Έφη Αχτσιόγλου: “Ρύθμιση για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους”

Έφη Αχτσιόγλου
“Δεν θα έχουν πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα όσοι δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία.”

Δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην εκπομπή, “Η Φυλή των Φίλων” του Κώστα Αρβανίτη, στο Ραδιόφωνο 24/7, γνωστοποιώντας πως η σχετική ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο. Σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο σχεδιάζει ρύθμιση για την εγκλωβισμένη εργασία, δηλαδή για όσους εργάζονται αλλά δεν πληρώνονται.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το πρόγραμμα θα προβλέπει οικονομική ενίσχυση αυτών των ανθρώπων αλλά και βοήθεια για μετάβαση σε άλλη εργασία. Η υπουργός είπε ότι πρόκειται για περίπου 46.000 εγκλωβισμένους εργαζόμενους και ότι θα αξιοποιηθούν 100 εκατ. ευρω από το ΕΣΠΑ.

Σχετικά με τα μπλοκάκια, είπε ότι φαίνεται η εξαρτημένη εργασία ενώ με ελέγχους και κίνητρα οι εργοδότες θα προτιμούν την πρόσληψη. Επίσης, γνωστοποίησε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν 4.000 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές και πως θα ενισχυθεί το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών. Όσον αφορά δε τις υπερωρίες, είπε ότι σύντομα οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να τις δηλώνουν ηλεκτρονικά, ενώ για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας τόνισε ότι ωφελούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, οι μακροχρόνια άνεργοι αλλά και οι δήμοι.

Η κα. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι η ανεργία βρίσκεται σε καθοδική τροχιά και πως αυξάνονται τα ποσοστά της σχέσης πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέμεινε και πέτυχε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τον Αύγουστο του ’18 προς άνδοδο των μισθοί. Επίσης, για τον χώρο του Τύπου, είπε ότι οι πρακτικές που εφαρμόζονται δημιουργούν στρατιές ανέργων. Για τον ΕΦΚΑ είπε ότι έχει πλεόνασμα στο 5μηνο, καθώς αυξήθηκε η εισπραξιμότητα.

Αναφερόμενη στις επικουρικές συντάξεις και συγκεκριμένα για την κριτική από τη ΝΔ ότι κάποιες ανακόπτονται, τόνισε ότι το επιχείρημα της ΝΔ είναι αναληθές.

Όπως σημείωσε, το ΙΚΑ έβγαλε συντάξεις και διατάξεις που έχουν καταργηθεί και με εγκύκλιό του το υπουργείο ζήτησε νέο υπολογισμό με βάση τα νέα δεδομένα. “Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ανακοπή” πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο πρόσφατο Eurogroup είπε ότι είναι πολύ σημαντική η απόφαση που έλαβε γιατί έδωσε μήνυμα για ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόσθεσε επίσης ότι με την ενσωμάτωση της γαλλικής πρότασης, δημιουργείται ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός για την ελάφρυνση του χρέους.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε συμφωνήσει πλεονάσματα 4% έως το 20130 ενώ η κυβέρνηση συμφώνησε 3,5% έως το ’22. Τέλος, σημείωσε ότι τα μέτρα από το ’19 και μετά θα έχουν μηδενικό αντίκτυπο.Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.