21 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ : Στα χνάρια των Κολοκοτρωναίων, ΑΠΟΨΕ στις 00.20 στο MEGA

179

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΕΙΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΝΟΥΣΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 00:20

Η μεγάλη παραγωγή 21 συνολικά ιστορικών ντοκιμαντέρ «’21 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» του Γεωργίου Π. Μαλούχου. Ένα μοναδικό οδοιπορικό στην ιστορία και στους τόπους του Αγώνα για την Ελευθερία των Ελλήνων. Για πρώτη φορά, δεκάδες κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ειδικοί αναλύουν τα γεγονότα και αφηγούνται συγκλονιστικές ιστορίες των πρωταγωνιστών της Επανάστασης, ενώ σπάνια ντοκουμέντα του Αγώνα αποκαλύπτουν τις άγνωστες πτυχές του.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 5ο : ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΩΝ

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι ταυτισμένος με την Επανάσταση του 1821. Υπήρξε ο άνθρωπος που πέτυχε τις πρώτες και τις πιο μεγάλες νίκες του αγώνα, ο άνθρωπος που κατάφερε τα πιο συντριπτικά ελληνικά πλήγματα στις οθωμανικές στρατιές, αλλά και ο άνθρωπος που έσωσε την επανάσταση όχι μία αλλά αρκετές φορές όχι μόνον στρατιωτικά, αλλά και με άλλους τρόπους, ακόμα και σε στιγμές που αυτή κινδύνευε από τον ίδιο της τον εαυτό.

Η επιστροφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από την Ζάκυνθο στην Πελοπόννησο ήταν μία από εκείνες τις στιγμές που αλλάζουν τον ρου της ιστορίας. Ο Κολοκοτρώνης έφθασε στην Πελοπόννησο έχοντας μαζί του την επιστολή του αρχηγού της επανάστασης Αλέξανδρου Υψηλάντη, που τον καλούσε να ξεκινήσουν τον αγώνα. Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον «γέρο του Μοριά» τόσο πολύτιμο για την πορεία της επανάστασης; Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία του ιδίου και της οικογένειάς του. Βρίσκεται όμως κυρίως στην απαράμιλλη στρατηγική ιδιοφυία του.

Στην εκπομπή μιλούν οι : Γεώργιος Πραχαλιάς, Τακτικό Μέλος Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών, Μανώλης Πέπονας, Φιλόλογος-Ιστορικός υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Μελέτης Η. Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γενεύης-Λυκειάρχης Ιονίου Σχολής, Μαργαρίτα Σπυριδάκου, Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, τ. Πρόεδρος Επιτροπής 1821 Πελοποννήσου, Πέτρος Κασιμάτης Δημοσιογράφος, Κοινωνιολόγος Επ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Comrat, Νίκος Γιαννόπουλος Ιστορικός, Μερκάτης Λορέντζος Ιστορικός Ερευνητής, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Λυριντζής Ιστορικός-Συγγραφέας.

 

«’21 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 στις 00:20

Σειρά 21 ιστορικών ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του Γεωργίου Π. Μαλούχου

Παρουσιάζει ο Τάσος Νούσιας

Οργάνωση Παραγωγής: Εβίτα Χρυσολούρη

Επιστημονικοί σύμβουλοι: Μελέτης Η.Μελετόπουλος

Ιάκωβος Δ.Μιχαηλίδης

Σωτήρης Ριζάς

Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης: Νίκος Γιαννόπουλος

Δημοσιογραφική ομάδα: Φιλίνα Δημητρά, Αγγελική Λάζου

Επιμέλεια και έρευνα Ιστορικού Αρχείου εφημερίδων

«ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ » : Γιάννης Θ. Διαμαντής

Αφήγηση Αρχείου Εφημερίδων: Τάσος Αποστόλου

Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Ευαγγελινός, Ζωή Τηγανούρια.