Ακρίβεια – Κύμα φτώχειας αφανίζει τα εισοδήματα – Στα ύψη οι τιμές

283

Με ρυθμό χειρότερο από εκείνον της πανδημίας, το νέο κύμα φτώχειας διαπερνά από κάτω μέχρι πάνω κάθε κοινωνικό στρώμα, όμως η κάστα των ειδικών στην οποία στρέφονται περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας αναλίσκεται σε μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το πώς θα περάσουμε το Πάσχα, χωρίς να αναρωτιέται αν ο κόσμος θα έχει λεφτά να αγοράσει λίγο αρνί.

Η προδιαγεγραμμένη εκτόξευση του πληθωρισμού στο 5,1 % τον Δεκέμβριο, επιστεγάζει το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τον τελευταίο καιρό όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Πάγωσε η αγορά

Μέσα σε λίγες μέρες, αν και η τάση είχε φανεί από τα μέσα Δεκεμβρίου, η αγορά πάγωσε όπως πάγωσαν όλα τα σπίτια από το κόστος της ενέργειας που εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Ο κόσμος, κυρίως οι ευάλωτοι και ηλικιωμένοι, αδυνατώντας να προμηθευτούν πετρέλαιο ή να πληρώσουν τον λογαριασμό του φυσικού αερίου, βιώνουν έναν από τους χειρότερους χειμώνες των τελευταίων πολλών χρόνων.

Καθώς η χώρα είναι εξαρτημένη ενεργειακά, εισάγοντας σε συντριπτικό ποσοστό το καύσιμο για να κινήσει τα γρανάζια της οικονομίας της, και κατά συνέπεια την εφοδιαστική της αλυσίδα, οι τιμές στα ράφια αναπροσαρμόζονται συνεχώς προς τα πάνω.

Λαμπάδιασαν οι σόμπες

Η κακοκαιρία που πάντα χτυπά τη χώρα το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, βρήκε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να περονιάζουν από το κρύο, τα καλοριφέρ κλειστά, τις σόμπες στα υπνοδωμάτια να σιγοκαίνε υποκαθιστώντας ενίοτε και το φως ή μαγγάλια στα χωριά από εκείνα που ανέκαθεν ήταν παγίδες θανάτου. 

Είναι η πρώτη φορά φέτος που κάηκαν τόσα σπίτια και χάθηκαν τόσες ζωές, κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων, από σόμπες που έκαιγαν για να ζεστάνουν τους παγωμένους τοίχους και οι οποίες από κάποια απρόσεχτη κίνηση λαμπάδιασαν.

Ο Γιώργος Ασμάτογλου που είναι αντιπρόεδρος των πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων Αττικής, λέει ότι οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αλλά και της αύξησης των τιμών, είναι περιορισμένες. Κι ας έχει τσουστερό κρύο. Σε απομακρυσμένες περιοχές και στη νησιώτικη Ελλάδα η τιμή του λίτρου ξεπερνά κατά πολύ τα 2 ευρώ το λίτρο.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr