Άνθρωπος & Σκύλος: Μια σχέση δώρο για τον άνθρωπο

dog

«Οι άνθρωποι εξημέρωσαν τους σκύλους και οι σκύλοι εξημέρωσαν τον άνθρωπο».

Της Μαρίας Θωμοπούλου

Η παραπάνω ρήση κρύβει μέσα της μια μεγάλη αλήθεια. Η σχέση ανθρώπου και σκύλου είναι μια σχέση αληθινής αγάπης εμπιστοσύνης και αφοσίωσης. Μπορεί να μην ανήκουν στην “ράτσα” μας αλλά για όλους τους ανθρώπους που αποφασίζουν να γίνουν “γονείς” ενός τετράποδου,οι σκύλοι αποτελούν μέλος της οικογένειας.

Το μόνο που ζητούν είναι τροφή,νερό και πάνω απ΄όλα αγάπη. Παρ΄όλα τα λίγα που ζητούν τόσο η αγάπη όσο και τα οφέλη τους στον άνθρωπο είναι αμέτρητα.

Είναι εντυπωσιακό το πόσο δεμένοι είναι με τον ιδιοκτήτη τους. Οι δυνατότητες που προέρχονται απ΄αυτό το ισχυρό δέσιμο μας αφήνουν πραγματικά άφωνους. Οι σκύλοι είναι άριστοι μεταφραστές της γλώσσας του σώματος – μπορούν να αντιληφθούν χωρίς καμία λεκτική προειδοποίηση το αν θα πάτε βόλτα ή αν θα τον ταΐσεις. Δεν είναι όμως μόνο αυτό! Πέρα από τις κινήσεις οι σκύλοι είναι ικανοί να αντιλαμβάνονται και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Ξέρουν πότε χαίρεσαι,πότε λυπάσαι και είναι πάντα εκεί να σου προσφέρουν την αγάπη τους άνευ όρων.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους οι σκύλοι είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν την παρέα τους.

Σωματικά & ψυχικά οφέλη

anΗ σχέση με έναν σκύλο είναι πραγματικό δώρο για τον άνθρωπο.Σύμφωνα με έρευνες η διάθεση μας αλλάζει γρηγορότερα και προς το καλύτερο όταν στην οικογένειά μας έχουμε έναν σκύλο. Σκέψου μόνο την στιγμή της υποδοχής.Χαίρονται τόσο πολύ όταν σε βλέπουν να μπαίνεις στο σπίτι,χοροπηδούν,γαβγίζουν… Ίσως κανένας να μην χάρηκε τόσο πολύ όταν με είδε. Πέρα από την υποδοχή βέβαια,μέσα από το παιχνίδι και την εκπαίδευση είναι ικανά χωρίς λόγια και πράξεις να σου πάρουν την κούραση και να σε κάνουν να ξεχαστείς για λίγο από τα προβλήματά σου.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως το να γίνει κάποιος ιδιοκτήτης ενός σκύλου είναι μια πράξη υπευθυνότητας. Μια βόλτα την ημέρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του.  Αυτό βέβαια είναι εξίσου καλό και για τον ιδιοκτήτη τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Βγάζοντας μια βόλτα το σκύλο σου και εσύ γυμνάζεσαι αλλά και κοινωνικοποιείσαι αφού έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους που σταματούν να τον θαυμάσουν ή να παίξουν.

Σκύλος & παιδί
skyloi
Με τον ερχομό ενός σκύλου στην οικογένεια τα οφέλη είναι πολλά όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για το παιδί. Το παιδί που μεγαλώνει με σκύλο στο σπίτι αναπτύσσει συναισθηματική ωριμότητα και υπευθυνότητα. Πέρα από την συντροφιά και την ευαισθητοποίηση του με τα ζώα,το παιδί γίνεται πιο προσεκτικό με τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων αφού μέσα από το σπίτι έχει διδαχθεί το πώς πρέπει να αφουγκράζεται τα συναισθήματα του σκύλου. Για παράδειγμα όταν ο γονέας πει στο παιδί πως “Τώρα ο σκύλος χρειάζεται ησυχία αφού είναι άρρωστος“, το παιδί αυτόματα εκπαιδεύεται στο να διαβάζει τα διάφορα συναισθήματα και να δείχνει κατανόηση. Αυτό μεταφέρεται αργότερα και στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους

«Οι άνθρωποι εξημέρωσαν τους σκύλους και οι σκύλοι εξημέρωσαν τον άνθρωπο». Ίσως τελικά αυτή η αμοιβαία εξημέρωση να είναι αυτή που οδηγεί τους ανθρώπους, να μην διαχωρίζουν το σκύλο από την οικογένειά τους και το σκύλο να ρίχνεται με αυτοθυσία σε όποιον κίνδυνο για να προστατεύσει τον άνθρωπο.Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.