Ευρωπαική Ένωση: Αφήνει τις ΗΠΑ και επιλέγει το… Πεκίνο

της Ρίτση Τσακούμη

601

Italy's China Card in EU-US Relations | Belt & Road News

Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ευρωπαϊκής ένωσης για το 2020 αναδείχθηκε η Κίνα αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Ανοδικές είναι και οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κίνα σημειώνοντας αύξηση κατά 2,2%, ενώ θετικό πρόσημο έχουν και οι εισαγωγές οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες κατά 5,6%, με την Κίνα να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός εξαγωγής αγαθών μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κυριότερες εισαγωγές της ΕΕ από την Κίνα είναι τα βιομηχανικά και καταναλωτικά αγαθά, μηχανήματα, εξοπλισμός, υποδήματα και ρούχα και οι πιο κυριότερες εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα είναι μηχανήματα, εξοπλισμός, μηχανοκίνητα οχήματα, αεροσκάφη και χημικά.

Αντίθετα οι εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μειώθηκαν 8,2% και εισαγωγές κατά 13,2%. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα και μετά το Brexit, συνεχίζουν να είναι η μεγαλύτεροι εξαγωγικοί εταίροι της Ευρώπης σύμφωνα με τα ίδια οικονομικά στοιχεία.

Η ΕΕ μπορεί να είναι μια σημαντική εμπορική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία απαρτίζεται συνολικά από 27 συνολικά χώρες, άλλα η κινεζική οικονομία είναι η μόνο που εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης στην τρίτη φάση της πανδημίας.

Σίγουρα η επενδυτική συμφωνία με την Κίνα θα δώσει την δυνατότητα και ευκαιρία στις Ευρωπαϊκές εταιρείες για νέες επενδύσεις, ενώ ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να αποκαταστήσει τις ήδη υπάρχουσες εμπορικές σχέσεις.

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ είναι αμφίδρομες και βρίσκονται σε μία σχέση εξάρτησης. Οι ευρωκινεζικές σχέσεις και οι οικονομικές πρακτικές της Κίνας ανησυχούν ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και κυρίως η προσπάθειά της χώρας της Ανατολής να διασπάσει τη Δυτική εμπορική συμμαχία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολόγησε θετικά την περίπτωση της Κίνας εξετάζοντας προσεκτικά μία πληθώρα οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων , όπως η προστασία στα επενδυτικά δικαιώματα, η βελτίωση της διαφάνειας των επενδύσεων και τα κυρίως ανθρώπινα δικαιώματα αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες.