Άνοιξε η Διώρυγα του Σουέζ.

του Γιώργου Τσιάκα

477

Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, ανακοίνωσε χτές το απόγευμα την «επαναλειτουργεία» της, μετά από μια εβδομάδα αποκλεισμού.

Το 400 μέτρων και 220.000 τόνων εμπορευματοκιβωτίων πλοίο «Ever Given» της Ιαπωνικής εταιρείας Shoei Kisen, με σημαία Παναμά, προσάραξε διαγώνια στο εκατό πεντακοσιοστό χιλιόμετρο των στενών, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων τη περασμένη Τρίτη.

Ρυμουλκά και βυθοκόροι, κατόρθωσαν χτές και αποκόλλησαν το πλοίο από την αμμώδη όχθη του καναλιού, μετατοπίζοντας λάσπη και άμμο 30.000 κυβικών μέτρων, ενώ σταδιακά αποκαθίσταται η «κυκλοφορία» με περισσότερα από 100 πλοία να διασχίζουν το σημείο σε σύνολο 367, ανάμεσα τους και 16 Ελληνικών, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η ζημιά στο παγκόσμιο εμπόριο από το γεγονός αυτό αποτιμάτε στα 60 δις δολάρια, ενώ αναλυτές τονίζουν τη πιθανότητα μιας μελλοντικής αύξησης στα αγαθά.

Η Michelle Wiese Bockmann, αναλυτής στο περιοδικό ναυτιλίας, δήλωσε στο BBC ότι «θα χρειαστούν 3 ημέρες για να τερματιστεί η συμφόρηση των πλοίων, ενώ θα υπάρχουν μελλοντικές καθυστερήσεις με τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που θα φτάνουν ταυτόχρονα στα Ευρωπαικά λιμάνια.»

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Κιτάμ Λικ, συνεχάρη μέσω τηλεδιάσκεψης τις Αιγυπτιακές αρχές για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «ο επαγγελματισμός και η συσσωρευμένη τεχνογνωσία των ειδικών ήταν καταλυτική για την επίλυση του προβλήματος.»

Να θυμίσουμε ότι η διώρυγα, είναι η μεγαλύτερη του κόσμου με μήκος 162 χιλιόμετρα, πλάτος 200 μέτρων και βάθους 11,60 ενώ ενώνει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά θάλασσα. Καθημερινά τη διασχίζουν 90 πλοία σύμφωνα με την Lloyds List, ενώ η διέλευσή της διαρκεί 10 με 12 ώρες. Από αυτό το κομβικό σημείο, διέρχεται καθημερινά το το 10% του παγκόσμιου εμπορίου, το 30% των εμπορευματικών μεταφορών κοντέινερ και το  7% του πετρελαίου.

Το Κάιρο από τη πλευρά του, θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου «Ever Given» που αποκλείστηκε επί σχεδόν μία εβδομάδα στη Διώρυγας του Σουέζ, εμποδίζοντας τη διέλευση όλων των πλοίων, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές, βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, «το κανάλι μας είναι ασφαλές, αυτό που συνέβη ήταν ευθύνη του καπετάνιου.»

Οι αγορές μετά την θετική αυτή εξέλιξη αντέδρασαν με ανακούφιση, με τη τιμή του μπρεντ να υποχωρεί 1,8% στα 63,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε 2,2% στα 59,63 δολάρια.