Συρία-Τουρκία: Κόλαση πολέμου με 29 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς

1116

Πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 50 – Μαίνεται η κόντρα Ρωσίας και Τουρκίας για το Ιντλίμπ – Ο Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη – Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

Η σύγκρουση των συμφερόντων στην επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας, Ιντλίμπ, δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα τις τελευταίες ώρες αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς, ενώ η κόντρα Μόσχας και Άγκυρας έχει οξυνθεί. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, τάσσονται υπέρ της Τουρκίας σε αυτήν την διαμάχη, με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ να απευθύνει κάλεσμα για δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης.

Τούρκος αξιωματούχος με δηλώσεις του στον Spieghel, ανεβάζει σε  50 τον αριθμό των Τούρκων που σκοτώθηκαν και σε 100 τους τραυματίες.

Ο νομάρχης της Αντιόχειας ανακοίνωσε, το βράδυ της Πέμπτης, ότι εννέα Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ. Στη συνέχεια το πρακτορείο Anadolu έκανε λόγο για 22 νεκρούς στρατιώτες, ενώ σε νεώτερη ενημέρωση, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 29, ενώ άλλοι 36 έχουν τραυματιστεί. Άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τους νεκρούς Τούρκους στρατιώτες ακόμη και στους 70.

Σύσκεψη συγκάλεσε εκτάκτως ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Έκτακτη σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του συγκάλεσε και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.


Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας μετέδωσε νωρίτερα πως ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι στρατιώτες στην περιοχή του Ιντλίμπ χρησιμοποιούν φορητούς εκτοξευτές πυραύλων, προσπαθώντας να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Η είδηση, που προέρχεται από τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου Rossiya 24, μεταδόθηκε την ώρα που Τούρκοι και εκπρόσωποι των Σύρων ανταρτών υποστήριξαν πως οι αντικυβερνητικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από τον τουρκικό στρατό, κατέλαβαν την πόλη Ναϊράμπ στο Ιντλίμπ.

«Τα δικά τους (τα συριακά) και τα ρωσικά αεροσκάφη σώζουν τις ζωές των συριακών δυνάμεων με την κυριολεκτική έννοια. Τα συριακά και ρωσικά μαχητικά έχουν σταματήσει επανειλημμένως, ξανά και ξανά, τους αντάρτες. Όμως ο ουρανός πάνω από το Ιντλίμπ είναι επίσης επικίνδυνος. Οι αντάρτες κι οι Τούρκοι ειδικοί χρησιμοποιούν τώρα φορητά αντιεροπορικά συστήματα», υπογραμμίζεται στην ανταπόκριση του δικτύου από το Ιντλίμπ.