Αγωνία για το κονβόι των Ελλήνων: Δίνουν «μάχη» με το χρόνο για να περάσουν τα σύνορα

525

ΚΟΝΩΟΙ

Οι απεσταλμένοι των Μέσων ενημέρωσης και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής διανυκτέρευσαν στη Ζαπορίζια

Σε εξέλιξη είναι το θρίλερ της επιστροφής των Ελλήνων δημοσιογράφων  από την Ουκρανία.

Οι απεσταλμένοι των Μέσων ενημέρωσης και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής διανυκτέρευσαν στη Ζαπορίζια, στο ξενοδοχείο In Tourist και σήμερα το πρωί αναχωρούν με προορισμό την Ελλάδα.

Όμως το ταξίδι τους προς τα ελληνικά σύνορα κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι όπως αποδείχθηκε και χθες όταν δυο από τα 21 αυτοκίνητα της αποστολής δέχθηκαν σφαίρες στα λάστιχα με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν.

«Η διαδικασία της αποχώρησης μας είναι δύσκολη διότι ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας για να κινηθούμε είναι περιορισμένος. Σε όλη την Ουκρανία ισχύει απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 το πρωί», λέει στο protothema.gr o απεσταλμένος του Ant1 στην Ουκρανία, Χρήστος Μαζανίτης.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε (σήμερα) είναι να βρούμε ένα βενζινάδικο και να αναχωρήσουμε άμεσα. Αν καθυστερήσουμε, θα αναγκαστούμε να διανυκτερεύσουμε σε άλλο μέρος», προσθέτει.

Χαρακτηριστικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική αποστολή είναι το γεγονός ότι χθες για μια απόσταση 200χλμ, η αυτοκινητοπομπή έκανε επτά ώρες ενώ πολλοί έμειναν από καύσιμα.

«Σκοπευτές μάς σημάδευαν, υπάρχουν μπλόκα φιλορώσων αυτονομιστών»

«Δεν ήθελαν να περάσουμε. Ειδικοί σκοπευτές μάς κοίταζαν και σημάδευαν. Υπήρχαν παιδιά. Οι έλεγχοι είναι μεγάλοι. Ακούγονταν εμβατήρια στη Ζαπορίζια», έτσι περιέγραψε την έως τώρα διαδρομή ο δημοσιογράφος του Alpha στη Μαριούπολη, Αλέξης Κουβέλης.

Δεν συναντήσαμε εμπόδια στην έξοδο από τη Μαριούπολη. Πέντε χιλιόμετρα αργότερα άρχισαν τα προβλήματα. Οι Ρώσοι στρατιώτες μάς σημάδευαν με τα όπλα. Αιφνιδιάστηκαν. Χάσαμε κάποια στιγμή μισή με μία ώρα», μετέδωσε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Δανέζης από το κανάλι OPEN, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνάντησε πολλά μπλόκα Ρώσων αυτονομιστών.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος, τα πρώτα αυτοκίνητα της φάλαγγας χτυπήθηκαν, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν απώλειες. «Ξεκινήσαμε στις 11 το πρωί με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα κυρίως με γυναίκες και μικρά παιδιά από τη Μαριούπολη. Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, πέσαμε σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων, με τους στρατιώτες να έχουν τα όπλα παρατεταμένα και να μας σημαδεύουν», είπε αρχικά ο ρεπόρτερ στο δελτίο ειδήσεων του Open.

Στη συνέχεια υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, με το κονβόι να συνεχίζει την πορεία του, όμως σε ένα σημείο χρειάστηκε να μπει σε χωματόδρομο και εκεί «τα πρώτα αμάξια δέχθηκαν πυρά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε με σκασμένα λάστιχα».

«Οι Ρώσοι στρατιώτες εξεπλάγησαν. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μετέχουν στην αποστολή είναι γυναίκες και μικρά παιδιά. Δύο από τις τρεις διαδρομές, οι γέφυρες που συνέδεαν την ανατολική με τη δυτική πλευρά είχαν διαλυθεί. Ζήσαμε από κοντά όλο το δράμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να φύγουν», δήλωσε για την έκρυθμη κατάσταση ο δημοσιογράφος του Mega, Γιάννης Χαραμίδης.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα