ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 5 πολυδύναμα ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου..

494

Τη Μ. Παρασκευή (17/4/2020), στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής τέθηκαν προς ψήφιση μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID19 και τη Διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης. Δύο “καυτά” θέματα της επικαιρότητας, τα οποία απασχολούν όλους.

Του Ευστράτιου Δ. Κοκκινέλλη

Ένα από τα μέτρα που εγκρίθηκαν για τη Διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης, και θα προξενήσει σίγουρα δυσάρεστες εκπλήξεις για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, είναι η δημιουργία 5 νέων πολυδύναμων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε εκταμίευση από τον προϋπολογισμό του 2020 για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία περιέχει:

Α) Δημιουργία 5 νέων πολυδύναμων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου, ύψους 280.000.000€.

Β) Προσωπικό για τα νέα καμπς, φαγητό, φάρμακα, ύψους 50.000.000€.

Γ) Κόστος για φύλαξη των συνόρων με περιπολίες αστυνομίας και συνοριοφυλακής, ύψους 50.000.000€.

Δ) Σύστημα εθελούσιων επαναπατρισμών, ύψους 10.000.000€.

Αυτό που θα προκαλέσει αντιδράσεις από τα παραπάνω, είναι σίγουρα η “Δημιουργία των 5 νέων πολυδύναμων ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου”, μιας και το προηγούμενο διάστημα όπου η Κυβέρνηση επιχείρησε να φτιάξει δύο νέες δομές σε Χίο και Λέσβο, βρήκε τη σθεναρή αντίδραση των ντόπιων κατοίκων.

Όσον αφορά, για το που πρόκειται να δημιουργηθούν αυτές οι 5 νέες δομές, σίγουρα είναι μέσα τα νησιά του Β. Αιγαίου ( Λέσβος, Χίος, Σάμος), καθώς και δύο του Ν. Αιγαίου, με πιθανά αυτά της Κω και της Λέρου.

Σε Λέσβο, Χίο γιατί σηκώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων – μεταναστών, κι είναι δύο νησιά, τα οποία θα είχαν ήδη δομές από τον Φεβρουάριο, και η Σάμος ήδη αποκτά τη νέα της δομή – τα έργα έχουν ξεκινήσει από τον Χειμώνα -.

Σε Λέρο και Κω, πέφτει ο κλήρος για τις άλλες δύο εναπομείναντες δομές, από τη στιγμή που αποτελούν τα δύο νησιά “πόλο έλξης” προσφύγων – μεταναστών, αλλά και γιατί ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική παρουσία σε πρωινή εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης, δήλωσε “ Προχωράμε τα έργα σε Σάμο, Κω κι Λέρο, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση ‘Α-Β’ βαθμού έχει στηρίξει αυτή τη θεματική λειτουργία, ώστε να κλείσει η απαράδεκτη δομή στο Βαθύ της Σάμου.”

Τώρα, και βαδίζοντας πλέον, προς το τέλος του Απριλίου, το κλίμα παραμένει το ίδιο, και δεν υπάρχει θέληση από πλευράς των Β. Αιγαιοπελαγιτών, για τη δημιουργία νέων δομών. Δικαιολογημένα εν μέρει, μιας και έως τώρα δεν έχει αποδείξει έμπρακτα η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, ότι στοχεύει στην αποσυμφόρηση των νήσων, και οι φόβοι για την ταυτόχρονη λειτουργία δύο δομών είναι φανεροί.

Για το καλό όλων, οφείλει τόσο η Κυβέρνηση όσο και η αυτοδιοίκηση Ά-΄Β βαθμού, να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, και με εφικτές προτάσεις και σύνεση, να δώσουν λύση στο πρόβλημα που ταλανίζουν τα νησιά του Αιγαίου, προτού είναι αργά.

O *Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης είναι Δημοσιογράφος και Φοιτητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών