Αμερικανικά ΜΜΕ: Ακόμα και την Παρασκευή το εμβόλιο

479
vaccination-0

Με ταχύτατες διαδικασίες αναμένεται να εγκριθεί και να διανεμηθεί το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ, αμέσως μόλις λάβει την έγκριση του FDA, την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο επικεφαλής της Operation Warp Speed, Moncef Slaoui, με την έγκριση του εμβολίου στις 10 ή στις 11 Δεκεμβρίου, θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου τα εμβόλια να διανεμηθούν στα σημεία που έχουν οριστεί από τις πολιτείες, μέσω του στρατού και πιθανότατα σε 36 ώρες από την έγκριση, ενδέχεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

«Η πρώτη αποστολή εμβολίων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα μετά την έγκριση του εμβολίου. Έτσι το σχεδιάσαμε. Εάν το εμβόλιο εγκριθεί στις 10 ή στις 11, το λεπτό που έχει εγκριθεί, οι αποστολές θα ξεκινήσουν. Θα χρειαστούν περίπου 24 ώρες για να φτάσουν στους διάφορους ιστότοπους ανοσοποίησης που μας έχουν πει οι αρμόδιοι στις πολιτείες να τους στείλουμε εμβόλια. Και μέσα, θα έλεγα, 36 ώρες από την έγκριση, ενδεχομένως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η πρώτη ανοσοποίηση», αναφέρει σε δηλώσεις του στην Boston Herald ο επίκεφαλής της Operation Warp Speed.

How Soon Could The FDA Approve A COVID-19 Vaccine? | TODAY

Το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται να λάβει ομοσπονδιακή έγκριση την Πέμπτη ή την Παρασκευή και θα ακολουθήσει το εμβόλιο της Moderna. Τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο, φέρονται να αποδίδουν πάνω από 90% αποτελεσματικότητα.

«Με βάση τα δεδομένα που γνωρίζω, περιμένω από το FDA να λάβει μια θετική απόφαση», δήλωσε ο Slaoui. «Αλλά φυσικά, είναι η απόφασή τους», προσθέτει.

Η Operation Warp Speed ​​σχεδιάζει να εμβολιάσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το τέλος του χρόνου. «Δεν υπάρχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με αυτά τα εμβόλια», είπε ο Slaoui.

Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Charlie Baker υπέβαλε την αρχική παραγγελία του για σχεδόν 60.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την Παρασκευή και σκοπεύει να δημοσιεύσει το σχέδιο διανομής του κράτους τη Δευτέρα.

Ο κυβερνήτης είπε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και εκείνοι που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης «πρόκειται να φτάσουν στην κορυφή της λίστας» – ακολουθώντας την καθοδήγηση του CDC ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και τα γηροκομεία πρέπει να πάρουν τις πρώτες δόσεις.

Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αξιωματούχοι ετοιμάζονται για τη διάθεση εμβολίων αυτήν την εβδομάδα.

Περίπου 800.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή για την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού την Τρίτη, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την περασμένη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που εξουσιοδότησε το εμβόλιο Pfizer-BioNtech για επείγουσα χρήση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σλάουι, μέσω του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, αν το σχέδιο εξελιχθεί με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, η κανονικότητα στην κοινωνία θα αρχίσει να επανέρχεται από τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

«Βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ», είπε ο Σλάουι, προτρέποντας τους ανθρώπους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και κοινωνική απόσταση «για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε εκεί μέχρι την άνοιξη για να επωφεληθούμε από ένα εμβόλιο».

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το εμβόλιο και στον Καναδά

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα φθάσουν στον Καναδά τον Δεκέμβριο και ο εμβολιασμός των Καναδών ενδέχεται να ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα, εφόσον η ρυθμιστική αρχή υγείας του Καναδά (Health Canada) δώσει το πράσινο φως, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Το αμερικανο-γερμανικό δίδυμο Pfizer/BioNTech «θα παραδώσει» στον Καναδά έως τα τέλη του μήνα έως 249.000 δόσεις αυτού του υποψηφίου εμβολίου κατά της Covid-19, επισήμανε ο Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Οι πρώτες παραδόσεις ενδέχεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα», μετά την έγκριση από τη Health Canada, που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, τόνισε.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένεται να γίνουν «μία ή δύο ημέρες μετά» την άφιξη των δόσεων, διευκρίνισε ο στρατηγός Ντάνι Φόρτιν, που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της επιχείρησης διανομής των εμβολίων σε 14 κέντρα της χώρας.

«Οι πρώτοι Καναδοί θα εμβολιαστούν από την επόμενη εβδομάδα εφόσον έχουμε την έγκριση από τη Health Canada αυτήν την εβδομάδα», είπε ο Τζάστιν Τριντό.

Οι ηλικιωμένοι σε κέντρα φροντίδας, όπως και το προσωπικό τους, θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Ο Καναδάς, με πληθυσμό 38 εκατομμυρίων κατοίκων, αναμένεται να παραλάβει επιπλέον «εκατομμύρια δόσεις» του εμβολίου στις αρχές του 2021, συμπλήρωσε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Ο Καναδάς μετρά σχεδόν 419.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και περισσότερους από 12.700 θανάτους.