Απαθής μπροστά στους δικαστές ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

393

Τι ψάχνουν οι αρχές για το ταξίδι-μυστήριο στα Βαλκάνια  – Φρίκη σε όλον τον πλανήτη από το μακελειό που προκάλεσε ο Μπρέντον Τάραντ – Κρίθηκε κρατούμενος μέχρι τις 5 Απριλίου


Φρίκη σε ολόκληρο τον πλανήτη έχει προκαλέσει η εκτέλεση 49 ανθρώπων, από τον Αυστραλό «Μπρέιβικ», ή κατά κόσμον Μπρέντον Τάραντ . Ο φονιάς ο οποίος θέλησε να δικαιολογήσει τις πράξεις του με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι απανταχού τρομοκράτες, σόκαρε με την αποτρόπαια πράξη του.

Η δολοφονική επίθεση στην Νέα Ζηλανδία απέδειξε ότι η χώρα δεν μπορεί να αποκλειστεί από τον κατάλογο των χωρών που δεν κινδυνεύουν από τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο 28χρονος ακροδεξιός υποστήριζε ότι πηγή έμπνευσής του ήταν ο Νορβηγός μακελάρης Άντερς Μπρέιβικ.

Κρατούμενος μέχρι τις 5 Απριλίου

Μέχρι τις 5 Απριλίου θα παραμείνει υπό κράτηση ο Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ, οπότε και η υπόθεση του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.

Ντυμένος με τη λευκή στολή των κρατούμενων και χωρίς παπούτσια 28χρονος Αυστραλός, δράστης του χθεσινού μακελειού σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς εμφανίστηκε στο δικαστήριο όπου του απαγγέλθηκε μία κατηγορία για ανθρωποκτονία.

Όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφισαν να κάθεται, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald χαμογέλασε. Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.

«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.

Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο.

Όταν η κατηγορία του απαγγέλθηκε, ο Τάραντ έμεινε απαθής.

Ο αστυνομικός διευθυντής Μάικ Μπους δήλωσε ότι επιπλέον κατηγορίες θα απαγγελθούν στον ύποπτο δράστη.

Τι γράφει στο μανιφέστο του

Ο Μπρέντον Τάραντ, όπως γράφει στο μανιφέστο του 73 σελίδων, αρχικά ήθελε να επιτεθεί σε τέμενος στο Dunedin, στην συνέχεια όμως άλλαξε γνώμη.

Ο Αυστραλός τρομοκράτης δημοσίευσε στο διαδίκτυο το μανιφέστο υπό τον τίτλο «The Great Replacement» (Η Μεγάλη Αντικατάσταση) προτού ανοίξει πυρ εναντίον των πιστών στα δύο τεμένη στο Christchurch, στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Στο μανιφέστο αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους προέβη στη δολοφονία απλών πολιτών .

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας ο Μπρέντον Τάραντ, φέρεται να επισκέφθηκε πριν λίγο καιρό τη Βουλγαρία, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του και από εκεί μεταβεί στη Νέα Ζηλανδία, υλοποιώντας το αρρωστημένο σχέδιό του και την επίθεση στο μουσουλμανικό τέμενος. Ο Αυστραλός μακελάρης προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 49 ατόμων, ενώ άλλα 20 τραυματίστηκαν σοβαρά, τη στιγμή που ο δράστης τραβούσε βίντεο και το μετέδιδε στα social media.

Το ταξίδι στα Βαλκάνια

Ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του σε σημαντικές λεπτομέρειες από το ταξίδι του Μπρέντον Τάραντ. Όπως τόνισε ο Sotir Tsatsarov, ο Αυστραλός «Μπρέιβικ» ταξίδεψε στη γειτονική χώρα στις 9 Νοεμβρίου 2018 και παρέμεινε έως τις 15 του ίδιου μήνα, χρησιμοποιώντας τουριστική βίζα.

Ο Αυστραλός μακελάρης έφτασε στο αεροδρόμιο της Σόφιας στις 9 Νοεμβρίου, με πτήση από το Ντουμπάι. Την επόμενη μέρα, στις 10 Νοεμβρίου, νοίκιασε αυτοκίνητο, προκειμένου να ταξιδέψει σε ιστορικές τοποθεσίες της Βουλγαρίας. Ο Τάραντ φέρεται να σταμάτησε στις πόλεις Ντριάνοβο, Πλέβεν, Βελίκο Τάρνοβο, Μπλαγκόεβγκραντ, Πλόβντιβ, Ασένοβγκαρντ, Μπάσκοβο, Κάζανλακ και Μπάνσκο.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο εισαγγελέα, ο Αυστραλός προτιμούσε να διαμένει σε ξενώνες και μικρά καταλύματα και όχι σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. «Δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν μόνος. Η έρευνα σε αυτό το σημείο συνεχίζεται», δήλωσε ο Sotir Tsatsarov.

Παράλληλα, έκτακτα μέτρα λαμβάνονται σε όλα τα τεμένη υπό τον φόβο νέας ρατσιστικής επίθεσης. Στη Νέα Υόρκη και σε άλλες αμερικανικές πόλεις,η αστυνομία αύξησε τις περιπολίες σε τζαμιά,καθώς και σε άλλους χώρους λατρείας. «Μην εγκαταλείψετε τα τεμένη σας» είναι το μήνυμα που στέλνει στους Μουσουλμάνους ο επικεφαλής του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων.

Το CAIR, η μεγαλύτερη οργάνωση στις ΗΠΑ για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων, εκφράζει την ανησυχία της καθώς οι Μουσουλμάνοι και άλλες μειονότητες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κύμα μισαλλοδοξίας από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές. Σε ανακοίνωση του, επιρρίπτει ευθύνες,στις «ρατσιστικές πολιτικές της διοίκησης Τραμπ», οι οποίες όπως υπογραμμίζεται, ενισχύουν την ρητορική για την ανωτερότητα της λευκής φυλής.

Οι αναφορές του μακελάρη στον Τραμπ

Στο μανιφέστο μίσους, ο μακελάρης αποκαλεί τον Τραμπ «σύμβολο της ανανεωμένης λευκής ταυτότητας και του κοινού σκοπού». Ο Λευκός Οίκος,αν και ρωτήθηκε για το θέμα από το Reuters, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

«Σήμερα, ο τρομοκράτης αναφέρθηκε στο ισχυρότερο πρόσωπο στον κόσμο, τον Πρόεδρο Τραμπ”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων και πρόσθεσε:Κύριε Τραμπ, τα λόγια σας έχουν αντίκτυπο. Οι πολιτικές σας έχουν αντίκτυπο. Έχουν αντίκτυπο στις ζωές αθώων ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας και παγκοσμίως».

Συναγερμός και στον Καναδά.

Σε κλοιό αστυνομικών βρίσκονται τα τεμένη και σε πολλές πόλεις του Καναδά μετά την αιματηρή επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να δηλώνει ότι «συμμερίζεται το πένθος των ΝεοZηλανδών και των Μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η σημαία του Καναδά έξω από το Κοινοβούλιο της Οττάβα είναι μεσίστια στη μνήμη των θυμάτων της διπλής επίθεσης.

«Είμαστε σε επιφυλακή» διαμηνύουν οι αστυνομικές αρχές στο Τορόντο,μία πόλη, όπου υπάρχουν συνολικά εξήντα τζαμιά.ή αστυνομία.

Και στο Κεμπέκ, οι δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσαν τα μέτρα σε λατρευτικούς χώρους.

«Στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει καμία γνωστή διασύνδεση εξτρεμιστικών κύκλων της Νέας Ζηλανδίας με τον Καναδά» διαβεβαίωσε μέσω Twitter ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της χώρας.

Πηγή: protothema.gr