίσης, όπου τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των πολιτών, σε καταλύματα, σε τουριστικές μονάδες ,στις παραλίες στα καταστήματα. Αντί για φόβο προτάσσουμε την ευθύνη και την τήρηση όλων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η επανεκκίνηση του τουρισμού μας είναι απαραίτητη για την επιβίωση των επιχειρήσεων και την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η ζωή θα συνεχιστεί χωρίς όμως να γίνονται εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας. Με απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Υγείας και Τουρισμού προβλέπεται πως στις ξενοδοχειακές μονάδες θα δημιουργηθούν δωμάτια – χώροι απομόνωσης για περιπτώσεις φιλοξενίας επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid– 19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη. Η λύση αυτή προσωρινού χαρακτήρα συμπληρώνει την δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων <<καραντίνας>> και επιτρέπει το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Ορίζεται λοιπόν ότι για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός δωματίου καραντίνας, για καταλύματα έως 50 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη δύο δωματίων καραντίνας και για τα καταλύματα άνω των 50 δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσο με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος. Η ασφαλής επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

  • Ως νέος άνθρωπος, στην θέση που είσαι, τι πιστεύεις πως μπορείς να βελτιώσεις στο μέλλον του νησιού;

Με τις επιπτώσεις της θεομηνίας που πέρασε, τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το πλήγμα του κορονοϊού, οι τουριστικές επιχειρήσεις παλεύουν μαζί με τους επαγγελματίες να ανοίξουν το νησί σε περισσότερες ξένες αγορές. Η τουριστική σεζόν θα ανοίξει υποτονικά και ευελπιστούμε να εξελιχθεί αποδοτικά. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχουμε συνειδητοποιήσει, ότι ο τουρισμός στην χώρα μας αλλά και στον τόπο μας, αποτελεί τον κύριο μοχλό για την βελτίωση της οικονομίας. Με στοχευμένες ενέργειες και συνεργασία θα αναδείξουμε και θα προωθήσουμε την προβολή του νησιού μας. Στην προσπάθειά μας αυτή, έχουμε αρωγούς τους επαγγελματίες του νησιού καθώς και τους κατοίκους ,που είναι πάντοτε πρόθυμοι να αναδείξουν την άψογη φιλοξενία μας. Συνεπώς αξιοποιείται και το στοιχείο του εθελοντισμού, που οι Σαμοθρακίτες γνωρίζουν πολύ καλά.

Προσδοκώ ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού ότι θα καταφέρουμε να αναδείξουμε το τουριστικό μας προϊόν σε υψηλό επίπεδο, συνεργαζόμενοι με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Επιθυμία τόσο δική μου όσο και όλων των δημοτών είναι να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας και να απογειώσουμε το καλύτερο και το πιο σημαντικό προϊόν που διαθέτει η Σαμοθράκη μας! Τον τουρισμό μας! Θα ενισχύσουμε την φήμη της Σαμοθράκης στην διεθνή τουριστική αγορά καθιστώντας το νησί, όχι απλά ως εναλλακτική, αλλά ως επιλεκτική πρόταση διακοπών, που χάρη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, κερδίζει συνεχώς εντυπώσεις και φίλους.

Όλοι λοιπόν μαζί θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση ,αξιοποιώντας το παρόν, με σεβασμό στο παρελθόν και με όραμα για το μέλλον.

Καλούμε όλους, να επισκεφθούν ένα πολύ ξεχωριστό ελληνικό νησί , τη Σαμοθράκη μας, με τις μικρές φιλόξενες αγκαλιές της.Τα πλακόστρωτα δρομάκια ,την γοητευτική αρχιτεκτονική των σπιτιών της με τα γραφικά σοκάκια της Χώρας ,την πολύβουη Καμαριώτισσά ,ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι που υποδέχεται όλο τον όγκο του των επισκεπτών του νησιού, αφού εκεί βρίσκεται το λιμάνι της Σαμοθράκης,τα γραφικά Αλώνια , ένα αγροτικό χωριό στην ενδοχώρα του νησιού,το παραθαλάσσιο Λάκκωμα ,που είναι χτισμένο μέσα στους ελαιώνες με τις υπέροχες παραλίες, τον ορεινό Προφήτη Ηλία με τις παραδοσιακές ταβέρνες και το γνωστό ντόπιο κατσικάκι, που μαγειρεύεται εδώ με τον παραδοσιακό τρόπο, ο καταπράσινος Ξηροπόταμος, που είναι χτισμένος κατά μήκος ενός ορμητικού ρέματος με το εντυπωσιακό φαράγγι ,τα κατάφυτα Θέρμα με το καταπράσινο περιβάλλον, την άγρια φύση, την πυκνή παρθενική βλάστηση με τα τρεχούμενα νερά, και τις διάσημες βάθρες, τον παραθεριστικό οικισμό της Παλαιόπολης με τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, τους περίφημους Καρυώτες και την ´Ανω Μεριά με τα λιγοστά σπιτάκια χτισμένα στην κατάφυτη πλαγιά, με τις λυγαριές, τα πλατάνια και τις βελανιδιές ,που κάνουν το τοπίο καταπράσινο.

Όλα τα πανέμορφα χωριά του νησιού ,γοητεύουν με το παραδοσιακό χρώμα τους και την φιλοξενία των κατοίκων τους,ώστε οι επισκέπτες ,να νιώσουν αυτή την ξεχωριστή ενέργεια, που όλοι αναφέρουν όταν αντιληφθούν το μεγαλείο αυτού του νησιού. Υπάρχουν πολλά νησιά στην Ελλάδα συμπαθητικά που δεν προκαλούν τέτοια ακραία πάθη, που όλοι θέλουν να επισκεφθούν χωρίς να εκφράσουν ιδιαίτερες αντιδράσεις. Η Σαμοθράκη είναι από τα λίγα νησιά που αγαπάμε γιατί παραμένει ένα διαμάντι ακατέργαστο ,που πολλοί λίγοι το χαίρονται. Επειδή ο παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει ,στη Σαμοθράκη θα ερωτευτείς και θα γοητευτείς!