Απαγόρευση κυκλοφορίας : Νέες οδηγίες για όλους – Δείτε ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται

805

Σε ισχύ τέθηκε στις 6:00 π.μ. της Δευτέρας η απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας, με τις αρμόδιες Αρχές να εντατικοποιούν τους ελέγχους τήρησης του μέτρου από την Τρίτη – Ωστόσο, διευκρινίσεις έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων – Αναλυτικός οδηγός

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά φαίνεται να είναι τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών, την ώρα που οι αρμόδιες Αρχές έδωσαν νέες διευκρινίσεις σχετικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης.

Από το πρωί της Δευτέρας και μέχρι τουλάχιστον τις 6 Απριλίου τέθηκαν σε εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, με την πλειοψηφία των πολιτών, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, να αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα συγκεκριμένα μέτρα και ο έλεγχος τους, όσο πιο αυστηρά είναι, τόσο λιγότερο θα κρατήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά, με τις αρμόδιες Αρχές πάντως να εντατικοποιούν τους ελέγχους από την Τρίτη.

«Από αύριο το πρωί, μετά τη σημερινή μέρα που ήταν μέρα προσαρμογής και νουθεσιών θα γίνει πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων» επισήμανε, μιλώντας στο MEGA, ο υφυπουργός Προστασίας Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες και οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτεία. Όλοι μαζί θα κερδίσουμε τη μάχη. Μιλάμε για αυστηροποίηση των μέτρων κυκλοφορίας» πρόσθεσε.

Οι 12 διευκρινίσεις στους όρους μετακίνησης των πολιτών
Την ίδια ώρα, σε διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις έδωσε κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κοροναϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι σχετικές ανακοινώσεις ήρθαν πριν συμπληρωθεί η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης της μη σκόπιμης μετακίνησης των πολιτών, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, οι διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς είναι οι παρακάτω:

Το Δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού, το οποίο θα πιστοποιείται με email, ή επιστολή της δημόσιας υπηρεσίας προς τον πολίτη που θα δεχθεί.
Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή πρώτου βαθμού, τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση ο εργοδότης του εργαζομένου και μόνο για τις ώρες και την κίνηση της μετακίνησης.
Στην περίπτωση των δημοσιογράφων και εργαζομένων σε ΜΜΕ, απαιτείται σχετική κάρτα ή βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζονται και αντί των ωρών, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει.
Για την κίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας σε όλη την Ελλάδα, απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη του οδηγού και του ατόμου που μπορεί να τον συνοδεύει και δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης.
Για την κίνηση των minibus και ιδιωτικών λεωφορείων, χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον, πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων.
Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση εργοδότη, το δελτίο της κίνησης ή της αποστολής, τα κούριερ και οι διανομείς χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και αντίστοιχα το ημερήσιο δελτίο ή δελτίο αποστολής.
Στα ΤΑΧΙ και τα ΙΧ, πέρα από τον οδηγό επιτρέπεται να επιβαίνει ακόμη ένα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής που χρήζει βοηθείας για την μετακίνησή του, επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς.
Επίσης, σε σχέση με ΙΧ υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση των ανήλικων τέκνων, δηλαδή, ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα είναι αποδεκτό.
Το όριο των δύο επιβατών ανά όχημα, ισχύει και στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή, με εξαίρεση συνύπαρξης συγγενών α΄ βαθμού έως τρεις επιβάτες.
Οι οδηγοί ΜΜΜ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη, ημερήσια ή εβδομαδιαία, βεβαίωση ωραρίου, ενώ σε περίπτωση κυλιόμενου ωραρίου, αυτό αναφέρεται ρητά στην ίδια την βεβαίωση.
Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο έλεγχος θα γίνεται επί των βεβαιώσεων και μόνο.
Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει να φέρουν βεβαίωση τύπου Α, υπογεγραμμένη από τους ίδιους με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Για ποιους λόγους επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών
α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.