«Άναψαν τα αίματα» στην Προανακριτική από την κατάθεση Ράικου

48

Η κατάθεση της πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς έγινε στη σκιά της αποκάλυψης ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα εμβάσματα από τη Novartis προς τον σύζυγο της κ. Ράικου, σε κοινό λογαριασμό του ζευγαριού. «Βουλιάζει πιο βαθιά στο βούρκο της» σχολιάζει ο Παπαγγελόπουλος. Διευκρινίσεις και από την Τουλουπάκη για τις διαμαρτυρίες Ν.Δ. και ΚΙΝ. ΑΛΛ.

Από ένταση χαρακτηρίστηκε η πρώτη ημέρα κατάθεσης της πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς στην Προανακριτική της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τη Novartis. Τα εμβάσματα προς τον σύζυγο της κ. Ράικου βρέθηκαν στο επίκεντρο. Τι απαντά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Επιχείρησε να συνδέσει τον Παπαγγελόπουλο με τον «Ρασπούτιν»
Σύμφωνα με διαρροές η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς κατονόμασε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως «Ρασπούτιν», ενώ υποστήριξε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε ξεκινήσει σχέδιο ηθικής εξόντωσής της, όταν εκείνη αρνήθηκε να κατασκευάσει στοιχεία και μάρτυρες.

Απαντώντας για το θέμα των εμβασμάτων η Ελένη Ράικου φέρεται να ανέφερε ότι αναγνωρίζει μόνο ένα από τα τρία εμβάσματα, ενώ χαρακτήρισε νόμιμο να παίρνουν μέρος γιατροί σε ερευνητικά προγράμματα. Επέρριψε, μάλιστα, ευθύνες στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για το συγκεκριμένο έγγραφο.

Στην κατάθεσή της η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς φέρεται να δήλωσε ότι δέχθηκε πιέσεις για να διαβιβάσει στη Βουλή το φάκελο Novartis, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.

Φέρεται, επίσης, να έκανε λόγο για «κοινή εκβίαση» από πλευράς του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η κατάθεση στην Προανακριτική
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως μεταδίδονται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
τον Φεβρουάριο του 2017, και ενώ η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο, την επισκέφθηκε στο γραφείο της η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Η δημοσιογράφος την ρώτησε αν είχε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Μετά την αποχώρηση της δημοσιογράφου, την κάλεσε στο τηλέφωνο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος την ρώτησε τα ίδια πράγματα. Η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου την επισκέφθηκε ξανά τον Μάρτιο. Η δημοσιογράφος, εκτός των ερωτήσεων για το εάν έχουν προκύψει στοιχεία εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρώτησε ειδικά για τον Παναγιώτη Πικραμμένο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφέρθηκε σε off shore των κ.κ. Παναγιωτάκη και Βενιζέλου. «Εξεπλάγην. Της ζήτησα αν έχει στοιχεία να τα φέρει. Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου. Λίγες ημέρες μετά, ακολούθησε και άλλο τηλεφώνημα από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης προς την κ. Ράικου. «Λίγες ημέρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Με άσχημο τόνο, με ρώτησε γιατί δεν έστειλα την υπόθεση στη Βουλή. Όταν του είπα πως δεν έχω στοιχεία, μου είπε: έχεις και παραέχεις. Στείλε τα και θα τα βρουν οι παρακάτω. Του απάντησα ότι δεν είμαι αυτής της σχολής. Εκείνος τότε μου είπε: μείνε με τη σχολή σου και θα δεις τι θα πάθεις. Τότε ένιωσα για πρώτη φορά την κοινή εκβίαση σε βάρος μου. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου και πρόσθεσε: «όταν είδα και το πρωτοσέλιδο του Documento εναντίον μου, τον Μάρτιο του 2017, αισθάνθηκα τι θα πει συμβόλαιο θανάτου και πως είναι να είσαι θεσμικά απροστάτευτη. Μέσα σε φόβο και ανασφάλεια, έγραψα στις τρεις τα ξημερώματα την επιστολή με την οποία ζητούσα την αντικατάστασή μου. Επειδή είχα καταλάβει τι συμβαίνει, έδωσα την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα. Από τότε ακολούθησε μια σειρά πειθαρχικών διώξεων».

ενώ η έρευνα για τη Novartis βρισκόταν σε εξέλιξη, υπήρξε δημοσίευμα που τη στοχοποιούσε από την εφημερίδα Documento. «Κατάλαβα τότε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου, επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Θυμήθηκα την Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη», φέρεται να έχει καταθέσει η Ελένη Ράικου και ακόμη ότι «μετά την άρνησή της να ενδώσει, δηλαδή, να στείλει φάκελο στη Βουλή, χωρίς στοιχεία, και μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, ξεκίνησε σειρά πειθαρχικών της διώξεων». Ακολούθησε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Δημοκρατία» για υπόθεση η οποία σχετιζόταν με τον Γιάννο Παπαντωνίου και την είχε ερευνήσει και διενεργήθηκε νέα πειθαρχική έρευνα η οποία απέληξε με την απαλλαγή της. Απαλλακτικό ήταν, όπως είπε, το πόρισμα και άλλου πειθαρχικού ελέγχου της, για την υπόθεση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Όπως μάλιστα φέρεται να κατέθεσε, κατά του απαλλακτικού πορίσματος άσκησε έφεση ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Και τότε όμως υπήρξε απαλλακτική απόφαση. Ακολούθησαν και άλλα πειθαρχικά, μεταξύ των οποίων και πειθαρχικό για τον σύζυγό της, και αυτά αρχειοθετήθηκαν. «Τα πειθαρχικά αποσκοπούσαν να κάμψουν το δικαστικό μου φρόνημα, για να με διώξουν από το Σώμα. Επί 2,5 χρόνια έδινα συνεχώς εξηγήσεις και καταθέσεις στον ‘Αρειο Πάγο», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου.

Το Νοέμβριο του 2017, και ενώ είχε παραιτηθεί από Προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ο προϊστάμενος της στο τμήμα δικαστικών συνδρομών, την κάλεσε και της είπε ότι πρέπει να αλλάξει για το δικό της καλό. «Κατάλαβα, σας πήρε ο Παπαγγελόπουλος», του είπε. «Μου χαμογέλασε και μου απάντησε: δεν θα έκανα το χατίρι κανενός αλλά είναι για το καλό σου», φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, αναφερόμενη εκ νέου  στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η Ελένη Ράικου φέρεται να δήλωσε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αυτοαποκαλούνταν «Ρασπούτιν» από το 2005 και πως όσο ήταν υπουργός έστηνε δημοσιεύματα εναντίων φερόμενων αντιπάλων του.

«Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε στην υπόθεση Novartis πολιτικούς, εδώ και τώρα! Αυτό ήθελε. Τελικά το κατάφερε με την Τουλουπάκη. Αυτό αποδεικνύει η ροή των γεγονότων. Όσα ήθελε να πέτυχε με την Τουλουπάκη», φέρεται να δήλωσε σε άλλο σημείο της κατάθεσής της.

«Αυτοπαγιδευμένη η κ. Ράικου»
Στα όσα φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου απάντησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δηλώνοντας ότι είναι «αυτοπαγιδευμένη στο βούρκο των ευθυνών και των ψεμάτων της η κ. Ράϊκου. Προσπαθεί με νέα βρωμερά ψέματα να σωθεί».

Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος προσέθεσε: «Το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται και να βουλιάζει πιο βαθιά στο βούρκο της. Μόλις ολοκληρώσει τη μυθιστορηματική, παραληρηματική, ρυπαρή και δυσώδη κατάθεσή της θα τοποθετηθώ συνολικά και θα ενεργήσω όπως της αξίζει».

Για το θέμα τοποθετήθηκαν και πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι η αξιοπιστία της κ. Ράικου έχει κριθεί.

«Η Ελένη Ράικου καλό θα είναι να απαντήσει για ποιον λόγο η Novartis κατέθετε χρήματα στο λογαριασμό της ιδίας και του συζύγου της. Επίσης καλό θα είναι να εξηγήσει γιατί, όταν παραιτήθηκε από προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς το 2017, χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis κορωνίδα των σκανδάλων, αλλά τότε δεν είπε τίποτα για τον κ. Παπαγγελόπουλο» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδράσεις για τα εμβάσματα και απάντηση Τουλουπάκη
Η κατάθεση των εμβασμάτων προκάλεσε νωρίς το μεσημέρι την αντίδραση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι έκαναν λόγο για επιλεκτική ανταπόκριση από την Ελένη Τουλουπάκη στα αιτήματα διαβίβασης εγγράφων.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης η εισαγγελέας Διαφθοράς απάντησε στις αιτιάσεις περί καθυστέρησης διαβίβασης στοιχείων διευκρινίζοντας ότι στη Βουλή αποστέλλεται ό,τι ζητά ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής

Η εισαγγελέας Διαφθοράς διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, με έγγραφό του ζήτησε να αποσταλούν στη Βουλή το αργότερο ως σήμερα τα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία και εστάλησαν. Επισημαίνει επίσης, ότι στο γραφείο της δεν έχει διαβιβαστεί κανένα άλλο αίτημα από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής για αποστολή άλλων στοιχείων.