Αντιδράσεις για το άνοιγμα των σχολείων – Το απόγευμα οι λεπτομέρειες από Κεραμέως και Τσιόδρα

79

Με επιφύλαξη εξακουλουθούν να αντιμετωπίζουν το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων (με εξαίρεση την Γ’ Λυκείου), κόμματα και φορείς.

Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως έκανε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις για το άνοιγμα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

Όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα Δημοτικά Σχολεία και τα νηπιαγωγεία μένουν κλειστά, ωστόσο ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων (με εξαίρεση την Γ’ Λυκείου), από κόμματα και φορείς.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , έπρεπε να λύσει έναν δύσκολο γρίφο με τρεις παραμέτρους: τη διαφωνία των ειδικών επιστημόνων για το εάν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, την ανησυχία των γονέων για την υγεία των παιδιών τους αλλά και την πίεση της αντιπολίτευσης που κρατά αποστάσεις από την άρση των μέτρων.

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις αντιδράσεις κινήθηκε συντηρητικά, τουλάχιστον σε ότι αφορά στα δημοτικά τα νηπιαγωγεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν.

«Ενδέχεται δημοτικά και νηπιαγωγεία να ανοίξουν την 1η Ιουνίου» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία για την τρίτη λυκείου, ενώ στις 18 Μαΐου ανοίγουν Γυμνάσια και οι άλλες τάξεις του λυκείου.

Η απόφαση για τα δημοτικά
Το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων είχε προκαλέσει τις σφοδρότερες αντιδράσεις και παραμένει ανοιχτό. Η απόφαση θα ληφθεί όταν θα υπάρχει εικόνα από την εξέλιξη της πανδημίας.

Εάν έχουμε περαιτέρω κάμψη των κρουσμάτων και δεν υπάρξει αναζωπύρωση τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, τότε θα εξεταστεί από την κυβέρνηση αν θα ανοίξουν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Σήμερα οι ανακοινώσεις από Κεραμέως -Τσιόδρα
Τα σχολεία σε κάθε περίπτωση θα ανοίξουν υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς καθώς θα υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, ενδεχομένως να καθιερωθεί η εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών στην τάξη ενώ παντού θα υπάρχουν αντισηπτικά.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκες μέσα στις τάξεις.

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα θα αναφερθούν στις λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων και όλα τα μέτρα προστασίας τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Εκτός από τη φυσική παρουσία των μαθητών, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

Η άποψη των επιστημόνων
Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις των επιστημόνων για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκο Σύψα οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Οι τελικές αποφάσεις για τα δημοτικά και νηπιαγωγεία θα ληφθούν δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των λυκείων» τόνισε.