Άδωνις για πρώτη κατοικία: «Το κάνουμε για τους μπαταχτσήδες»

366

Στην προστασία των τραπεζών από τους «μπαταχτσήδες» απέδωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης τις χθεσινές του δηλώσεις για την πρώτη κατοικία, οι οποίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε επίθεση στην Φώφη Γεννηματά, η οποία μίλησε για απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Στην ομιλία μου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο και μπορείτε να το δείτε στο βίντεο, μιλάω για την απόλυτη προστασία στην α’ κατοικία. Μόνο η κυρία Γεννηματά δεν το κατάλαβε γιατί μάλλον έπαθε λίγο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή με κατηγόρησαν για «ακραίο νεοφιλελευθερισμό», σας ερωτώ: Όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, από το 1996 έως το 2004, υπήρχε απόλυτη προστασία α’ κατοικίας; Απόλυτη προστασία όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε. Όχι, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν σκληρά νεοφιλελεύθερο, αλλά γιατί έτσι λειτουργεί η οικονομία. Τι λέμε εμείς τώρα; Μέχρι τις 30 Απριλίου, όποιος αισθάνεται ότι κινδυνεύει το σπίτι του πρέπει να πάει στις τράπεζες, να μπει στην πλατφόρμα και να πάρει την προστασία. Όποιος διαφωνήσει και πει ότι τα κριτήρια είναι χαμηλά, να του υπενθυμίσω ότι τα κριτήρια της πλατφόρμας δεν τα έβαλε ο “νεοφιλελεύθερος Γεωργιάδης” αλλά ο “αριστερός Τσίπρας”. Είναι και ο Τσίπρας νεοφιλελεύθερος;» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι από τις 30 Απριλίου και μετά η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος, όπως είπε «όσοι είναι πραγματικά αδύναμοι θα έχουν δίχτυ προστασίας». Κατέληξε δε λέγοντας: «Με τα κριτήρια της κυβερνήσεως της πλατφόρμας της Αριστεράς όσοι πιστεύουν ότι θα έχουν πρόβλημα με το σπίτι τους πρέπει να πάνε μέχρι τις 30 Απριλίου να πάρουν προστασία, μερικό κούρεμα δανείου, επιδότηση δόσης και όλα όσα προβλέπει η πλατφόρμα».

Τι λέει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Σε έργα και όχι λόγια προτρέπει, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

«Κύριε Γεωργιάδη, οι διάφορές μας είναι βαθιές. Θα έπρεπε να “λυπάστε” για τους αδύναμους πολίτες που θα τους πάρουν τα σπίτια τα funds με τους πλειστηριασμούς. Αλλά αντίθετα φτιάχνετε κλίμα και διαφημίζετε αυτό που θα συμβεί μετά τον Απρίλιο. Η απάντηση είναι μια: Προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών. Πράξεις και όχι λόγια», απάντησε ο κ. Χρηστίδης στον υπουργό Ανάπτυξης.

Βολές και από το ΚΚΕ
«Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, ότι “η προστασία της α’ κατοικίας είναι ζημία για την οικονομία” αποτελούν πρόκληση απέναντι στα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που βλέπουν τη θηλιά των τραπεζών και των funds να σφίγγει όλο και πιο πολύ γύρω τους. Παράλληλα αποτελεί μία κυνική και θρασύτατη ομολογία εκ μέρους της κυβέρνησης για τη χιονοστιβάδα πλειστηριασμών που έρχεται», αναφέρει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του.

«Να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα η προστασία της α’ κατοικίας, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς, να καταργηθεί το “ιδιώνυμο”, που ποινικοποιεί τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.