Αναζητείται ταχύτερη εκκαθάριση στον νόμο Κατσέλη

439

Επιδιώκεται συμφωνία με τους δανειστές για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα ενθαρρύνει την εξωδικαστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, στη βάση αυτοματοποιημένων διαδικασιών ● Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να εισηγηθεί τη δημιουργία μόνιμης εξωδικαστικής πλατφόρμας για την προληπτική αναδιάρθρωση χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων, σε μόνιμη διασύνδεση με τράπεζες, ΕΦΚΑ και ΔΟΥ.

Tο πλαίσιο του νέο πτωχευτικού νόμου, που θα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για την αφερεγγυότητα και τη δεύτερη ευκαιρία και θα έχει ως βασική στόχευση την ενθάρρυνση της εξωδικαστικής διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στη μαραθώνια συνάντηση που θα έχει σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Εν όψει του σημερινού ραντεβού με τα τεχνικά κλιμάκια, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Ανάπτυξης). Το νέο πλαίσιο που θα ενοποιεί τη διάσπαρτη και πολύπλοκη νομοθεσία, θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε και λήγει το υφιστάμενο προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και φιλοδοξεί κατά τα πρότυπα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού να αυτοματοποιήσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να εισηγηθεί τη δημιουργία μόνιμης εξωδικαστικής πλατφόρμας για την προληπτική αναδιάρθρωση, η οποία ωστόσο, για να «χτιστεί» και να είναι πλήρως λειτουργική, θα πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα που θα προβλέπει το νέο πτωχευτικό δίκαιο, ώστε να μπορέσει να διασυνδεθεί με άλλα συστήματα (τραπεζών, ΕΦΚΑ, ΔΟΥ), για να δημιουργήσει αυτοματοποιημένα εργαλεία. Πάντως, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Ο ειδικός γραμματέας ΔΙΧ, Φώτης Κουρμούσης, θα παρουσιάσει τον απολογισμό για την πρώτη κατοικία, στον οποίο θα επισημαίνεται ότι η απλοποίηση των διαδικασιών και η κατάργηση υποχρέωσης κατάθεσης ορισμένων δικαιολογητικών για την ένταξη στην πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία οδήγησαν περισσότερους «κόκκινους» δανειολήπτες στην πλατφόρμα.

Οι θεσμοί, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχουν ήδη καταγράψει την άποψη των τραπεζών, καθώς, χθες, συζήτησαν με ανώτερα τραπεζικά στελέχη για σχεδόν πέντε ώρες στα γραφεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, αφού η ατζέντα περιελάμβανε πολλά και δύσκολα θέματα: πτωχευτικό δίκαιο, διαχείριση «κόκκινων» δανείων, πλειστηριασμοί, σχέδιο Ηρακλής και γενικότερα οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες (κεφαλαιακές απαιτήσεις, Βασιλεία, stress test).

Οι θεσμοί εκπροσωπήθηκαν από τους Wichern Rainer (EC – FISMA), Zoltan Petrov (EC -ECFIN), Βασίλη Μαρούλη (EC-ECFIN), Ευστάθιο Σοφό (ESM), Λουκά Κασκαρέλη (ESM), Thierry Bayle (IMF), Francisco Parodi (IMF), Chanda DeLong (IMF), Ευθύμιο Αργυρόπουλο (IMF), Miha Cajnko (ECB), Αθηνά Διαμάντη (ECB).

Πρώτη κατοικία
Οι θεσμοί θέτουν για μια ακόμα φορά και μετ’ επιτάσεως το πρόβλημα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, που σήμερα αφορούν 58.000 ακίνητα και πολλές από αυτές έχουν πάρει δικάσιμο για το 2027 και ζητούν λύσεις εδώ και τώρα. Στην κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες έχουν καταθέσει προτάσεις για να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, σημειώνοντας ωστόσο τις ελλείψεις προσωπικού στα δικαστήρια. Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, όπως κάποιες από τις υποθέσεις της επαρχίας να έρθουν υποχρεωτικά στην Αθήνα, ώστε να εκδικαστούν νωρίτερα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες τάσσονται υπέρ της κατάργησης της προφορικής διαδικασίας και της αντικατάστασής της με έγγραφη, στην οποία οι διάδικοι θα καταθέτουν προτάσεις και ισχυρισμούς. Ο φάκελος θα πρέπει να συμπληρώνεται δύο μήνες νωρίτερα της δικάσιμου και η ακρόαση θα έχει τυπικό χαρακτήρα. Μια ακόμα πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι αυτή που θα υποχρεώνει τον δανειολήπτη που έχει λάβει προσωρινή διαταγή ή αναστολή, να υποβάλει αίτημα να οριστεί νωρίτερα η δικάσιμος, ώστε να μη χάσει το ευεργέτημα της προστασίας της κατοικίας του μέχρι τη δικάσιμο.