Αντίστροφη μέτρηση για το Brexit

625

Αδειάζει η κλεψύδρα της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στους κόλπους της Ε.Ε.. Έπειτα από 47 χρόνια… συμπόρευσης, απόψε στις 11 το βραδύ (τοπική ώρα) ανοίγει η πόρτα της εξόδου και ξεκινά η μεταβατική περίοδο που τυπικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στις 22.00 (τοπική ώρα) θα απευθύνει ομιλία που θα καλεί τους Βρετανούς να αγκαλιάσουν αυτή «την ιστορική ευκαιρία».

Σε ομιλία του προς το έθνος ο Τζόνσον αναμένεται να ζητήσει από τους πολίτες να τον βοηθήσουν «να απελευθερώσει όλη τη δυναμική της χώρας και να ανεβάσει το επίπεδο όλου του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η δουλειάς μας ως κυβέρνηση, η δική μου δουλειά, είναι να ενώσω τη χώρα και να την προχωρήσω μπροστά», θα πει ο Τζόνσον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που έχουν δημοσιευθεί από το γραφείο του.

«Και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να πούμε σήμερα είναι ότι αυτό δεν είναι ένα τέλος, αλλά μία αρχή», πρόκειται να τονίσει.

«Αυτή είναι η στιγμή που ξημερώνει και σηκώνεται η αυλαία σε μία νέα πράξη», θα επισημάνει ο Τζόνσον. «Είναι μία στιγμή πραγματικής εθνικής ανανέωσης και αλλαγής».

Το στρατόπεδο των υπέρμαχων του Brexit -μεταξύ των οποίων και ο Τζόνσον- προγραμματίζει να γιορτάσει το γεγονός με εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην πόλη Σάντερλαντ, την πρώτη περιοχή όπου καταγράφηκε πλειοψηφία υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Θέμα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Μπόρις Τζόνσον θα είναι «η μετά Brexit ατζέντα ανόρθωσηςκαι πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να μοιράσει ευημερία και ευκαιρίες σε όλη την Αγγλία, τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία».

Στην αντίπερα όχθη, φιλοευρωπαίοι ακτιβιστές ανήρτησαν τεράστιο πανό το οποίο γράφει «Εξακολουθούμε να αγαπάμε την ΕΕ» πάνω από τους λευκούς βράχους του Ντόβερ, κοντά σε ένα από τα βασικά λιμάνια της Βρετανίας που συνδέουν τη χώρα με τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Δύσκολος ο αποχαιρετισμός
Το «διαζύγιο» της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες, το οποίο οριστικοποιείται απόψε έπειτα από αναβολές για περισσότερα από τρεισήμισι χρόνια, προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρετίζουν «μία Ευρώπη στην αυγή μιας νέας εποχής», υπενθυμίζοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι χάνει τα προνόμια του κράτους μέλους.

Ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Νταβίντ Σασόλι δηλώνουν έτοιμοι να διαμορφώσουν μία νέα σύμπραξη με τους βρετανούς γείτονες της Ευρώπης.

«Για μας.., όπως και για τόσους άλλους, η σημερινή ημέρα θα σημαδευτεί αναπόφευκτα από σκέψεις και μικτά συναισθήματα», παραδέχονται.

Καθώς ανοίγεται μία περίοδος διαπραγματεύσεων για την μελλοντική σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Λονδίνο, οι τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι «αν δεν υπάρξουν όροι ισοτιμίας στους τομείς του περιβάλλοντος, της εργασίας, της φορολογίας και των κραιτκών επιδοτήσεων, δεν πρόκειται να υπάρξει ευρεία πρόσβαση (του Ηνωμένου Βασιλείου) στην ενιαία αγορά».

«Δεν μπορεί κανείς να διατηρήσει τα προνόμια που συνοδεύουν το καθεστώς του μέλους (της ΕΕ) όταν δεν έχει πλέον αυτήν την ιδιότητα», υπενθυμίζουν.

«Είναι μια ιστορία για παλιές φιλίες και για νέα ξεκινήματα τώρα. Είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη ημέρα, αλλά ανυπομονώ για το επόμενο στάδιο», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αναφορικά με μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, σχολίασε: «Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, αλλά θέλουμε να είμαστε οι στενότεροι φίλοι και εταίροι που μπορείτε να φανταστείτε».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευθεί την μετά το Brexit σχέση από τις αρχές του Μαρτίου και μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του 2020.