ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ- Γιάννης Σμαραγδής: Θετική ανταπόκριση είχε το ταξίδι του στη Ρωσία για τα γυρίσματα του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

επιμέλεια Ελπίδα Παπαδανιήλ

1187

Από την πρώτη στιγμή που σχεδιάστηκε η δημιουργία της ταινίας ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής θεωρούσε «κλειδί» την Ρωσία για να γίνει η ταινία.

Όχι μόνο γιατί θα έπρεπε να γίνουν γυρίσματα στα παλάτια της Αγ. Πετρούπολης, όπου κατά την διάρκεια διακυβέρνησης του Τσάρου Αλεξάνδρου Α’ ο Ιωάννης Καποδίστριας ορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αλλά και γιατί ο σκηνοθέτης είχε πάντα την επιθυμία να αναδείξει τη σχέση που είχε ο ορθόδοξος Ελληνικός λαός με τον ορθόδοξο Ρωσικό λαό και τις μεταξύ τους εσώτερες και αδιασάλευτες σχέσεις. Ένας επιπρόσθετος λόγος είναι γιατί ο σκηνοθέτης πιστεύει ότι και οι Ρώσοι και οι Έλληνες έχουν πανομοιότυπο πνευματικό βάθος και μια ιδιαίτερη μεταφυσική προσέγγιση των γήινων και των υπερβατικών στοιχείων τις ζωής που κάνει τους λαούς μας να έχουν μια βαθιά, υπόγεια, αδελφική σχέση.

Γι’ αυτή την ταινία με θέμα τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια ο σκηνοθέτης θεώρησε ευλογία ότι Πρωθυπουργός της χώρας εκλέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θαυμάζει τον Καποδίστρια και που στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι «η προσπάθεια που έκανε ο Ιωάννης Καποδίστριας να συμμαζέψει την Ελλάδα την επόμενη της άφιξής του, νομίζω ότι και σήμερα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη».

Λίγο πριν τον κορονοϊό ο σκηνοθέτης είχε σχεδιάσει ένα ταξίδι στη Ρωσία, αλλά η πανδημία το εμπόδισε. Όμως καλλιεργούσε τις προϋποθέσεις για αυτό το ταξίδι, πράγμα που έγινε τελικά την περασμένη εβδομάδα, που βρέθηκε στη Μόσχα και μαζί με τον συμπαραγωγό του Fedor Popov όπου είχαν μια συνεδρία στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε πολύ καλό κλίμα. Η επιμονή, η πίστη και η μεθοδικότητα της Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος Λίνας Μενδώνη, έγινε ο βατήρας για αυτό το θετικό αποτέλεσμα για το οποίον ο σκηνοθέτης της είναι ευγνώμων. Συνέβαλαν επίσης, τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος υπό τον Κερκυραίο συντοπίτη του Ιωάννη Καποδίστρια, Υπουργό Νίκο Δένδια καθώς και με την ένθερμη υποστήριξη του διπλωματικού του συμβούλου Ιωάννη Τσαούση, που λειτουργούσε υποστηρικτικά στις κινήσεις της Πρεσβείας μας στη Μόσχα.

Από τη μεριά της Ρωσίας συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα και ο Πρέσβης Αντρέϊ Μάσλοβ, ο Σύμβουλος Ολέγκ Μπρεντίχιν, ο Μορφωτικός Ακόλουθος Θεόδωρος Καλάϊντοφ και ο Εκπρόσωπος Τύπου Βασίλι Γαβρίλοφ που όλο αυτόν τον καιρό στήριζαν και προωθούσαν την υπόθεση. Και βεβαίως, συνέτεινε καθοριστικά ο σύμβουλος Πολιτισμού του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Μιχαήλ Σβιτκόι, ο οποίος εκτός των άλλων ήταν και είναι φίλος της Υπουργού Λίνας Μενδώνη! Ο Μιχαήλ Σβιτκόι μαζί με τον εξαίρετο Έλληνα Πρέσβη επί Τιμή Ηλία Κλή είναι υπεύθυνοι για τις εκδηλώσεις «Ελλάδα-Ρωσία: Ιστορία 2021» και συμπεριέλαβαν την ταινία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ σε αυτές τις εκδηλώσεις και άρα να μπορεί να ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.

Έτσι, με την βοήθεια όλων των παραπάνω, ο διάσημος σκηνοθέτης (όπως τον αναφέρουν οι Ρώσοι) Γιάννης Σμαραγδής έκανε το ταξίδι στη Ρωσία που απέφερε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.