378

Πατρινό Καρναβάλι για πάντα…

Όντως;! Τι να σας πω ρε παιδιά, όπως το δει κανείς. Αν ρωτάτε εμένα (ούσα Πατρινιά) ή τους υπόλοιπους ντόπιους, το Καρναβάλι είναι ο χειρότερος εφιάλτης μας. Το ζούμε εδώ και πολλά χρόνια και βιώνουμε σε όλο το μεγαλείο τα μεθύσια, τις υλικές ζημιές στην πόλη και τη διάθεση για βανδαλισμό των καρναβαλιστών που πραγματικά μας έχει κουράσει πολύ.

Για όλους τους υπόλοιπους φυσικά, το Πατρινό Καρναβάλι είναι το πιο διαδεδομένο στην Ελλάδα κι αυτό που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι αυτές τις μέρες κατακλύζουν την πόλη, για να πιουν, να χορέψουν και να διασκεδάσουν. Τι Πάτρα, τι Ρίο Ντε Τζανέιρο! 

Εσύ που διαβάζεις αυτήν την στιγμή το άρθρο, υποθέτω ότι ανήκεις στους αγαπημένους βασικούς που για ακόμη μία χρονιά, θα κάνουν ένα ταξιδάκι προς την Πάτρα για να καρναβαλιστούν. Ο Θεός μαζί σου, παιδί μου!

Kαλό είναι λοιπόν να ρίξεις μία ματιά στον παρακάτω μίνι οδηγό επιβίωσης, που θα σου φανεί σωτήριος και θα σε βοηθήσει να βγεις αλώβητος από την τρέλα του Καρναβαλιού:

 #1 Τι εννοείς ότι δεν έχεις αποφασίσει ακόμα πού θα μείνεις;!

Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία για την περίοδο του Πατρινού Καρναβαλιού, ξεκινούν ήδη ένα μήνα πριν. Τις μέρες που ο εορτασμός των Αποκρεών βρίσκεται στο ζενίθ του, δεν υπάρχει στην Πάτρα ούτε παράγκα που λέει ο λόγος που να μπορεί να σε φιλοξενήσει, μιας κι η πληρότητα αγγίζει το 100%. Αν δεν έχεις κλείσει ήδη δωμάτιο, σπεύσε χθες κιόλας, να το κάνεις. Καλό θα ήταν να κλείσεις δωμάτιο σε ξενοδοχείο στο κέντρο μιας κι εκεί γίνεται όλο το τζέρτζελο! Εσείς που θα μείνετε σε φίλους και γνωστούς δε, είστε όλα πόπα.

 #2 Πάρε ΚΤΕΛ και προμηθεύσου πολλά Λεξοτανίλ

Τι άποψη έχεις για τις τεράστιες ουρές και τις πολύωρες αναμονές; Δεν είσαι και πολύ φαν, ε; Το φαντάστηκα! Καρναβάλι ήθελες, οπότε μη νομίζεις ότι θα γλιτώσεις έτσι εύκολα. Εάν δεν έχεις κλείσει ήδη μία θέση στα ΚΤΕΛ από τις προηγούμενες μέρες, ετοιμάσου να δεινοπαθήσεις. Μπορεί μεν τα ΚΤΕΛ για Πάτρα αυτές τις μέρες, να αναχωρούν ανά 5 λεπτά(!), αλλά η αναμονή κι η ουρά να κλείσεις ένα κωλοεισιτήριο είναι αιώνια. Προσοχή! Κλείσε εισιτήριο με επιστροφή και γλίτωσε τον εαυτό σου από την ίδια ταλαιπωρία για δεύτερη φορά.

 #3 Με ρέγουλα τη μαυροδάφνη, πότες Αθηναίζοι (κι άλλοι)!

Αγαπούλες μου, δεν ξέρω τι σας έχουν πει, αλλά η μαυροδάφνη βαράει. Και βαράει κατακούτελα. Μιλάμε για ένα κρασί τόσο γλυκόπιοτο κι ευχάριστο που πίνεις, πίνεις, πίνεις και νομίζεις ότι όλα είναι καλά, αλλά μετά από λίγες ώρες καταλήγεις να σε μαζεύουν από τα πεζοδρόμια. Προσοχή! Αγόρασε μαυροδάφνη από κάβα κι όχι από πλανόδιους πωλητές, αν δε θες να πιεις γνήσιο πετρέλαιο και να ξερνάς τα σωθικά σου δεξιά κι αριστερά.

 #4 Κορίτσια, μην φτιάξετε τα μαλλιά σας, χαμένος κόπος θα ‘ναι

Στην Πάτρα, τις μέρες του Καρναβαλιού, συνήθως βρέχει. Κι όχι μόνο βρέχει, αλλά έχει κι απίστευτη υγρασία. Μη μου κάνετε περίτεχνα χτενίσματα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, γιατί θα κλαίτε τις ώρες που ξοδέψατε. Πέρα από τον καιρό, δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου έρθει αφρός ή σπρέι στο κεφάλι από κανά βλαμμένο καρναβαλιστή, οπότε και πάλι θα εκνευριστείς που σου χάλασε το χτένισμα.

 #5 Σώσε κι εσύ μία ψυχή, μη βγεις σε γκρουπ με χιλιάδες άτομα

Πάτε όλοι σαν τα βόδια και μπαίνετε σε γκρουπ άνω των 5.000 ατόμων, χωρίς απαραίτητα να σας συγκινεί η στολή, μόνο και μόνο επειδή πάνε όλοι! Όχι ρε παιδιά, τι φταίμε οι υπόλοιποι να σας τρώμε στη μάπα δηλαδή; Υπάρχουν αμέτρητα γκρουπ με πανέμορφες στολές για όλα τα γούστα με λιγότερη μεν συμμετοχή ατόμων, που όμως πραγματικά ευχαριστιέσαι να βλέπεις στην παρέλαση. Κάντε τη διαφορά. Μπείτε σε ένα γκρουπ με λιγότερα άτομα.

 #6 Αν θες να δεις τον βασιλιά καρνάβαλο να καίγεται, στήσε σκηνή στο λιμάνι από το προηγούμενο βράδυ

Οι μέρες γλεντιού, χαράς και διασκέδασης καταλήγουν στον μώλο της Αγίου Νικολάου στο κεντρικό λιμάνι της Πάτρας όπου πραγματοποιείται η παραδοσιακή καύση του ομοιώματος του βασιλιά Καρνάβαλου. Συγκεντρώνεται τόσος κόσμος εκεί πέρα για να δει τη φαντασμαγορική καύση, τους φωτισμούς αλλά και τα ξεχωριστά σόου και εκπλήξεις που λαμβάνουν χώρα, αλλά πραγματικά θα σου βγει η ψυχή να βρεις μία καλή θέση. Θα πεθάνεις από την ορθοστασία και τα νεύρα σου θα γίνουν κορδέλες. Πρέπει να πας τουλάχιστον 1 ώρα νωρίτερα στον μώλο μπροστά – μπροστά για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να δεις από πρώτο χέρι την καύση.

 #7 Μην ακούς όποιον κι όποιον, εγώ θα σου πω πού να φας

Μπορεί να θάβω αλύπητα στα πέντε προηγούμενα σημεία, αλλά στο φαΐ θα σοβαρευτώ. Έχουμε καλό φαγητό στην Πάτρα, αν μη τι άλλο. Φαγητό για όλα τα γούστα. Αν θες να φας μπεργκεράκι, επίλεξε το Mr Burger (Κολοκοτρώνη). Για ποικιλίες και μπύρες, πήγαινε στο BBQ (Τριών Ναυάρχων). Για τους καλοφαγάδες και τους λάτρεις του κρασιού, προτείνω το Σινιάλο (Καραϊσκάκη). Για σουβλάκι, πιτόγυρο και τα συναφή, προτίμησε το Kalamaki Bar (Πλ. Γεωργίου), ενώ αν θες να φας την πιο νόστιμη και τεράστια κρέπα της ζωής σου, πήγαινε σούμπιτι στο Batter Butlers (Παντανάσσης).

 #8 Θα σου πω και πού να απολαύσεις το καφεδάκι σου, βεβαίως – βεβαίως

Από καφετέριες η Πάτρα, άάάλλο τίποτα. Όπου κλείνει ένα μαγαζί, ανοίγει μία καφετέρια. Η κατάσταση έχει γίνει τραγική. Στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, θα συναντήσεις πληθώρα καφετεριών με ενδεικτικές τις: Ποικίλη Στοά, Carousello, Bodegas, Abraco και Playhouse. Στην Αγίου Νικολάου, επιβάλλεται να πιεις τον καφέ σου στο Big Ben. Αν από την άλλη, είσαι παιδί της θάλασσας, η παραλιακή μας δε θα σε απογοητεύσει. Επίλεξε τα Θεατράκι Cafe, Dose, Pas Mal και Yayaz.

 #9 Όσο για το πού θα πιεις το ποτό σου, αλλά και θα ξενυχτήσεις…

Η νυχτερινή ζωή στην Πάτρα είναι αρκετά έντονη και δραστήρια και τις μέρες δε του Καρναβαλιού, φτάνει στο αποκορύφωμά της. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση. Μερικές ενδεικτικές είναι το Mod’s Club (Ηφαίστου), το Navona Club di Oggi (Ηφαίστου), το Magenda (Αγ. Νικολάου) και το Disco Room (Αγ. Ανδρέου).

Καλό Καρναβάλι! 

Πηγή: Νεοπολις