Άννα Μπρα : «Αν κάτι το αγαπάς, μην το παρατάς»

του Χρήστου Ράντου

1905

Η ταλαντούχα ζωγράφος, Άννα Μπρα μας υποδέχτηκε στο στούντιο της σε μία συνέντευξη εφ’ολης της ύλης. Μεταξύ άλλων συζητήσαμε γύρω από την τέχνη, την ζωγραφική και την νέα collection που ετοιμάζει με jackets ζωγραφισμένα στο χέρι εμπνευσμένα από street style art. Ταυτόχρονα μας μίλησε για την ζωή της, την καθημερινότητα της και τους έρωτες της.

Έχοντας επικοινωνήσει νωρίτερα μαζί της γνώριζε τι μου αρέσει και μπαίνοντάς στο studio  με περίμενε μια γεμάτη κούπα ζεστό καφέ. Σωστή οικοδέσποινα. Αυτό που με εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο ήταν πως την κούπα την είχε ζωγραφισμένη στο χέρι. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα…

Το επίθετο σου είναι καλλιτεχνικό ή είναι το πατρικό σου ; 

Άννα Μπρα: « Χαίρομαι πολύ που μου κάνεις αυτήν την ερώτηση και χαίρομαι ακόμα περισσότερο που σου φαίνεται καλλιτεχνικό το επίθετο μου, είναι όμως το πατρικό μου. Απλά όλοι πιστεύουν πως το έχω κόψει. 

Η τέχνη σου από που πηγάζει; 

Άννα Μπρα:« Δεν μπορώ να σου εξηγήσω ακριβώς. Μπορώ να σού πω όμως οτι πηγάζει από μέσα μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ίσως είναι κληρονομικό, γιατί πιστεύω παρά πολύ στην κληρονομικότητα όσο αφορά την τέχνη και ειδικά την ζωγραφική. Από 5 χρόνων είχα το δικό μου στούντιο κάτω από μια σκάλα. Έκλεινα την κουρτίνα και ζωγράφιζα. 

Είσαι μόνο ζωγράφος ή δημιουργείς και αλλά πράγματα; Άν μπορούσαμε να βάλουμε ένα τίτλο σε αυτό που κάνεις, πως θα το ονομάζαμε; 

Άννα Μπρα: « Creator»!! Mου αρέσει να δημιουργώ γενικότερα και πριν την αποκλειστική μου ενασχόληση με τη ζωγραφική, έφτιαχνα τσάντες, τσαντάκια, ακόμα και κατασκευές μαζί με τον μπαμπά μου. Μου αρέσει πολύ να δημιουργώ». 

Θέλω να κάνουμε ένα spoiler για την νέα σου κολεξιόν. 

Άννα Μπρα: « Θέλω να σου πω πως είμαι spoiler Queen! Όσοι με ακολουθούν στα social media βλέπουν από μένα συνέχεια spoiler». (γέλια)

Model: Ιωάννα Κορλιέ, instagram: @ioanna_korlie

Photographer: Δήμητρα Πατρινέλη, instragram: @dimitra_pt

Πες μου λοιπόν για το project με τα jackets, τί ετοιμάζεις; 

Άννα Μπρα: « Ετοιμάζω jackets oversized, μακριά, κοντά, street style αυστηρά. Aυτό έχω στο μυαλό μου μέχρι στιγμής. Το jacket θέλω να μοιάζει με «τοίχο».  Αυτό ξεκίνησε επειδή είχα την ανάγκη να πάρω έναν μαρκαδόρο, να βγω στους δρόμους και να γράψω στους τοίχους. Έχω επηρεαστεί από τα graffiti που υπάρχουν στους τοίχους της Αθήνας. Επειδή ήθελα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω καταφέρει να ζωγραφίσω στους τοίχους της Αθήνας, το έκανα στα jackets». 

Model: Ιωάννα Κορλιέ, instagram: @ioanna_korlie

Photographer: Δήμητρα Πατρινέλη, instragram: @dimitra_pt

Ζωγραφίζεις στα jackets δικά σου σχέδια ή κατά παραγγελία; 

Άννα Μπρα: « Συνήθως κατά παραγγελία. Ζωγραφίζω ότι μου ζητηθεί, κάνω custom made κομμάτια. Στην περίπτωση των jackets θα ολοκληρώσω την σειρά και από κει και πέρα στα πλαίσια του custom,  θα φτιάξω και ότι μου ζητήσουν».  

Model: Άννα Μπρα, instagram: @anna_bra.shades.of.art

Photographer: Δήμητρα Πατρινέλη, instragram: @dimitra_pt

Και οι δυο σου γονείς είναι καλλιτέχνες και ζωγραφίζουν, οπότε και εσύ κατά κάποιο τρόπο πήρες την τέχνη από τους γονείς σου; 

Άννα Μπρα: « Δεν είναι καλλιτέχνες στο επάγγελμα, αλλά ναι, από τους γονείς μου το έχω πάρει. Έχουν ταλέντο και οι δυο. Έμαθα πρόσφατα από έναν ξάδερφο στην Κρήτη από όπου κατάγομαι, τον όποιον δεν τον γνώριζα αλλά με βρήκε στο Facebook, ότι έχουμε βαθιές καλλιτεχνικές ρίζες. Οι μισοί στην οικογένεια είναι γιατροί και οι άλλοι μισοί καλλιτέχνες». 

Θα ήθελες στο μέλλον την τέχνη σου να την περάσεις στο παιδί σου; 

Άννα Μπρα: « Εφόσον είχα παιδί και του άρεσε αυτό που κάνω θα ήταν δίπλα μου, θα έβλεπε, θα μάθαινε και θα το βοηθούσα. Ωστόσο, πιστεύω πως δεν θα κάνω παιδιά. Νομίζω πως δεν είναι αυτός κάθε αυτού ο σκοπός του ανθρώπου. Πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο και θεωρώ ότι είναι λίγο δύσκολο πλέον. Δεν είναι απαραίτητο όμως να περάσεις τις  γνώσεις μόνο στο παιδί σου, μπορείς εξίσου και σε κάποιον άλλο άνθρωπο που θα είναι δίπλα σου. Παρεμπιπτόντως μιας και μιλάμε για παιδί, από μικρή έλεγα πως θέλω να υιοθετήσω, ένα παιδί το οποίο δεν θα έχει οικογένεια και θα είναι μόνο του και θα το βοηθήσω. Θα ήθελα πολύ να καταφέρω να το κάνω».

Model: Άννα Μπρα, instagram: @anna_bra.shades.of.art

Photographer: Δήμητρα Πατρινέλη, instragram: @dimitra_pt

Έχεις ζωγραφίσει σε κάποιον πίνακα σου έναν χωρισμό ή μια σου όμορφη στιγμή; 

Άννα Μπρα: « Τώρα που είπες χωρισμός, δεν έχω πολλούς χωρισμούς γιατί δεν είμαι πολύ σε σχέσεις. Θα μπορούσα όμως να ζωγραφίσω το χθεσινό τηλεφώνημα που ήταν από  τον πρώην μου, ξαφνικά 2 το βράδυ όταν με πήρε να μου πει ότι χώρισε και ότι ήθελε να τον συμβουλέψω. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ένας παρά πολύ καλός πίνακας». 

Κάνεις ρεαλισμό; 

Άννα Μπρα: « Κάνω ρεαλισμό, είναι κάτι το οποίο προσπαθώ να ξεφύγω το τελευταίο διάστημα. Για την ακρίβεια κάνω φωτορεαλισμό. Δηλαδή μπορεί αυτό που ζωγραφίζω να νομίζει κάποιος ότι ειναι αληθινό ή φωτογραφία.

Models: Από αριστερά, Άννα Μπρα, instagram: @anna_bra.shades.of.art, 

Δεξιά, Ιωάννα Κορλιέ, instagram: @ioanna_korlie

Photographer: Δήμητρα Πατρινέλη, instragram: @dimitra_pt

Πόσες ώρες μπορεί να σου πάρει ένα έργο να ολοκληρωθεί; 

Άννα Μπρα: « Ανάλογα για τι έργο μιλάμε. Αν πρόκειται για πορτρέτο θα μου πάρει μέρες, αν είναι με χρωματιστά μολύβια θα μου πάρει δυο βδομάδες δουλεύοντας συνεχόμενα φυσικά.  Είναι υπέροχο να ζωγραφιζω με χρωματιστά μολύβια αλλά ταυτόχρονα ειναι και ένα πολύ αργό μέσο ζωγραφικής. Αν είναι ασπρόμαυρο θα μου πάρει λιγότερο. Και φυσικά πάντα ανάλογα το μέγεθος». 

Model: Άννα Μπρα, instagram: @anna_bra.shades.of.art

Photographer: Δήμητρα Πατρινέλη, instragram: @dimitra_pt

Έχεις συγκεκριμένες ώρες που δημιουργείς; 

Άννα Μπρα: « Οι ώρες που λειτουργώ καλύτερα είναι μετά τα μεσάνυχτα. Μικρή  με έβρισκαν στο κρεβάτι κάτω από το πάπλωμα με φακό να ζωγραφίζω, να διαβάζω ή να γράφω στο ημερολόγιο μου».

«Δεν είναι πάντα εύκολο να βγεις out of the box, χρειάζεται τεράστια έμπνευση για κάτι τέτοιο»

Με την πανδημία η συμπεριφορά σου με τους ανθρώπους έχει αλλάξει; 

Άννα Μπρα: « Η πρώτη φάση ήταν πολύ δύσκολη, πρόσεχα πολύ, δεν έβγαινα καθόλου, τέλος πάντων… Στην δεύτερη φάση κάπως καλύτερα τα πράγματα αν και φυσικά συνεχίζω ακόμη να προσέχω.

Αγκαλιάζεις φίλους σου, τους χαιρετάς, τους φιλάς; 

Άννα Μπρα: « Όχι, και μου λείπει παρά πολύ. Να φανταστείς έναν άγνωστο μου συστήνουν  και τον αγκαλιάζω, πόσο μάλλον τους φίλους μου. Να σου πω την αλήθεια, συνήθισα κάπως σε αυτήν την κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν μου αρέσει αλλά η ρουτίνα γίνεται συνήθεια. Α, έχω αγκαλιάσει μόνο τα ανίψια μου». 

Model: Ιωάννα Κορλιέ, instagram: @ioanna_korlie

Photographer: Δήμητρα Πατρινέλη, instragram: @dimitra_pt

Έχουν τα χρώματα για σένα συναισθήματα; 

Άννα Μπρα: « Εννοείτε! Μόνο συναισθήματα έχουν. Αυτός είναι και ο λόγος που  επέμενα  να βάψω το studio μου σε φωτεινό λευκό. Έχει να κάνει με την διάθεση μου, με την ενέργεια μου, δείχνει καθαριότητα και καθαρίζει το μυαλό μου. Ας πούμε το κίτρινο δεν το θέλω σαν χρώμα κατά βάση, κατ΄εξαίρεση θα το χρησιμοποιήσω. Γενικά όμως δεν μου βγάζει κάτι καλό μου φέρνει μόνο αρνητικά συναισθήματα όπως και το μαύρο. Ένα χρώμα που μου φέρνει πολύ θετικά συναισθήματα είναι το πράσινο. Είναι το χρώμα μου, είναι το χρώμα της φύσης. Το κόκκινο χρώμα μου δημιουργεί τα ίδια συναισθήματα με το κίτρινο. 

Model: Ιωάννα Κορλιέ, instagram: @ioanna_korlie

Photographer: Δήμητρα Πατρινέλη, instragram: @dimitra_pt

Υπάρχει κάποιος πίνακας σου που να έχεις βάλει ένα μυστικό που αναγνωρίζεις μόνο εσύ; 

 Άννα Μπρα: «Ένα διάστημα έβαζα κάτι γράμματα σε πίνακες που η θεματολογία τους είχε να κάνει με την Τζαζ μουσική. Επίσης υπάρχουν έργα που από πίσω έχουν άλλο έργο. Όπως έχω ακούσει να λένε για πολύ γνωστούς καλλιτέχνες που δεν βρίσκονται στη ζωή: «Πίσω από αυτό το έργο  κρύβεται κάτι άλλο… και … κάτι θέλει να πει… κάτι θέλει να δείξει». Ενώ στην ουσία δεν θέλουν τίποτα να πούνε. Απλά έκανε  ένα έργο το οποίο δεν του άρεσε και πάνω από αυτό έκανε ένα άλλο. Όπως ακούμε και μερικές φορές να λένε: « Πω, πω, ο καλλιτέχνης με αυτήν την πινελιά κάτι θέλει να πει». Το οποίο ξέρεις τι μπορεί να είναι;  Σε ρωτάω γιατί εμένα μου έχει τύχει. Μερικές φορές για να γίνει ίσια μια γραμμή, χρειάζεται να κρατάς την ανάσα σου. Εκεί που κρατάς την ανάσα σου λοιπόν, ειδικά το καλοκαίρι, έρχεται ένα κουνούπι και κάθεται πάνω στη μύτη σου. Για του λόγου το αληθές, προχτές, την ώρα που κράταγα την ανάσα μου για να κάνω μια ίσια γραμμή ήρθε πάνω μου μία μύγα. Τρόμαξα, έκανα μία απότομη κίνηση και δημιουργήθηκε μια αφηρημένη πινελιά. Μπορεί εσύ να δεις την πινελιά και να τη θαυμάσεις αλλά στην ουσία γι’ αυτήν ευθύνεται η μύγα! Αυτό όμως είναι κάτι που πολλές φορές επιζητώ να συμβεί γιατί από μόνος σου δεν είναι πάντα εύκολο να βγεις out of the box, χρειάζεται τεράστια έμπνευση για κάτι τέτοιο. Επομένως, όταν αυτό συμβαίνει, συνήθως είναι επιτυχία.

«Μέσα από τη τέχνη μου έμαθα να μην τα παρατάω. Δεν γίνεται να αγαπάς κάτι και να μην το κάνεις»

Στην συνέχεια μου έδειξε μερικά πολύ όμορφα μπρελόκ τα οποία τα φτιάχνει όλα στο χέρι. Παίρνει μικρά κομμάτια ξύλου και πάνω τους ζωγραφίζει το κατοικίδιο σου. Είναι πολύ συγκινητικό να το έχεις πάνω στο μπρελόκ σου και να το παίρνεις παντού μαζί σου.

Αν σου έλεγα να δώσεις έναν πίνακα σου στον Πρωθυπουργό ποιον πίνακα σου θα του έδινες;  

 Άννα Μπρα: « Θα ήταν ένας πίνακας λίγο διαφορετικός από αυτούς που φτιάχνω συνήθως όσων αφορά τα χρώματα. Πιστεύω πως όλοι αυτό το διάστημα βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση, λίγο πιο σκοτεινή και βλαβερή για τον ψυχισμό μας. Οπότε αν ήθελα να αντικατοπτρίσω την Ελλάδα με τα χρώματα και τα σύμβολα της, για παράδειγμα την ελιά, το χρώμα της θα ήταν πιο σκοτεινό από αυτό που θα έκανα κανονικά. Για να μπορέσω να δείξω το πως αισθάνομαι μέσα μου όπως πιστεύω αισθάνονται και πολλοί άλλοι ανθρωποι..

Κάνεις ταξίδια; 

Άννα Μπρα: « Επειδή οι σπουδές μου έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, είχα πιάσει δουλειά σε ένα τουριστικό γραφείο. Πολύ μεγάλο και πολύ γνωστό! Είχα την χαρά και πίστευα πως θα κάνω πολλά ταξίδια αλλά επειδή δεν μπορούσα ποτέ να λείψω από την δουλειά δεν κατάφερα να ταξιδέψω. Δεν έχω πάει πολλά ταξίδια αλλά είναι κάτι που το θέλω πολύ». 

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες μας αλλά και σε όλους τους ανθρώπους; Τι θα τους έλεγες; 

Άννα Μπρα:« Μέσα από τη τέχνη μου έμαθα να μην τα παρατάω. Δεν γίνεται να αγαπάς κάτι και να μην το κάνεις. Πολλοί  θα πούνε να το παρατήσεις, να το αφήσεις γιατί δεν θα σε βγάλει πουθενά, να κάνεις κάτι άλλο. Κατά την δική μου άποψη  δεν πρέπει να ακούς τι λένε οι άλλοι, αν αγαπάς κάτι, τότε να μην το παρατάς. 

Όσο συζητούσαμε δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από τα φανταστικά καπέλα που είχε δίπλα της. Όταν την ρώτησα για αυτά μου είπε πως όλα είναι ζωγραφισμένα στο χέρι και πως έχει επηρεαστεί από σούπερ ήρωες, την ταινία Star Wars, και διάφορες άλλες πηγές. Καθώς μου τα έδειχνε ένα-ένα, αγάπησα κατευθείαν ένα καπέλο που είχε ζωγραφισμένο ένα στόμα που δάγκωνε την λέξη BULLSHIT. Τότε μου ανέφερε ότι αυτό ήταν το αγαπημένο της και μετά μου το χάρισε. Φαίνεται πως κατάλαβε ότι με το που το είδα έγινε και το δικό μου αγαπημένο καπέλο. 

Το χειμώνα ετοιμάζεις κάποια έκθεση; 

Άννα Μπρα: « Υπάρχουν δυο προτάσεις για να πάω τα έργα μου και να κάνω κάποια έκθεση. Παράλληλα  σκέφτομαι και κάτι άλλο που θέλω να κάνω αλλά όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση που βιώνουμε. Θα είσαι από τους πρώτους όμως που θα καλέσω μόλις συμβεί». 

Σε ευχαριστώ πολύ, θα είμαι εκεί. Πώς μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σου για να πάρει ή να δει κάποιο έργο/δημιούργημα σου;

Άννα Μπρα: « Μπορεί να με βρει στο Instagram στo «anna_bra.shades.of.art» και στην σελίδα μου στο Facebook.  

Κάπως έτσι τελειώσαμε την κουβέντα μας με την ζωγράφο Άννα Μπρα. Tην ευχαρίστησα που με δέχτηκε στο studio της και της έκανα ποδαρικό. Κανονίσαμε το επόμενο μας ραντεβού να γίνει στην νέα της έκθεση το χειμώνα. 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη xristosrandou (@xristosrandou)