Αλέξανδρος Σαμαράς: “Μην φοβάσαι το άγνωστο και κυνήγα τα όνειρα σου. Κανείς δεν είναι πιο ικανός από σένα”

του Παναγιώτη Κ. Σπανού

1098

Ο αθλητισμός είναι ένα συνονθύλευμα συγκυριών που δημιουργούν την πιο όμορφη πανδαισία χρωμάτων στη ζωή ενός ανθρώπου. Η επιτυχία γεννάται μέσα από την αποτυχία. Το όνειρο μέσα από τη σκληρή δουλειά. Καθημερινές ώρες προπονήσεων.

Τίποτα δεν σου χαρίζεται αλλά όλα κερδίζονται. «Όταν κάποιος αμφέβαλε για εμένα, έλεγα «Οκ» ας παίξουμε» είπε με περίσσεια αυτοπεποίθηση ο Michael Jordan το ντοκιμαντέρ του Netflix «The Last Dance” και δεν θα πω ως δια μαγείας αλλά ως δια πείσματος κέρδιζε.

Ο Μοχάμεντ Άλι έλεγε χαρακτηριστικά « Μισώ κάθε λεπτό της προπόνησης αλλά μια μέρα όλος αυτός ο πόνος θα σε κάνει πρωταθλητή».

Η περίπτωση του Αλέξανδρου Σαμαρά είναι μια από αυτές. Γέννημα θρέμα Θεσσαλονικιός και απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Σερρών. Ακολούθησε το όνειρο του στην Αμερική αλλά η μοίρα τον έφερε στην Κίνα.

Μοίρα είναι εκείνη και  κανονίζει αναλόγως.  Ότι ίσως του στέρησε η Αμερική του το έδωσε η Κίνα. Πλέον ζει και εργάζεται στο Πεκίνο για λογαριασμό των Ολυμπιακών Ομάδων της Κίνας. Ένας άνθρωπος αλτρουιστής και από τη γνωριμία μου μαζί του, όχι μόνο αρκετά ευγενικός αλλά από τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις μου άνθρωπος που μπορεί να σε εμπνεύσει και να σε καθοδηγήσει να πετύχεις το στόχο σου. Σίγουρα οι αθλητές μαζί του θα έχουν να μάθουν αρκετά πράγματα.

Το νόημα της ζωής μας ίσως να βρίσκεις ανθρώπους που να σε βοηθούν να ανεβαίνεις πνευματικά και να ανοίγεις τους ορίζοντες σου. Ο Αλέξανδρος είναι ένας από εκείνους τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους που μιλούν κατευθείαν στην ψυχή και σε κάνουν να αισθάνεσαι κι εσύ σπουδαίος.

Του το είπα και στον ίδιο πως μέσα από τις απαντήσεις του ονειρεύτηκα πως μπορώ κι εγώ να πετύχω τους δικούς μου στόχους και πως όλα όσα ονειρεύομαι είναι εντελώς απλά και καθημερινά. Αναλυτικός, επεξηγηματικός, αληθινός.

Εξάλλου γι`αυτό γίνονται οι συνεντεύξεις για να μαθαίνεις πράγματα από τους ανθρώπους που συνεργάζεσαι μαζί τους ώστε να βγει ένα αποτέλεσμα.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την φράση που μου είπε «Με θυμώνει όταν «Πάντα άκουγα οι άλλοι αυτό και οι άλλοι εκείνο. Όπως επίσης οι ξένοι αυτό οι ξένοι εκείνο. Και σαν άνθρωπος δεν μπορώ να το ακούω διότι πιστεύω ότι και εμείς μπορούμε. Επίσης, ποιοι είναι οι άλλοι?».

Κάποια στιγμή λοιπόν όλοι πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε για τους άλλους και να δώσουμε κι εμείς ευκαιρίες στους δικούς μας αθλητές να προοδεύσουν. Να μην στερούμε ευκαιρίες από κανέναν και κυρίως να πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις. Δεν γίνεται λοιπόν οι άλλοι να κοντρολάρουν τις ζωές που είναι δικές μας και αποκλειστικά δικές μας. Δεν γίνεται ο εαυτός μας να γίνεται ο εαυτός των άλλων, το όνειρο των άλλων, οι επιθυμίες των άλλων. Είναι δικός μας και εμείς τον χτίζουμε. Οι άλλοι είναι οι δικές μας ανασφάλειες που προσπαθούμε να καλύψουμε μέσα από αυτούς, επειδή δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας. Ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας λοιπόν.

Άνθρωποι σαν τον Αλέξανδρο είναι χρήσιμο να υπάρχουν κοντά μας και να μας δίνουν τα φώτα τους.

Αξίζει λοιπόν να δούμε τι μου είπε για λογαριασμό του Lay-Out.gr

  • Αλέξανδρε καλησπέρα, σε καλωσορίζω στη σελίδα του Lay Out. Gr. Σε ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή της συνέντευξης. Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να σε ρωτήσω είναι. Ποιος είναι ο ρόλος ενός strength and conditioning coach και πως αυτός συμβάλλει στην ενδυνάμωση και την ευεξία των αθλητών?Καλησπέρα Παναγιώτη, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Είναι χαρά μου να μοιραστώ τις εμπειρίες μου με τον κόσμο.

Ο Strength and Conditioning Coach (S&C Coach) ή αλλιώς Προπονητής Δύναμης και Φυσικής Κατάστασης (ΠΔΦΚ) όπως αποδίδεται στα ελληνικά είναι ο γυμναστής που έχει μια ομάδα στο επιτελείο της. Η ειδικότητα Γυμναστής στην Ελλάδα είναι αρκετά παρεξηγημένη και γενική. Η ειδικότητα του γυμναστή σε μία ομάδα και όχι μόνο θα πρέπει να προσδιορίζεται ως «Προπονητής Δύναμης και Φυσικής Κατάστασης» όπου το όνομα περιγράφει και τις αρμοδιότητες του προπονητή. Δηλαδή, είναι υπεύθυνος για δύο βασικά σκέλη, την δύναμη και φυσική κατάσταση των παιχτών.

Στο κομμάτι δύναμη συμπεριλαμβάνεται η ενδυνάμωση των αθλητών. Το μυοσκελετικό σύστημα πρέπει να είναι σε τέτοια κατάσταση και ισορροπία μεταξύ του ώστε να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που υπόκειται το σώμα στο εκάστοτε άθλημα, με σκοπό την απόδοση και διατήρηση της σωματικής υγείας του αθλητή. Στο κομμάτι φυσική κατάσταση συμπεριλαμβάνεται η προπόνηση των ενεργειακών συστημάτων του σώματος. Κάθε άθλημα απαιτεί ένα συνδυασμό ισχύς, ταχύτητας και αντοχής με το καθένα σε μικρότερο ή χαμηλότερο βαθμό. Μέσα από την προπόνηση των ενεργειακών συστημάτων ο αθλητής θα είναι ικανός να ανταπεξέλθει ενεργειακά στο βέλτιστο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγωνίσματος.

Επίσης, ο ΠΔΦΚ είναι υπεύθυνος και για άλλα σημαντικά κομμάτια της προπόνησης όπως η αξιολόγηση της δύναμης και φυσικής κατάστασης των παιχτών μέσω διαφόρων τεστ στο γήπεδο και γυμναστήριο κατά τη διάρκεια της σεζόν, η κατάλληλη προετοιμασία και ενεργοποίηση των παιχτών πριν την προπόνηση και τον αγώνα και η επαναφορά των παιχτών σε κατάσταση ηρεμίας και αποκατάστασης μετά το τέλος της δραστηριότητας. Τέλος, είναι υπεύθυνος για την ενεργητική αποκατάσταση των παιχτών σε μέρες αποθεραπείας όπου επιταχύνεται η αποκατάσταση ανάμεσα σε προπονήσεις και αγώνες.

  • Τι σημαίνει για εσένα αθλητικό ιδεώδες και πνεύμα και πως καλλιεργείται στους αθλητές?

Αθλητικό Ιδεώδες για μένα δεν είναι κάτι λιγότερο από αυτό που μας δίδαξε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός όπως η ευγενής άμιλλα, η ισότητα, ο υγιής ανταγωνισμός, το ομαδικό πνεύμα, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η πειθαρχία. Είναι αρχές και αξίες που υιοθετεί ένα παιδί όταν ξεκινάει την ενασχόληση του με τον αθλητισμό σε μικρή ηλικία. Από την ηλικία των 4-5 χρόνων και μέχρι την εφηβεία τα παιδιά θα ήταν καλό να δοκιμάσουν διάφορα αθλήματα και δεξιότητες, να μάθουν να διαχειρίζονται την νίκη με ταπεινοφροσύνη και σεβασμό προς τον αντίπαλο, να μάθουν να διαχειρίζονται και να ξεπερνούν την ήττα με πείσμα ώστε να γίνονται καλύτεροι, να διδαχθούν το ομαδικό πνεύμα ανήκοντας σε μία ομάδα, να μάθουν να συνεργάζονται, να αναγνωρίζουν και να διορθώνουν τα λάθη τους. Είναι αξίες που διαμορφώνουν προς το θετικό την προσωπικότητα ενός παιδιού υιοθετώντας υγιή κοινωνικά πρότυπα. Αν δεν υιοθετηθούν οι συγκεκριμένες αξίες κατά την ανάπτυξη του παιδιού, όταν αρχίσει ο πρωταθλητισμός όπου ο στόχος δυστυχώς εκφυλίζεται σε υλικός αντί για ηθικός, τότε θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αντιαθλητικές συμπεριφορές εντός και εκτός γηπέδων.

  • Πως προέκυψε η συνεργασία σου με την Ολυμπιακή Ομάδα της Κίνας και πως ήταν οι εμπειρίες σου μαζί της?

Κατέληξα να εργάζομαι στην Κίνα μέσω Αμερικής. Όταν ήμουν φοιτητής στο Τ.Ε.Φ.Α.Α, είχα ένα όνειρο να πάω στην Αμερική για μεταπτυχιακό και να μάθω πως να γυμνάζω αθλητές. Έτσι και έγινε. Στο τέλος των σπουδών μου προέκυψε η πρόταση να πάω στην Κίνα για δουλειά. Ο πρώτος μου σταθμός ήταν στο Ολυμπιακό κέντρο της Χαρμπίν βόρεια της Κίνας, δύο ώρες από την Ρωσία με παρατσούκλι «Η πόλη του πάγου»! Εκεί εργάστηκα με μαχητικά αθλήματα και δρομείς ταχύτητας και ο στόχος μας ήταν τα μετάλλια στους εθνικούς Ολυμπιακούς της Κίνας που γίνονται κάθε 4 χρόνια. Ο στόχος επετεύχθη με 5 μετάλλια συνολικά. Στη συνέχεια, άρχισα να εργάζομαι για τις Εθνικές  ομάδες της Κίνας στα αθλήματα της Κωπηλασίας, Ιστιοπλοΐας και Τζούντο. Η εμπειρία να είσαι μέλος του επιτελείου μίας εθνικής ομάδας μοναδική. Εργάζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο με τους καλύτερους αθλητές ενός πληθυσμού 1.5 δις όπου η κάθε λεπτομέρεια παίζει σημαντικό ρόλο. Οι απαιτήσεις επίσης μεγάλες από την κυβέρνηση, την ομοσπονδία και τους προπονητές. Το  σύστημα της Κίνας είναι μοναδικό στον κόσμο όπου οι αθλητές και προπονητές βρίσκονται σε διάφορα προπονητικά κέντρα στην Κίνα και εκτός Κίνας, 365 μέρες τον χρόνο. Υπάρχουν καθημερινά προπονήσεις από 2 έως 4 τη μέρα, Δευτέρα με Σάββατο. Η Κυριακή είναι μέρα ξεκούρασης για όλους εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πολύωρο ταξίδι. Ακολουθείται ένα σύστημα παλιάς σχολής με υπέρογκη προπόνηση και ένταση. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να προσλάβει αρκετούς ξένους προπονητές ώστε να ανεβάσουν την τεχνογνωσία και επιστημονικότητα των ομάδων μέχρι στιγμής και η κατάσταση έχει βελτιωθεί, με τις ομάδες της Κίνας να κερδίζουν ακόμα περισσότερα μετάλλια σε διεθνείς οργανώσεις.

  • Ένας αθλητής βιώνει τόσο την αποτυχία όσο και την επιτυχία. Δεν θα σε ρωτήσω τι σε δίδαξαν οι επιτυχίες σου, αλλά θέλω να μου πεις τι σε έχουν διδάξει οι αποτυχίες σου και πως συνέβαλλαν να δημιουργηθεί αυτό που είσαι σήμερα.

Εάν καθίσω να μετρήσω τις αποτυχίες και τα λάθη μου, θα χάσω το μέτρημα στην πρώτη κιόλας μέρα. Η αποτυχία είναι τρόπος σκέψης και καθορισμός της επιτυχίας. Όταν θέτεις έναν στόχο, πρώτα προετοιμάζεσαι να αποτύχει, μετά τον διορθώνεις βρίσκοντας διάφορες λύσεις και έπειτα φτάνεις στον στόχο. Ακούγοντας την λέξη αποτυχία, μου έρχεται στο μυαλό ο μεγαλύτερος δάσκαλος μου της αποτυχίας, η Αμερική! Είναι μια χώρα που τίποτα δεν σου χαρίζεται. Προσπαθούσα να κάνω πράματα και συνεχώς βίωνα την απόρριψη. Αυτό όμως που διδάχθηκα αρκετά νωρίς ευτυχώς είναι δύο πράματα. Πρώτον, να μην ταυτίζομαι συναισθηματικά με τις κινήσεις που σκοπεύω να κάνω που σημαίνει να έχεις «κρύο αίμα». Δεύτερον, με το που αποτύχει το οτιδήποτε δεν απογοητεύομαι και αμέσως σκέφτομαι την επόμενη λύση και κίνηση. Αν έχω μάθει κάτι είναι να βρισκω πάντα μία λύση. Όπως λένε και οι Αμερικανοί “No whining, No complaining, No excuses”.

  • Ποια είναι η πιο συναρπαστική στιγμή της συνεργασίας σου με την Ολυμπιακή ομάδα?

Η πιο συναρπαστική στιγμή περίμενα να είναι η συμμετοχή μας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο αλλά δυστυχώς η κατάσταση με τον ιό δεν μας το επέτρεψε. Εύχομαι να το ζήσουμε τον επόμενο χρόνο.

  • Από όσα ακούς και βλέπεις εκεί στο Πεκίνο. Πως βίωσες την κατάσταση με τον κορωναϊό? Μήπως κάποια πράγματα θεωρείς ότι είναι παραφουσκωμένα?

Όταν ξεκίνησε ο ιός στην Κίνα ήμασταν κλεισμένοι στο προπονητικό κέντρο. Το σύστημα της Κίνας και των ομάδων δεν σε αφήνει περιθώρια ελεύθερης βούλησης. Δεν ξέραμε ακριβώς τι κατάσταση επικρατούσε διότι δεν είχαμε ενημέρωση από κάπου, μόνο εντολές με τις κινήσεις που έπρεπε να εκτελούμαι καθημερινά από άποψη υγιεινής και προφύλαξης. Ήμουν σε καραντίνα για εβδομάδες πριν γυρίσω Ελλάδα και οι ομάδες βρίσκονται ακόμα σε καραντίνα από τις 20 Ιανουαρίου! Η κατάσταση ήταν τραγική στην Κίνα και αν μπορούμε να πούμε κάτι είναι ότι ήταν πολύ χειρότερη απ’ ότι την παρουσίαζαν οι Κινέζοι.

  • Ακούμε πολλές φορές αθλητές να βρίσκονται θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ. Η απορία μου είναι η εξής. Γιατί κάποιος να θέσει σε κίνδυνο της καριέρα του ύστερα από τόση προσπάθεια που καταβάλει να καταξιωθεί ή απλά οι αθλητές πέφτουν θύματα παραπλάνησης?

Οι αθλητές τις περισσότερες φορές δεν πέφτουν θύμα παραπλάνησης. Αν συμβεί κάτι θα συμβεί εν γνώση τους. Όπως έλεγε και ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές δύναμης, ο μόνος που έχει τον απόλυτο έλεγχο που διαχειρίζεται τί καταναλώνουμε από το στόμα, είμαστε εμείς! Το Ντόπινγκ υπάρχει περίπου από το 1930. Τα κίνητρα πλέον στον αθλητισμό είναι τεράστια και λογικό αθλητές και προπονητές να σκέφτονται την συγκεκριμένη επιλογή. Παρόλα αυτά, γνωρίζω ότι μεγάλοι προπονητές δεν δεχόντουσαν να προπονήσουν ντοπαρισμένους αθλητές διότι με σωστή επιστημονική προσέγγιση και προπόνηση οι μεγάλοι αθλητές θα φτάσουν στο μέγιστο της απόδοσής τους και θα διακρίνονται. Αν για παράδειγμα έχουμε έναν καθαρό αγώνα 100 μέτρων, πάλι οι ίδιοι καλύτεροι αθλητές θα διακρίνονταν.

  • Ο αθλητισμός από αυτό που πρεσβεύει μπορεί σίγουρα να αλλάξει τον κόσμο. Πολλές φορές οι πολιτικές σκοπιμότητες μπαίνουν μέσα του και τον αλλοιώνουν. Ποια είναι η γνώμη σου επ`αυτού. Γενικά θεωρείς ότι φταίει για όλα το σύστημα ή έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας?

Από τη στιγμή που ο αθλητισμός άρχισε να εμπορευματοποιείται, άρχισαν να εκφυλίζονται οι αξίες που μας δίδαξε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός όπως για παράδειγμα η επιδίωξη ηθικών και ψυχικών απολαβών μέσω του αθλητισμού. Το μεγαλύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την παιδεία και όπως ανέφερα προηγουμένως η παιδεία καλλιεργείται όταν το παιδί αρχίζει την ενασχόληση του με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Για παράδειγμα, αδυνατώ να πιστέψω ότι ένας ενήλικας που έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό καθ’ όλη την παιδική και εφηβική του ηλικία και έχει υπάρξει μέλος μίας αθλητικής ομάδας, να σπάσει ένα καρεκλάκι από τις κερκίδες και να το πετάξει στον αγωνιστικό χώρο. Ένα ποσοστό του κόσμου πάει στο γήπεδο για να εκτονωθεί και όχι για να ψυχαγωγηθεί, μία ακόμα αξία του αθλητισμού που έχει εκφυλιστεί. Μερίδιο ευθύνης έχουμε όλοι. Το μεγαλύτερο έχουν οι μεγάλες εταιρείες που έχουν εισέλθει στον χώρο και είναι υπεύθυνες για την εμπορευματοποίηση του επαγγελματικού αθλητισμού. Παρόλα αυτά το πρόβλημα δεν είναι ο επαγγελματικός αθλητισμός αλλά ο εκφυλισμός και παραμερισμός του αγνού ερασιτεχνικού αθλητισμού. Εάν μπορέσουμε και στηρίξουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τότε θα μπορέσουμε να σώσουμε τις αθλητικές αξίες και να αποτρέψουμε γεγονότα στυγερού οπαδισμού, βίας, οικονομικών συμφερόντων και απληστίας.

  • Κάπου στο youtube έβλεπα μια σύγκριση των έργων της Αθήνας το 2004, πως ήταν τότε και πως είναι σήμερα. Να το ωμά. Απογοητεύτηκα με τις εικόνες που είδα. Γιατί θεωρείς ότι αμελούμε σοβαρά ζητήματα και ποιος ευθύνεται για αυτή την αμέλεια?

Πριν ακόμα περάσω στα Τ.Ε.Φ.Α.Α να σπουδάσω, οικογένεια και φίλοι μου λέγαν μην πας, θα είσαι άνεργος. Όταν τελείωσα τη σχολή, έψαχνα να βρω μήπως υπάρχει κάποια υποτροφία από κάποιο ίδρυμα ώστε να πάω Αμερική για μεταπτυχιακό. Υποτροφίες υπήρχαν για αρκετές ειδικότητες, αλλά υποτροφίες για γυμναστές πουθενά. Όπως είναι πάρα πολύ λογικό, μέσα από τα συγκεκριμένα και πολλά άλλα παραδείγματα όπως οι εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών αγώνων, φαίνεται η απαξίωση που υπάρχει για τον κλάδο της γυμναστικής και του αθλητισμού στην Ελλάδα. Ο Ιπποκράτης είχε πει « η άσκηση είναι φάρμακο». Φάρμακο για τα παιδιά, για τους ενήλικες, την τρίτη ηλικία, τους διαβητικούς, υπερτασικούς, για μυοσκελετικά προβλήματα και η λίστα μεγάλη. Αν δεν εκτιμήσουμε πρώτα την σημαντικότητα της άθλησης και της αθλητικής επιστήμης τότε δεν πρόκειται να δούμε κάποια βελτίωση στις ίδιες υπάρχοντες εγκαταστάσεις αλλά και σε νέες επενδυτικά. Υπεύθυνες είναι η πολιτεία και οι εκάστοτε κυβερνήσεις και συγκεκριμένα το προσωπικό που τις απαρτίζουν. Εάν δεν γνωρίζεις, συμβουλεύεσαι τους ειδικούς και είμαστε περήφανοι να έχουμε καταξιωμένους αθλητικούς επιστήμονες στα ιδρύματα της χώρας.

 

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της Ολυμπιακής Ομάδας της Κίνας και με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος το μειονέκτημα του να το κάνει πλεονέκτημα?

Το μεγάλο πλεονέκτημα των ομάδων της Κίνας είναι ότι χρηματοδοτούνται από το κράτος. Το κράτος της Κίνας είναι αρκετά ισχυρό οικονομικά με αποτέλεσμα οι ομάδες να έχουν σύγχρονα γυμναστήρια με ακριβό εξοπλισμό με πολλές δυνατότητες. Παρόλα αυτά το μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει η επιστημονικότητα και η τεχνογνωσία για να τα αξιοποιήσουν όλα αυτά. Συνεπώς, η κυβέρνηση βλέποντας ότι ενώ παρέχει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας δεν έρχονται αποτελέσματα, άρχισε να προσλαμβάνει ξένους προπονητές, γυμναστές και φυσιοθεραπευτές τα τελευταία χρόνια. Με αποτέλεσμα να γίνεται πιο επιστημονική δουλειά και οι ομάδες να κερδίζουν καλύτερες θέσεις και μετάλλια σε παγκόσμιες οργανώσεις. Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό για να κάνεις το μειονέκτημα πλεονέκτημα είναι η αυτογνωσία. Πρώτα, αξιολογείς τον εαυτό σου και έπειτα να έχεις την διάθεση να αλλάξεις αυτό που κάνεις ώστε να γίνεσαι καλύτερος. Κάτι το οποίο αποκτάται κατά την γνώμη μου και δεν διδάσκεται απλά.

  • Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο και τι σημαίνει για εσένα κάποιος να ονειρεύεται?

Κατά την διάρκεια των σπουδών μου είχα αρχίσει να ονειρεύομαι ουσιαστικά και αποφάσισα να τα κυνηγήσω. Μέχρι στιγμής, έχω κάνει πράγματα επαγγελματικά που ούτε καν τα ονειρευόμουν. Το επίπεδο που ονειρευόμουν δηλαδή ήταν πιο κάτω. Το κυνήγι και η δίψα για γνώση πάνω σε αυτό που κάνω με οδήγησε σε μονοπάτια άγνωστα που έκρυβαν μοναδικές εμπειρίες. Το να ονειρεύεται κάποιος είναι το πιο σημαντικό. Αν δεν οραματιστείς το που θες να πας, δεν θα φτάσεις ποτέ. Πας όπου κοιτάς λέει μια έκφραση. Όπως επίσης, να έχεις στόχο το φεγγάρι για να βρεθείς τουλάχιστον ανάμεσα στα αστέρια.

  • Αυτό που διακρίνει έναν αθλητή, είναι το πείσμα. Εκεί που τα παρατάει να σηκώνεται. Να βρίσκει τρόπους να πετυχαίνει. Να πεισμώνει. Να κυνηγάει την κορυφή. Έχει τύχει κάποιες φορές τα πράγματα να ξεφύγουν στα αποδυτήρια και αν ναι πως καταφέρατε να ηρεμήσετε τα πνεύματα?

Τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν αρκετά συχνά. Οι αθλητές είναι κλεισμένοι σε ένα προπονητικό κέντρο για μήνες μακριά από οικογένεια και φίλους, προπονούνται καθημερινά έως τέσσερις φορές τη μέρα και όπως είναι λογικό υπάρχουν στιγμές όπου τους βγαίνει η πίεση. Συνήθως το βοηθητικό επιτελείο όπως γυμναστές και φυσιοθεραπευτές είναι αυτοί στους οποίους θα ξεσπάσει ο αθλητής, όπου θα πει τα προβλήματα του για την προπόνηση αλλά και τα προσωπικά του που επηρεάζονται λόγω του προγράμματος. Ο οποίος είναι ένας σημαντικός λόγος που αναπτύσσουμε πολύ φιλικές σχέσεις με τους αθλητές. Οπότε μέσα από την συζήτηση λειτουργούμε ως «ψυχοθεραπευτές» για τους αθλητές και ως ένα μαξιλαράκι ανακούφισης.

  • Πως μπορεί κάποιος να φτιάξει το δικό του strength and conditioning πρόγραμμα σπίτι του? Θα ήθελες να μας δώσεις κάποιες συμβουλές πάνω σε αυτό?

Εάν κάποιος είναι αρχάριος, δεν μπορεί να φτιάξει το δικό του πρόγραμμα σπίτι του. Οι άνθρωποι έχουν διάφορους μυοσκελετικούς περιορισμούς και προβλήματα και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης απαιτούν μια συγκεκριμένη τεχνική εκτέλεσης. Ποιες ασκήσεις θα κάνει κάποιος, πως θα τις εκτελέσει, με τι συχνότητα, ένταση, ποσότητα και διάλειμμα θα πρέπει να το κρίνει και να αποφασίσει ένας επαγγελματίας άσκησης. Δεν είναι όλα για όλους και θα ήταν σοφότερο ο κόσμος να απευθύνεται σε επαγγελματίες γυμναστές για την κατάρτιση ή για συμβουλές ενός προγράμματος άσκησης. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και μέσα από κακές επιλογές ασκήσεων και εκτελέσεων μπορεί να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά. Η γυμναστική χρειάζεται εκπαίδευση και το καλύτερο θα ήταν να απευθυνόμαστε σε αυτούς που έχουν εξειδικευτεί πάνω σε αυτό το κομμάτι.

  • Από όσο ξέρω, διόρθωσε με αν κάνω λάθος ήσουν στην ομάδα τόσο του Τζούντο όσο και της ιστιοπλοίας! Ποιες είναι οι διαφορές στις δόμηση των ασκήσεων? Ποιο από τα δύο σου αρέσει περισσότερο?

Παναγιώτη έχω την τύχη να έχω δουλέψει με 16 διαφορετικά αθλήματα. Στις εθνικές ομάδες της Κίνας δούλεψα με τις ομάδες της Κωπηλασίας, Ιστιοπλοΐας (Windsurfing) και Τζούντο. Γενικά στη δόμηση ενός προγράμματος δύναμης τα αθλήματα είναι παρόμοια στο 80%. Συνήθως υπάρχει περίπου ένα 20% που διαφέρει από άθλημα σε άθλημα. Αυτές οι διαφορές έχουν να κάνουν με το αν είναι ατομικό ή ομαδικό, αν παίζεται με τα χέρια ή τα πόδια ή και με τα δύο, με ένα χέρι, το τερέν στο οποίο παίζεται το άθλημα (πάγος, ταρτάν, γρασίδι) και φυσικά η διάρκεια του αγωνίσματος. Το windsurfing είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό και δυναμικό αγώνισμα και πολύ ενδιαφέρον προπονητικά. Το Τζούντο επίσης είναι πολύ απαιτητικό και σκληρό αγώνισμα όπως όλα τα μαχητικά. Αν είχα να διαλέξω θα ήταν το Τζούντο και τα μαχητικά αθλήματα και μετά το νούμερο ένα είναι ο στίβος, όπου θεωρείται όχι μόνο από μένα η επιτομή της προπονητικής.

  • Αλέξανδρε να σε ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την τιμή που μου έκανες να μου παραχωρήσεις την εν λόγω συνέντευξη. Ήταν χαρά μου η γνωριμία μου μαζί σου. Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να αφήσεις στον κόσμο που θα διαβάσει τη συνέντευξη μας.

Παναγιώτη η τιμή είναι όλη δική μου για την ευκαιρία που μου έδωσες να μοιραστώ τις εμπειρίες και απόψεις μου με τον κόσμο. Αν είναι να κρατήσει ο κόσμος κάτι, είναι δυο πράματα. Πρώτον, μην φοβάσαι το άγνωστο και κυνήγα τα όνειρα σου. Κανείς δεν είναι πιο ικανός από σένα. Δεύτερον, εμπιστέψου την υγεία του σώματος σου σε καταρτισμένους επαγγελματίες γυμναστές. Προσωπικά πλέον βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη όπου προπονώ γενικό πληθυσμό και αθλητές και θα ήταν χαρά μου να βοηθήσω τον κόσμο να βελτιώσει την δύναμη και φυσική του κατάσταση και την ποιότητα της ζωής του. Μπορείτε να με βρείτε στην σελίδα μου στο Facebook Alex Samaras_Performance και στο Instagram. Σε ευχαριστώ πολύ Παναγιώτη.