Άντονι Μπλίνκεν : Οι ΗΠΑ. επικρίνουν την Τουρκία για τις προκλητικές της ενέργειες εναντίον της Ελλάδας

Της Φαίης Μιράμπογλου

568

ΗΠΑ - Μπλίνκεν: Εχουμε επικρίνει την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες  σε βάρος της Ελλάδας - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, επέκρινε τις προκλητικές κινήσεις στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα εναντίον της χώρας μας καθώς και τις συνεχόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στην Βουλή των αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα δήλωσε « Έχουμε επικρίνει ενέργειες , συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των προκλητικών ενεργειών της εναντίον της Ελλάδας και των παραβιάσεων του εναέριου της χώρου».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά οι προκλητικές αυτές κινήσεις της Τουρκίας και η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι οι Η.Π.Α. πρέπει να διαδραματίσουν έναν ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή. Η Ουάσινγκτον παρακολουθούσε με πραγματική ανησυχία τον τελευταίο χρόνο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο όπως ανέφερε και ειδικά όσον αφορά τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ότι η καταφυγή σε προκλητικές ενέργειες καθώς και η χρήση στρατιωτικών μέσων δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την επίλυση των διαφορών, αλλά αντίθετα όπως είπε οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και διπλωματικά.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία όλων των πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφορικά με το κυπριακό, υπενθύμισε ότι αποτελεί ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί προσωπικά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και εμμένοντας στην πάγια αμερικανική θέση η οποία στηρίζει μια λύση εντός του καθορισμένου πλαισίου από τον ΟΗΕ