Αντιπολίτευση: Δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς η επιστολή Πομπέο

467

Με κριτική ματιά αντιμετωπίζουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, την επιστολή που απέστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας τη στήριξη της Ουάσινγκτον προς την Αθήνα.

 

Χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «τυπική», «διπλωματική», «γενικόλογη», οι ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ συγκλίνουν πως σε κάθε περίπτωση, η επιστολή αυτή δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, σημειώνουν πως δεν αποδεικνύει ότι ήταν επιτυχημένο το πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην επιστολή του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ. υποστήριξε ότι «επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Η.Π.Α. βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών». Πρόσθεσε επίσης πως αποτελεί ταυτόχρονα «μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν από δύο εβδομάδες».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν λέει κάτι καινούριο η επιστολή
«Η επιστολή Πομπέο δεν λέει κάτι ριζικά καινούργιο και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς, ειδικά μετά την αποτυχία του ταξιδιού Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική του ανακοίνωση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για μια «μία θετική, αλλά γενικόλογη επιστολή που κινείται στο πλαίσιο της συγχαρητήριας επιστολής Τραμπ για την επίλυση του ονοματολογικού, της Διακήρυξης του Δεκεμβρίου του 2018 για το Στρατηγικό Διάλογο και άλλων δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων. Ο ίδιος ο κος Πομπέο άλλωστε γράφει στην επιστολή ότι αυτές τις δηλώσεις τις είχε ήδη επαναλάβει ο ίδιος και δημόσια».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως «μένει να δούμε τι σηματοδοτεί» η επιστολή αυτή «για την ουσία της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Ο’ Μπράιαν, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, όχι απλά δεν κράτησε ίσες αποστάσεις, αλλά νουθετεί την Ελλάδα να μην προβαίνει σε κινήσεις που απομακρύνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ».

Γεννηματά: Παρουσιάζουν ως ένδειξη επιτυχίας, μία τυπική επιστολή
Σπουδή να παρουσιάσει ως επιτυχία την επιστολή του Μάικ Πομπέο, που επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς του Κινήματος Αλλαγής, καταλογίζει στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά. Σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι επιχειρεί «να παρουσιάσει μια τυπική, διπλωματική, ευχαριστήρια επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (για την αμυντική συμφωνία) ως απόδειξη της επιτυχίας του πρόσφατου ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι «είναι προφανές από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής, ότι τα ευχολόγια και οι συστάσεις περισσεύουν, ενώ απουσιάζουν εντελώς συγκεκριμένες αναφορές για τις πρόσφατες προκλητικές, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Ουσιαστικά εξισώνεται ο θύτης με το θύμα». Προσθέτει ότι εμπεριέχονται «νουθεσίες του τύπου “βρείτε τα” έχουμε χορτάσει».

Η κ. Γεννηματά τονίζει ότι «από τους συμμάχους απαιτούμε επιτέλους καθαρή θέση και έμπρακτη στήριξη. Και αυτή δεν επιτυγχάνεται όταν η κυβέρνηση εμφανίζεται ως “προβλέψιμα δεδομένη”».

ΚΚΕ: Αναπαράγει τη στάση «Πόντιου Πιλάτου»
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σημειώνει πως «το μόνο που επιβεβαιώνει» η επιστολή Πομπέο είναι «την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή».

«Όχι μόνο δεν προσφέρεται για υπερφίαλους πανηγυρισμούς, στους οποίους επιδίδεται η κυβέρνηση, αλλά αναπαράγει τη γνωστή στάση “Πόντιου Πιλάτου” που τηρούν οι ΗΠΑ, σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», συνεχίζει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «αυτή η στάση κρύβεται πραγματικά πίσω απ’ τις αναφορές στην “ειρήνη” και την “ασφάλεια” που ως μοναδικό περιεχόμενο έχουν τη συνοχή της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας».

Και η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγει ως εξής: «Οι δε παραλληλισμοί που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ανάμεσα στην επιστολή Πομπέο και σε άλλη παλιότερη του Κίσσινγκερ απ’ τη δεκαετία του ‘70, μόνο ανησυχία μπορούν να δημιουργήσουν, όταν είναι γνωστός ο βρώμικος ρόλος του Κίσσινγκερ στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων σε βάρος του ελληνικού λαού, όπως και του κυπριακού λαού κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά κι άλλων λαών του κόσμου».