Απέφυγε την καταδίκαση της Τουρκίας η Ισπανίδα ΥΠ.ΕΞ. Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια

571

Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, δεν επέφερε την ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τη Μαδρίτη, όπως ενδεχομένως να ανέμενε η ελληνική πλευρά.

 

Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας της Ισπανίας έστειλε μεν το μήνυμα πως η Μαδρίτη επιθυμεί «τον μέγιστο σεβασμό» στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο στη συνέχεια απέφυγε να κατονομάσει (και βεβαίως, να καταδικάσει) την Τουρκία, ως τη Μεσογειακή χώρα που δεν επιδεικνύει συμπεριφορά καλής γειτνίασης, παρά τις σχετικές δηλώσεις του κ. Δένδια.

«Η Ισπανία, ως μέλος της μεσογειακής οικογένειας, επιθυμεί σχέσεις καλής γειτνίασης. Αυτές τις σχέσεις καλής γειτνίασης θα στηρίξει η ισπανική κυβέρνηση και αν δούμε ότι δεν υπάρχει τέτοια συμπεριφορά καλής γειτνίασης, δεν θα διστάσουμε να το πούμε σε εκείνους που φαίνεται ότι δεν είναι καλοί γείτονες», αρκέστηκε να δηλώσει η Ισπανίδα υπουργός, ερωτηθείσα περί των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης μετά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια στη Μαδρίτη.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. δήλωσε ξεκάθαρα ότι ενημέρωσε τη συνάδελφό του «για τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στη Μεσόγειο, την κοινή μας πατρίδα ως μεσογειακών χωρών».

Επίσης —σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Δένδια μετά το τέλος της συνάντησης—, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. επανέλαβε ότι «τα δύο τουρκο-λιβυκά μνημόνια, αν και άκυρα και παράνομα, καθώς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υπονομεύουν ακριβώς αυτό το πολύτιμο για όλους μας αγαθό, την ειρήνη και τη σταθερότητα. Παράλληλα, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ισπανίδα ΥΠ.ΕΞ. απέφυγε να καταδικάσει την Τουρκία και όσον αφορά το θέμα της Λιβύης, στα επιμέρους ζητήματα της στρατιωτικής εμπλοκής και του εμπάργκο όπλων. Όπως είπε η Γκονθάλεθ Λάγια, η κατάσταση στη Λιβύη απασχολεί την Ισπανία και απηύθυνε έκκληση στα μέρη να κάνουν βήματα στην κατεύθυνση της σταθερότητας και μείωσης της στρατιωτικής κλιμάκωσης:

«Γι’ αυτό κάνουμε μια έκκληση στις τρίτες χώρες με συμφέροντα στη Λιβύη να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος. Να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση και να γίνει σεβαστό το εμπάργκο των όπλων, θέματα που συζητήθηκαν πρόσφατα και τα οποία εμείς υποστηρίζουμε», πρόσθεσε.

Τονίζεται ότι η Ισπανία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, καθώς και ότι μόνο για το 2019, η Μαδρίτη προχώρησε σε εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Διμερείς σχέσεις και επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία
Αμφότεροι οι υπουργοί στάθηκαν επίσης στο θέμα των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ισπανίας, εστιάζοντας στο οικονομικό επίπεδο. Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, «συμφωνήσαμε να δώσουμε ώθηση στο οικονομικό κομμάτι, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις εκατέρωθεν, αλλά και η διμερής μας συνεργασία».

Από την πλευρά της, η Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε πως οι δύο χώρες έχουν πάρα πολλά κοινά συμφέροντα και πως η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων θα ωφελήσει τις κοινές ενέργειες των δύο χωρών.

Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. δήλωσε ότι στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε επίσης το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και ενταξιακή προοπτική στην Ε.Ε. των δυτικών Βαλκανίων.