Άννα Μπρα: «Η δημιουργία είναι λόγος ύπαρξης» 

της Ελευθερίας Καραμπίνη

2131

Η Άννα Μπρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η ίδια σπούδασε στη Πάτρα, Διοίκηση και Οικονομία στον Τομέα των Τουριστικών Επιχειρήσεων αλλά την κέρδισε η ζωγραφική.

Πρόκειται για μια ανερχόμενη καλλιτέχνιδα όπου στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, βάζει τις δικές της πινελιές δίνοντας χρώμα στις ζωές μας. Την ευχαριστώ ιδιαιτέρως που με τίμησε και αποδέχτηκε την πρόσκλησή μου να μας παραχωρήσει τη παρακάτω συνέντευξη.

Πες μου λίγα λόγια για εσένα για να σε γνωρίσουμε καλύτερα.  

Α.Μ. Ζυγός με ωροσκόπο δίδυμο (καμία σωτηρία) και πολύ αναποφάσιστη μέχρι να πάρω απόφαση και να μουλαρώσω. Τί? Δεν εννοούσες αυτό όταν είπες να με γνωρίσετε καλύτερα ,ε?  (γέλια). Σοβαρά τωρα..Έχω σπουδάσει Διοίκηση και Οικονομία στον Τομέα των Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΑΤΕΙ Πάτρας κάτι που εξάσκησα για 2 χρόνια. Ως αναποφάσιστη όμως (να πως δένουν όλα τώρα μεταξύ τους) άλλαξα πορεία στη συνέχεια και απέκτησα επάρκεια και άδεια διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας, κάτι που εξάσκησα επί 12 συναπτά έτη, παρακαλώ! Ωστόσο, λατρεύω τη ζωγραφική και όλα ξεκίνησαν όταν η ανάγκη μου να ζωγραφίζω ασταμάτητα και να πειραματίζομαι με οποιαδήποτε καινούρια ιδέα έχω στο μυαλό μου, με οδήγησε στο να ζωγραφίσω πάνω σε ένα δικό μου T-shirt. Στη συνέχεια, φίλοι και γνωστοί, θέλησαν να έχουν και εκείνοι custom σχέδια πάνω στα T-shirt τους και κάπως έτσι συνειδητοποίησα πώς η χαρά και η αγάπη που πήρα από τους ανθρώπους που φόρεσαν το δικό τους custom/hand-painted ρούχο ή αξεσουάρ ή που τους το έδωσε κάποιος ως δώρο, ήταν τεράστια και ανεκτίμητη. Από εκείνη τη στιγμή ήξερα πως αυτό θέλω να το ζω συνέχεια! Να μοιράζομαι αγάπη και χαρά μέσω της τέχνης! Δεν θα μπορούσα με κανέναν τρόπο να περιγράψω το απίστευτο συναίσθημα του να φοράει κάποιος ένα δημιούργημα σου! 
Κάπως έτσι, οι επιφάνειες πάνω στις οποίες ζωγράφίζω, αυξήθηκαν. Από το χαρτί πήγαν στα T-shirt και τα φούτερ, στη συνέχεια στα καπέλα, jackets, jeans, τσάντες και γενικότερα, όπως είπα και παραπάνω, ό,τι δεν κινείται βάφεται!  

Πως  μπήκε  η ζωγραφική στη ζωή σου;  

Α.Μ. Η ζωγραφική υπήρχε πάντα στη ζωή μου. Με θυμάμαι –στην πρώτη οικογενειακή μας κατοικία- να έχω ένα χώρο κάτω από τη σκάλα , σαν μικρή αποθήκη , όπου εκεί οι γονείς μου είχαν όλα τα χρώματα και τα χαρτιά μου. Ο χώρος αυτός έκλεινε με μία κουρτίνα και έτσι είχα το προσωπικό μου στούντιο, όπου εκεί περνούσα πολλές ώρες της ημέρας ζωγραφίζοντας. Στη συνέχεια υπήρξε ένα τεράστιο χρονικό διάστημα , από τη χρόνιά που πέρασα στη σχολή μου στην Πάτρα έως και το 2016, μέσα στο οποίο δεν είχα ζωγραφίσει καθόλου. Σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ η ζωγραφική στη ζωή μου. Το 2016 ενώ διένυα μια βαλτώδη περίοδο, η ζωγραφική ήταν σαν να εισέβαλε στη ζωή μου. Σαν μία άμυνα του οργανισμού μου που μου θύμισε κάτι που αγαπούσα πολύ, για να με βοηθήσει. Έτσι, βρήκα κάτι περίεργα χρωματάκια («περίεργα» τα είχα ονομάσει τότε που δεν ήξερα…στην πραγματικότητα λέγονται ξηρά παστέλ), μου άρεσαν και τα αγόρασα για να δω τί κάνουμε με αυτά. Έκτοτε, η ζωγραφική είναι καθημερινά στη ζωή μου. 

Γιατί στράφηκες στη ζωγραφική και όχι σε κάποια άλλη τέχνη; 

 Α.Μ. Όλες οι μορφές τέχνης με μαγεύουν και πιστεύω ότι όλες συνδέονται με έναν μαγικό τρόπο ή και αλληλοσυμπληρώνονται. Αγαπώ την δημιουργία και θα ήθελα να αφιερωθώ και σε άλλες μορφές τέχνης, να δημιουργήσω όσο πιο πολύ γίνεται. Καλή ερώτηση γιατί μόλις συνειδητοποίησα ότι δε γνωρίζω-ουσιαστικά-γιατί στράφηκα στη ζωγραφική αλλά-προφανώς- αυτό με κέρδισε. Ίσως είναι αυτό που κυριαρχεί μέσα μου. 

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει ως καλλιτέχνιδα; Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου;  

 Α.Μ. Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι οτιδήποτε και αυτό είναι που με μαγεύει. Από ένα ερέθισμα των αισθήσεων έως και μία φιλική κουβέντα, μία άποψη, μία λέξη. Ακόμα και ένα χρώμα από μόνο του μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και να πυροδοτήσει μία σειρά από ιδέες. Και βέβαια, δεν μπορώ να παραλείψω τη φύση, όπου μπορεί να περάσω ώρες ατέλειωτες να την παρατηρώ και να προσπαθώ να την καταλάβω και να αντλήσω έμπνευση μέσα από αυτήν. Άλλες φορές η έμπνευση έρχεται έτοιμη, από ανθρώπους που θα μου ζητήσουν να τους φτιάξω κάτι προσωπικό, με το θέμα το οποίο θα ζητήσουν. Έχει και αυτό τη μαγεία του γιατί ουσιαστικά πρέπει να κάνεις εικόνα αυτό που κάποιος άλλος έχει στο μυαλό του.   

Σε ενθάρρυνε η οικογένειά σου βλέποντας την κλίση σου στη ζωγραφική και πως;  

 Α.Μ. Από μικρή τις αποφάσεις για το τι θέλω να κάνω τις έπαιρνα μόνη μου και η οικογένεια μου στεκόταν κάπου «δίπλα» για να δώσει κάποια συμβουλή όταν χρειαστεί, οπότε δεν μπορώ να πω ότι με ενθάρρυνε η οικογένεια μου με κάποιο τρόπο αλλά ούτε και ότι με απέτρεψε.   

Αν σε γυρίσω πίσω στα εφηβικά σου χρόνια, θυμάσαι να έχεις  επιθυμίες  γι΄αυτό το επάγγελμα;  

Α.Μ. Νομίζω πως όχι. Και έχει ίσως να κάνει με το ότι δεν υπήρξε το κατάλληλο «σπρώξιμο» προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θυμάμαι ποτέ στο σχολείο να μας μιλούσαν για επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τις τέχνες. Οπότε στα εφηβικά μου χρόνια, η επιθυμία μου ήταν να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο γι’ αυτό και ο τομέας του τουρισμού ήταν η πρώτη επιλογή μου. 

Μπορεί κάποιος  να ζήσει από αυτό ή τουλάχιστον να έχει μία σχετική άνεση έχοντας επιλέξει τη ζωγραφική ως επάγγελμα;  

Α.Μ. Δεν είναι εύκολο, θέλει τεράστια αφοσίωση και ανεξάντλητο πείσμα. Ζούμε όμως στην εποχή των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και αν έχεις τα παραπάνω, είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι  ήταν πριν από αυτά. 

Βιώνουμε  λόγω  της πανδημίας  Covid-19,  πρωτόγνωρες καταστάσεις. Εσύ πως βίωσες τη καραντίνα;  

 Α.Μ. Με μεγάλη θλίψη για το τί μας συμβαίνει και πολλή σκέψη, ώστε να διαμορφώσω τη προσωπική μου άποψη πάνω στο θέμα αυτό και να είναι όσο πιο αντικειμενικά  σωστή γίνεται όχι μόνο για μένα αλλά και για τους άλλους. Δεν έβγαινα έξω καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας όμως δεν μπορώ να πω ότι βαρέθηκα στιγμή να είμαι μόνη μου με τον εαυτό μου. Σε αυτό βέβαια βοήθησε η τέχνη μου, που όχι μόνο με κρατούσε συνέχεια απασχολημένη αλλά ένιωθα και ότι δεν προλαβαίνω να κάνω όλα αυτά που θέλω. Οι μέρες περνούσαν πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα άντεχα και ένα δεύτερο γύρο.  

Τι είναι για εσένα η ζωγραφική;   

Α.Μ. Δημιουργία! Και για μένα η δημιουργία (σε οποιαδήποτε μορφή της ) είναι λόγος ύπαρξης. 

Ως ζωγράφος δένεσαι με  τα  έργα  σου; Υπάρχει κάποιο που ξεχωρίζεις;  

Α.Μ. Φυσικά! Είναι το δημιούργημα μου, τα «παιδιά» μου! Με κάποια έργα δένομαι τόσο πολύ που δυσκολεύομαι να τα αποχωριστώ. Πρέπει πρώτα να περάσει κάποιο διάστημα, το οποίο μπορεί να είναι από μέρες έως χρόνια για να το καταφέρω. Και πάλι, ίσως μόνο αν ξέρω ότι εκεί που θα πάνε θα εκτιμηθούν και θα αγαπηθούν όπως πρέπει. Ξεχωρίζω μία σειρά από πίνακες ακουαρέλας με θέμα την τζαζ, την οποία ξεκίνησα το 2016 και ολοκλήρωσα το 2017, από την οποία δεν έχω απογαλακτιστεί 100% ακόμα και μία ισοθερμική κούπα την οποία ζωγράφισα τον Δεκέμβρη του 2019 εν μέσω μίας από τις χειρότερες περιόδους της ζωής μου και ό,τι αποτυπώθηκε πάνω της είναι ότι ορμητικά βγήκε από μέσα μου. Είναι μεγάλης συναισθηματικής αξίας για μένα και παρόλο που δε θέλω να την κρατήσω γιατί μου φέρνει αναμνήσεις, δε θεωρώ ότι και η πώληση της θα έφτανε την αξία της. Έχω λοιπόν αποφασίσει ότι το καλύτερο θα είναι να την χαρίσω. Ψάχνω λοιπόν τον ιδιοκτήτη της! 

Σε τι κοινό απευθύνεσαι;  

Α.Μ. Σε όποιον αγαπάει την τέχνη και γνωρίζει-εκτιμά την αξία της. Επιθυμώ να έχει πρόσβαση στην τέχνη οποιοσδήποτε μπορεί να εκφραστεί μέσω αυτής, οποιασδήποτε έχει την ικανότητα να δώσει την αξία που πρέπει σε ένα έργο και δεν θεωρώ ότι πρέπει να εμποδίζεται από το οικονομικό του υπόβαθρο. Θεωρώ λοιπόν, ότι για αυτό είμαι ένα από τα πολλά κατάλληλα άτομα, διότι ζωγραφίζω σε πολλές επιφάνειες και αυτό δίνει μεγάλη ευελιξία στο να προσαρμόσουμε το κόστος μαζί με τον ενδιαφερόμενο, σε ένα ποσό που οικονομικά μπορεί να αντέξει. Όπως για παράδειγμα, μπορεί να αποκτήσει ένα έργο ζωγραφισμένο πάνω σε ένα καπέλο , όπου σίγουρα δεν έχει το κόστος ενός πίνακα συν ότι μπορούμε με τον ενδιαφερόμενο να μειώσουμε το κόστος, συζητώντας ένα σχέδιο με λιγότερες απαιτήσεις καθώς το κόστος είναι ανάλογο των απαιτήσεων του σχεδίου. Αυτοί στους οποίους ΔΕΝ απευθύνομαι είναι  αυτοί που συγκαταλέγω στο «φαινόμενο του εκτυπωτή» όπως το έχω ονομάσει. Εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι ζητούν από ένα καλλιτέχνη ένα έργο τέχνης ούτε το τί σημαίνει αυτό για αυτούς -ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτα-και απλά πιστεύουν ότι ζητάνε να τους εκτυπώσουν ένα χαρτί με μία εικόνα πάνω. Έχει τύχει μάλιστα να μου ζητήσουν να τους εκ-τυ-πώ-σω μία φωτογραφία!?!? 

Πιστεύεις πως η  καθημερινότητα, μπορεί να αποτυπωθεί μέσω της ζωγραφικής;  

Α.Μ. Πιστεύω ότι οτιδήποτε μπορεί να γίνει αντιληπτό μέσω των αισθήσεων μας μπορεί να αποτυπωθεί μέσω της ζωγραφικής. Εξάλλου, η ζωγραφική υπήρξε ένας από τους πρώτους τρόπους έκφρασης του ανθρώπου, ο οποίος προσπάθησε να αποτυπώσει το περιβάλλον και τις συνθήκες διαβίωσης του. Πέρα όμως από την απτή πραγματικότητα μέσα από τη ζωγραφική μπορεί να αποτυπωθεί και η εσωτερική κατάσταση του εκάστοτε καλλιτέχνη. 

Ποιόν Έλληνα ή ξένο ζωγράφο  θαυµάζεις; 

Α.Μ. Είναι αρκετοί και θα αναφέρω το πρώτο όνομα που μου ήρθε στο μυαλό. Eudes Correia , Βραζιλιάνος υδατογράφος , ακουαρελίστας (όπως προτιμώ να χρησιμοποιώ σαν λέξη) ο οποίος μεταμορφώνει απλούς, καθημερινούς ανθρώπους που τριγυρνούν στην πόλη , σε πρωταγωνιστές των έργων του. Κάθε φορά, με κάθε έργο του, μαγεύομαι από το ίδιο πράγμα. Από το ότι, παρά την φαινομενική απλότητα των έργων του, είναι τόσο ζωντανό το φως που λούζει τις φιγούρες που απεικονίζονται που κάθε φορά ζωντανεύουν στη φαντασία μου. Με τραβάνε μέσα και είναι πολλές οι φορές που έχω ξοδέψει αρκετό χρόνο να παρατηρώ ένα έργο ξανά και ξανά. Πάντα με εκπλήσσει σαν να το βλέπω πρώτη φορά. Ξέρω ότι θα μετανιώσω μετά που δεν αναφέρω και άλλους, Έλληνες και ξένους αλλά όπως βλέπεις μιλάω πολύ και μέχρι να μιλήσω για τον καθένα ξεχωριστά, θα ξημερώσουμε πολλές νύχτες! 

Η ζωγραφική έχει γίνει τρόπος ζωής  για εσένα. Με τι άλλο ασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο σου;  

Α.Μ. Όποτε υπάρχει ελεύθερος χρόνος, πολύ περπάτημα και βόλτες στη φύση, κυρίως όπου υπάρχει και θάλασσα. Συναντήσεις με τους φίλους και τα αγαπημένα μου πρόσωπα και γενικά ό,τι μπορεί να με χαλαρώσει. 

Πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου; 

Α.Μ. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω των social media:

INSTAGRAM @anna_bra.shades.of.art

FACEBOOK @annabra.shades.of.art

COLLABORATIONS E-MAIL @anna_bra@outlook.com

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; 

Α.Μ. Είναι πολλά στο μυαλό μου , κινούνται όμως γύρω από τον ίδιο άξονα: να γίνομαι όλο και πιο ευτυχισμένη κάνοντας αυτό που αγαπώ και να συνεχίσω να εξελίσσομαι.    

Αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μία ευχή σου, ποια θα ήταν  αυτή; 

Α.Μ. You may say I’m a dreamer αλλά…imagine all the people living life in peace… 

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες του Lay-out.gr;  

Α.Μ. Να μη φοβούνται ποτέ να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, ό,τι και αν τους λένε οι γύρω τους, σε όποια ηλικία ή φάση της ζωής τους βρίσκονται. Αν δεν κάνουμε αυτά που αγαπάμε, καταλήγουμε να χάσουμε ένα κομμάτι από τον εαυτό μας. Εξάλλου, υπάρχει και το γνωστό και αγαπημένο μου : «Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, τότε θα πας εκεί που κοιτάς». Και, παιδιά, να αγοράζεται χειροποίητα. Εκτός του ότι είναι μοναδικά , με αυτό τον τρόπο στηρίζετε τον άνθρωπο που με αγάπη θα σας φτιάξει αυτό που θέλετε, στηρίζεται μια οικογένεια και μαζί με το προϊόν παίρνετε και ένα μικρό κομμάτι απ’ την «καρδιά» του καλλιτέχνη και αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη αξία απ’ όλα!