Αφγανιστάν: Μεταφέρει προσωπικό η Αθήνα με το βλέμμα στραμμένο στο μεταναστευτικό

467

Αφγανιστάν: Μεταφέρει προσωπικό η Αθήνα με βλέμμα στραμμένο στο  μεταναστευτικό

Εργώδεις προσπάθειες για τη μεταφορά στην Ελλάδα Αφγανών πολιτών που υπηρετούσαν  ως μεταφραστές στον Ελληνικό Στρατό – Προβληματισμός για το μεταναστευτικό και εκτιμήσεις ότι η Τουρκία θα εμφανιστεί ως «κυματοθραύστης» των ροών, με σκληρά ανταλλάγματα – Το Αφγανιστάν στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων των Μεσογειακών χωρών

Με νηφαλιότητα παρακολουθεί η Αθήνα τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου η νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται στην περιοχή ανατρέπει άρδην τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα του εύθραυστου κράτους. Η αδυναμία μετατροπής της χώρας σε μια «δυτικού τύπου δημοκρατία», αλλά και η απόσυρση των δυτικών δυνάμεων είκοσι και πλέον χρόνια από την πρώτη είσοδό τους στη χώρα, ακολουθείται από την πλήρη «παλινόρθωση» των Ταλιμπάν, οι οποίοι απέχουν πλέον μια ανάσα από τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας, Καμπούλ.

Με αυτά τα δεδομένα, ανακαλούνται και απομακρύνονται ώρα με την ώρα όλες οι διπλωματικές αποστολές από τη χώρα, ενώ χώρες με εμβληματική παρουσία στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, καταστρέφουν από χθες έγγραφα και αντικείμενα με το εθνόσημο, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως προπαγάνδα, κατά την πάγια διπλωματική πρακτική.

Στην αλυσίδα για την μεταφορά διπλωματικού προσωπικού που έχει στηθεί τις τελευταίες ώρες από χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει και η Ελλάδα, καθώς καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες για την ασφαλή απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού. Μολονότι η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική Αρχή, αλλά εξυπηρετείται από το Πακιστάν, αγώνας δρόμου γίνεται αυτήν την ώρα, ώστε Αφγανοί πολίτες που υπηρετούσαν ως μεταφραστές στον ελληνικό στρατό να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στην Ελλάδα, μαζί με τις ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές.

Ήδη, άλλωστε, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες έχουν εγκαταστήσει τις αποστολές τους στο αεροδρόμιο, για να βοηθήσουν στην εκκένωση. Στην προσπάθεια να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ συμβάλλει και το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ«Το ΝΑΤΟ βοηθάει να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολυνθούν και να συντονιστούν οι αναχωρήσεις» από τη χώρα, σχολίασε στο twitter.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα