Άγκυρα προς Μόσχα: «Συγκρατήστε τη Δαμασκό στην Ιντλίμπ, δεν θα προχωρήσουν»

310

Τα δόντια της προς τη Συρία έτριξε η Άγκυρα, που κάλεσε τη Μόσχα να συγκρατήσει τις συριακές δυνάμεις που έχουν εξαπολύσει επιχείρηση επανακατάληψης της επαρχίας Ιντλίμπ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στο συριακό καθεστώς να προχωρήσει περισσότερο στην Ιντλίμπ.

 

Μόλις δύο μέρες μετά τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών από επιχείρηση των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ την Κυριακή και την απάντηση με όλμους από την Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, στον οποίο δήλωσε ότι το συριακό καθεστώς «πραγματοποιεί προκλητικές επιθέσεις εναντίον των θέσεών μας παρατήρησης στην Ιντλίμπ, ότι θα απαντήσουμε αν το συνεχίσουν αυτό και ότι είναι ανάγκη να σταματήσουν το καθεστώς το συντομότερο δυνατόν».

Ενώ συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ συριακών και τουρκικών δυνάμεων στην διαφιλονικούμενη επαρχία, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία δεν δέχεται «τη δικαιολογία ότι “δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως το καθεστώς”», προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες με τη Ρωσία αναφορικά με την Ιντλίμπ πρέπει να ισχύσουν και πάλι.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και τη Δευτέρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από την Ουκρανία.

«Το καθεστώς προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στην Ιντλίμπ εκτοπίζοντας αθώους ανθρώπους οι οποίοι κατευθύνονται προς τα σύνορά μας. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στο καθεστώς να κερδίσει έδαφος, διότι διαφορετικά αυτό θα αυξήσει το βάρος που εμείς επωμιζόμαστε», είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

Εκτίμησε ότι η τουρκική επιχείρηση «τους έδωσε ένα καλό μάθημα, όμως δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα».

Υποστήριξε ότι η επίθεση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος εναντίον των τουρκικών δυνάμεων είναι «παραβίαση» της ρωσοτουρκικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ και απείλησε τη Δαμασκό λέγοντας ότι «εννοείται πως θα υπάρξουν συνέπειες για το καθεστώς».

Ωστόσο, φάνηκε ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Μόσχα, την οποία μόλις χθες είχε κατηγορήσει ότι «δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» που απορρέουν από τη συμφωνία για την Ιντλίμπ.

«Σ’ αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει ανάγκη να αρχίσουμε μια σύγκρουση ή μια μεγάλη διένεξη με τη Ρωσία. Έχουμε στρατηγικές πρωτοβουλίες με τη Ρωσία», δήλωσε αναφερόμενος στη ρωσοτουρκική σύμπραξη σε πολλούς τομείς, από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό και την άμυνα. Επίσης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα» υπαναχώρησης όσον αφορά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Ο Τούρκος πρόεδρος επίσης ότι «μπορεί» να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ζήτημα της Ιντλίμπ πάντως φαίνεται ότι θα είναι κρίσιμο στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας, καθώς σήμερα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ κατηγόρησαν την Τουρκία ότι συνεργάζεται με τζιχαντιστές στη Συρία.

Από τη Μόσχα, ο Ρώσος βουλευτής Κονσταντίν Κοζάτσεφ δήλωσε πως η Ρωσία ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στην Ιντλίμπ, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρό τεστ της ισχύος των υφιστάμεων ρωσοτουρκικών συμφωνιών» τόσο στην Ιντλίμπ όσο και στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι δύο χώρες πραγματοποιούν κοινές περιπολίες.

Άλλωστε, οι συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και συριακών δυνάμεων έστω και με διαλείμματα συνεχίζονται γύρω απο την πόλη Σαρακέμπ, που βρίσκεται 15 χλμ. ανατολικά της πόλης Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με αξιωματούχος των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, η Τουρκία δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από τις 12 θέσεις παρατήρησης που δημιούργησε στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας της το 2017 με τη Ρωσία και το Ιράν, ακόμη κι αν ορισμένες θέσεις είναι τώρα περικυκλωμένες από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι μερικές θέσεις παρατήρησης πολιορκούνται από το καθεστώς, όμως οι προμήθειες νέων όπλων, εξοπλισμού και στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ιντλίμπ συνεχίζονται», δήλωσε ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί.